Azi am fost panelist la SEMdays.ro si pe aceasta cale multumesc organizatorilor (SEO Monitor si 2Parale) pentru aceasta oportunitate.
Am discutat despre crize de seo ce pot apare ca urmare a schimbarilor mari de design, de platforma.. etc. Asta pana la un moment dat cand discutia a luat-o in directia de Link Building in sensul de Link Buying. Si nu stiu cum am picat eu la mijloc, la intrebarile puse din sala microfonul era la mine in mana cand un participant (daca vede postul il rog sa aibe o intalnire cu mine sa stam de vorba mai serios despre problema lui..) din sala a zis: “Noi suntem vinovati de monopolul lui Google pentru ca noi il platim pe Google, noi companiile care facem adwords si seo – traduc eu, si nu tinem deloc cont de alte motoare de cautare”. Am ramas putin socat, am ras binenteles, apoi am raspuns:
Nu mergem sa facem SEO pentru Google in mod deosebit sau sa platim Adwords acolo pentru ca asa dorim noi, advertiserii sau spenderii, ci pentru ca acolo ne gasim clientii. Iar clientii sunt cei care adora rezultatele relevante si bune (adecvate scopului lor) si de aceea folosesc Google. Google in esenta nu este dracul gol.. probabil nu vrea sa monopolizeze (desi clar sunt beneficii comerciale din acest lucru), insa in acest moment reprezinta acel Search Engine, nu prea exista altul. Nu stiu cat de clar am fost la momentul respectiv si de aceea am tinut sa mai raspund inca o data intrebarii puse din sala si in limba romana.
O alta intrebare interesanta din sala, sper sa o putem dezbate aici, este ce fac atunci cand sunt start-up si nu prea am buget de seo, de adwords.. Intr-adevar pare ca e greu sa faci seo cand esti la inceput de drum, dar, si nu inteleg de ce seo este buricul marketingului online…
Back to basics: Comert online, business online = comert + online = trebuie deci sa facem marketing online.
Ce trebuie sa faca un start-up este un plan de afaceri, sa se tina de el, sa bugeteze corect mai multe actiuni de marketing online nu doar campanii de seo. Seo vine si el, recunoasterea prin linkuri de la alte site-uri catre site-ul vostru apare, insa nu e musai sa incepeti doar in directia asta.
Cam atat am avut de zis si pentru mine a fost primul panel, de fel vorbesc de unul singur impreuna cu sala, a fost o experienta interesanta. Multumesc si colegilor din panel: Cosmin Negrescu, Doru Panaitescu, Ana-Rita Da’Ros si John Heffernan.
Salut. Am fost si eu in sala si cred ca SEO este vazut ca buricul targului mai mult din prisma faptului ca, principial, implica mai putine costuri, adica cel putin la nivel de startup poti sa iti faci singur SEO, pe cand cu buget redus si cunostinte reduse pe AdWords esti mancat.
Cu buget redus (in cel mai rau caz doar timpul tau) poti avea rezultate pe SEO – cauti pe Google tutoriale, dai cateva mailuri la cativa lideri si poate iti recomanda si ei ceva, poti merge la Lumea SEO PPC (https://www.facebook.com/groups/137899222927674/) si la chestii de magazine online este mereu grupul de Facebook Comert Electronic (https://www.facebook.com/groups/comert.electronic.ro/)
La partea cu “astia cu SEO si PPC sunt de vina” cred ca 99% ai dreptate ca ne ducem acolo (la Google) pentru ca acolo sunt clientii si 1% e oarecare si vina noastra colectiva pentru ca desi individual concuram intre noi “sa fim cei mai buni” nu colaboram ca sa nu mai fim dependenti de Google si Facebook si LinkedIN.
Adica imi vine greu sa cred ca in Romania nu ar exista resursele necesare sa se faca un fel de LinkedIN / Facebook de Romania.
Cu ghilimelele de rigoare, ca nu vreau sa promit mai mult decat pot duce la bun sfarsit, voi incerca sa fac o Platforma Colaborativa de Marketing Online ( http://www.kolaborator.ro ) in care sa se adune atat firmele, cat si oamenii de marketing si bloggerii si sa colaboreze spre beneficiul tuturor si sa “scurtcircuiteze” intr-o mai mare sau mai mica masura intermedierea lui Google si a lui Facebook.
Pare oarecum socant, dar sunt siteuri care nu au nevoie de Google ca sa vanda. Nu SEO, nu AdWords – newslettere si word of mouth…
Daca sunt persoane care au facut astfel de afirmatii la Semdays, inseamna ca exista carente de informatie, o lipsa de educatie in domeniul SEO,SEM,PPC.
Din punctul meu de vedere, zic ca e bine sa mergi la o intalnire pe orice tema, in momentul in care detii, niste cunostinte de incepator in acel domeniu.
Sa nu te pui intr-o pozitie, in care sa fii luat putin in ras.
Daca dintre persoanele care au participat la conferinta, sunt unele care au o intelegere marginala a marketingului pe internet, atunci cum le putem vinde servicii SEO,SEM,PPC firmelor mici si mijlocii? Cata munca de educare trebuie sa duci cu fiecare in parte?
Sigur ca putem sa tinem cont si de alte motoare de cautare, cum ar fi Duck Duck Go, Ixquick, sunt relevante? nu, nu sunt, iti gasesti clientii acolo?nu prea…
Ne place sau nu, Google este destul de relevant pentru cautarile noastre si intr-adevar nu e doar un monopol, e un monopol in crestere.
De curand Google si-a modificat politica de linkuri si zice asa “Any links intended to manipulate PageRank or a site’s ranking in Google search results may be considered part of a link scheme and a violation of Google’s Webmaster Guidelines.”
Pe cati ii afecteaza aceasta modificare de politica, pai cam pe toti dintre noi, pentru ca SEO e vazut ca un concurent, care rapeste din bugetele care ar putea fi cheltuite prin ADwords.
Google ascunde valoarea SEO, peste 50% dintre cuvintele folosite in cautari nu sunt oferite, finanteaza dezvoltatorii addonului de blocarea a mesajelor publicitare ADblock, dar mesajele lor publicitare nu sunt blocate, ci doar cele ale concurentilor;as putea sa mai mentionez indepartarea intermediarilor din diferite industrii, micsorarea barierilor de intrare la platforma Adwords, lista ar putea continua.
Probabil pentru multi SEO inseamna doar linkuri in directoare, dar e mult mai mult de atat, SEO ar trebui sa se integreze in toate domeniile afacerii> http://www.contradodigital.com/wp-content/uploads/2013/04/Integrate-SEO-throughout-your-business.png
Creativitatea plus SEO, ar putea fi o palarie buna de purtat pentru un start-up:), daca nu ai buget de SEO, ar fi bine sa descoperi conceptul lean startup (http://www.stpia.ir/files/The%20Lean%20Startup%20.pdf), eu l-am descoperit putin cam tarziu, dar e mai bine decat deloc.
@ Silviu, un exemplu in care nu mai ai nevoie de Google, este atunci cand cautarile se fac dupa numele de brand, asta presupune o anumita notorietate. Mult succes cu dezvoltarea Kolaborator.
Este destul de tarziu, sper ca am fost intr-o limita acceptabila de coerenta.
Eu cred ca cel din sala avea toatala dreptate – “Noi suntem vinovati de monopolul lui Google”. Daca noi = utilizatorii de Internet, atunci are dreptate 100%.
In fond, utilizarea unui singur motor de cautare (sau a unui singur alt serviciu online) pune intrebari serioase referitor la pozitia de monopol ( de care fii sigur ca nu plange nimeni) si la modul cum ea este folosita in mod abuziv, in special pentru a se impune pe alte piete. (iar in cazul Google lucrul asta este deja documentat).
Desi continui sa cred ca intrebarea si raspunsul este de mare actualitate, singurul lucru pe care pot insa sa-l chestionez este locul si modul in care intrebarea este adresata – iar aici sunt de acord cu raspunsul lui Liviu – pt o firma de comert electronic – trebuie sa mearga unde sunt clientii.
Silviu te contrazic, lucrez in domeniu SEO si nu este asa cum zici. SEO nu este ieftin deloc. Oricum in romania pe toate forumurile se face o confuzie mare intre inscrierea in directoare si SEO si deaia toti zic ca SEO e ieftin.
Seo inseamna optimizarea site-ului pentru un anumit motor de cautare, fara optimizare nu poti face link building. Link building inseamna “promovarea” site-ului in pozitiile acelui motor de cautare. SEO este o ramura din ceea ce inseamna marketing online, o ramura prin care poti sa-ti promovezi afacerea pe TERMEN LUNG, din acest motiv SEO nu este deloc ieftin. Ieftin este pentru cei care inscriu un site in 100 de directoare cu 2 euro si cred ca asta inseamna SEO.
Pentru a face SEO mai intai trebuie sa studiezi, sa testezi, sa gresesti pentru a iti da seama cum se face SEO. Nu poti sa faci peste noapte citind 3 stiri pe net si 2 pe un forum de specialitate.
Google este cel mai mare motor de cautare si nu cred ca va fi vreunul capabil in urmatorii 10 ani sa se dezvolte mai mult poate sa-l egaleze(si asa ar fi bine).
Google isi atrage clientii prin servicii gratuite: webmaster tools, analytics, keyword planner, google trends, google places si asa mai departe. Ca sa primesti trebuie sa oferi. Asta a facut google, a oferit ca acum sa primeasca absolut tot.
Nu este vina nimanui ca Google se dezvolta si are monopol.
Un site se promova si prin alte metode nu neaparat ppc si seo. Mi-a placut sa dezvolt dintr-un site un brand si lumea sa faca acea cautare pe goole dupa numele firmei si nu dupa un cuvant cheie si am reusit asta la un site care lucrez acum.