Lista platformelor e-commerce folosite in Romania, un sondaj despre popularitatea acestora

Deschid un poll pe care il voi folosi la stabilirea ordinii in care voi face testarea platformelor de ecommerce (comparatia de care vorbeam in articolul anterior de pe blog). Va intreb asadar, care este platforma ecommerce pe care o folositi pentru magazinul vostru online, care este platforma ecommerce favorita, care este platforma ecommerce pe care o produceti? Scopul este sa am o lista de platforme ecommerce folosite la noi (autohtone sau internationale) sortata intr-o ordine a popularitatii lor.

Popularitatea platformelor ecommerce in Romania. Votati platforma pe care o folositi, pe care o implementati, pe care o recomandati. Mersi

View Results

Loading ... Loading ...

Voi ce platforma recomandati/implementati/folositi?

14 thoughts on “Lista platformelor e-commerce folosite in Romania, un sondaj despre popularitatea acestora

    • Oricum nu iau votul ca pe litera de lege, am vazut si eu ce ai vazut tu.. dar engine-ul de poll nu stie prea multe. Oricum voi mai cere inca o informatie inainte sa ma apuc de teste: numarul de implementari si url-urile respective pentru a le verifica. Ma ajuta si acest poll, nu zic nu, insa si eu, si voi stim care e cel mai important lucru in cazul platformelor de ecommerce: numarul de clienti multumiti. Si la cata “mediatizare” am eu ca blogger, nu ma astept la prea multe voturi pentru a fi statistic semnificative. O lista insa voi obtine, chiar daca nu ordonata asa cum mi-as fi dorit.

  1. Liviu,
    cu tot respectul, trebuie sa-ti spun ca acest sondaj este complet irelevant. Si cu siguranta si tu o stii prea bine. Unele dintre platformele de mai sus sunt clar “outsideri” cu voturi trucate.
    Acum aproximativ un an de zile am facut un studiu vav de platforme de shopping online, majoritatea le-am testat direct (cele open source le-am instalat pe un server de test, cele SaaS am avut sansa sa obtin un cont demo) iar clasamentul facut atunci (de un om care si-a tocit coatele cam 7 ani prin online) e cu totul altul, atat dpdv al popularitatii cat si a functionalitatilor motoarelor de e-shopping.
    Ca sa fiu scurt, o platforma online e ca un costum de haine. Cel mai bine iti vine cel facut pe comanda. Dar daca ai nunta maine (sau portofel subtire), te duci la magazin si-ti cumperi unul “de-a gata”.
    Si voi incheia cu un mare adevar de care juniorii fac abstractie: NU EXISTA NIMIC GRATIS, nici macar un software open source. De ce? In episodul urmator.

    • Cu siguranta poate fi irelevant pentru tine si pentru destui dintre cititorii mei… insa nu poti spune cat de relevant este pentru mine. “Unele dintre platformele de mai sus sunt clar “outsideri” cu voturi trucate.” – crezi ca nu stiu?? Nu este un studiu in adevaratul sens al cuvantului, si tu stii bine asta. Insa utilitatea lui probabil se opreste undeva la mine, si nu ajunge inca la voi nimic util. Dar va ajunge intr-un viitor nu foarte indepartat. Am mai scris asta cu alte cuvinte si in comentariile de mai sus, pe care probabil nu ai avut timp sa le citesti.

  2. Si pentru ca sunt extrem de curios vav de cititorii tai, o sa ridic un pic stacheta si voi propune si eu 4 platforme (pt ca este o discutie despre platforme la modul general, si nu neaparat open source)
    – demandware
    – netsuite
    – ATG
    – OFBiz

    • Exista intotdeauna un cost al implementarii, al intretinerii si al operarii platformelor de ecommerce. Cu cat platforma e mai scumpa teoretic costul de operare si cel de intretinere scade foarte mult, tu ca si magazin online vei avea costuri pe operatiunile ce trebuie automatizate din ce in ce mai mici, uneori spre zero, astfel crescandu-ti ROI-ul, nu pe seama cresterii veniturilor ci pe seama scaderii costurilor de operare – in general (salarii mai mici, timpi mai mici, eficienta crescuta, instrumente de recuperare cosuri abandonate, de profilare si personalizare – care actioneaza in directia cresterii veniturilor).

      Toate aceste instrumente si toate aceste automatizari imagineaza-ti ca le aplicam pe un magazin online de fashion cu multe produse, 8000 de produse, putine vizite, sub 4000/zi, si maxim 20-30 de vanzari pe zi. Eficienta acestui magazin va creste cu X%.. sa zicem cu 20%. De la 20 de comenzi ajunge la 24 de comenzi pe zi. Cresterea de 4 comenzi pe zi, se reduce la 4 x AOV de fashion x margine fashion x 365 zile =~ 13.626 euro aproximativ.

      Intrebare, acopera o crestere de genul 10.000 de euro pe an investitia intr-o platforma mai buna, de genul celor mentionate de tine?
      La ce cifra de afaceri devine o astfel de platforma o chestie obligatorie?
      Ce face un magazin mic, de familie? Ce fel de solutie va implementa?

      Parerea mea.

  3. @Bogdan Socol
    demandware – ce retailer din romania foloseste platforma?

    ATG – ia zi cine e singurul lor client din Romania? si de ce au ales platforma Oracle?

    Netsuite – au auzit de Romania doar pentru ca au consultanti ERP romani; nu au nici un client in Romania, platforma de e-commerce inca se dezvolta ca sa ajunga la un set de features decent; mizeaza pe ERP-ul integrat din Cloud, dar functionalitatile oferite sunt basic.

    OFBiz – cand era populara? 2002-2003?

    Mai era IBM Websphere Commmerce, care uimitor A AVUT 2 clienti… ambele companii au avut pierderi masive din cazua costurilor cu platforma (una a ales ca noua platforma Magento).

  4. @Liviu Taloi. @Florinel Chis.

    Nu. Platformele pe care le-am propus sunt foarte costisitoare. Si se pot opera decent doar cu mult personal. Le-am mentionat exclusiv din curiozitatea de a vedea daca cineva totusi le foloseste si eu inca nu am aflat 🙂

    Vav de start-up, lumea e bine sa plece de la 2 axiome:
    – nu exista site perfect (Bryan Eisenberg)
    – orice site poate fi portat de pe o platforma pe alta (este drept, uneori cu efort considerabil)

    Alegerea mea este PrestaShop. Costul de setup&instalare este in jur de 2.000-3.000eur, costul incluzand si onorariul consultantului web, cheltuiala obligatorie, zic eu.
    De ce PrestaShop? E mult de scris si nu vreau sa ma lungesc.

  5. De ce nu si CS-Cart pentru piata din Romania?
    – Platforma completa ecommerce (nu este nevoie sa se adauge alte module in plus comparativ cu platformele “gratuite” )
    – Administrare usoara fara cunostinte de programare, totul din panoul de administrare inclusiv elemente de design s.a.m.d.
    – Suport in Romania (www.cscart.ro) si in afara cs-cart.com
    – Marketplace cu module (addons) pentru tot ce ai nevoie in cazul in care modulele default nu iti sunt de ajuns.
    – Ai nevoie de diverse integrari custom cscart.ro si/sau cs-cart.com
    Lista poate continua dar cel mai bine puteti testa singuri platforma prin acest Demo: https://www.cscart.ro/demo-cs-cart.html

  6. Pingback: Platforme Ecommerce Romanesti - GoldenSite.ro - Jurnalul Antreprenorului Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.