Comparatie intre mai multe platforme de e-commerce populare in Romania

Exista o cerere reala si indreptatita din partea celor ce vor sa-si faca un magazin online cu privire la potrivirea unei anumite platforme de e-commerco scopului lor, viitorului magazin online pe care vor sa-l lanseze. Exista o nevoie majora pentru un studiu comparativ intre mai multe platforme de e-commerce populare in tara noastra, cele produse de companiile dezvoltatoare de platforme de ecommerce de la noi, dar si cele produse in regim open source la nivel international si care sunt personalizate si implementate la noi de companii de software cu experienta in domeniul comertului electronic.

Am decis sa reactionez preluand initiativa de a crea acest studiu, permanent – in sensul ca voi face apoi periodic actualizari la document, ca urmare a unei intrebari pe care nu trebuia sa o aprob pe ECOMpedia.ro: – http://ecompedia.ro/magazin-online-pe-platforma-magento-avantaje-si-dezavantaje.html. Dar pentru ca este nevoie de informatie in acest sens, aceasta trebuie prezentata obiectiv si fara partinire, iar eu sper sa pot asigura o platforma neutra de test pentru cei ce vor dori sa participe la acest studiu, comparatie.

Imi voi aloca timp zilnic pentru acest proiect, dar voi incepe lucrul la el prin martie probabil, si sper ca in 1-2 luni de zile sa pot parcurge cat mai multe platforme de ecommerce din Romania. Voi incepe cu cele produse la noi si apoi voi continua cu cele mai populare platforme de ecommerce open source. Am nevoie insa de ajutorul vostru, colegi de breasla.. viitori proprietari de magazine online sau actuali, dezvoltatori de platforme de ecommerce sau companii de software care personalizeaza si implementeaza platforme de comert electronic open source. 

Dupa cum stiti mi-au trecut prin mana zeci de solutii de ecommerce, nu spun sute.. dar nu am stat sa le numar. Stiu ce trebuie sa faca o solutie de e-commerce si mai stiu ceva. Ca nu toti clientii mei au avut nevoie de aceeasi solutie de comert electronic, ce i s-a potrivit unuia nu s-a putut implementa altuia, sau nu avea rost. Ca si nevoile diferite ale clientilor si platformele sunt diferite, au specificatii de care s-ar putea sa nu ai nevoie niciodata sau foarte rar. Pentru a nu uita vreo specificatie importanta pe care o vreti comparata la toate platformele de ecommerce am sa va rog sa ma ajutati si voi, prin comentarii la acest post, pe twitter, pe facebook, in grupul de discutii de pe yahoo/facebook/googleplus, sau oricum va este la indemana (doar sa ajunga la mine) si sa spuneti care sunt cele mai importante specificatii pe baza carora sa fac mai apoi testele pe toate platformele pe care le voi testa in martie

Dupa aceasta colectare de specificatii si alcatuirea unei grile, voi trece la testarea catorva platforme, si nationale si internationale, apoi in timp voi include la cererea voastra si alte solutii care poate nu vor fi testate in primul pas. Pentru ca testele sa mearga relativ repede as sugera doua abordari.. prima sa ma ajute inca cineva, si sa lucram impreuna, vom face asta mai repede, apoi voi sta eu de vorba cu platformele care vor sa fie incluse in prima etapa de testare si le voi cere sa ne ajute in acest demers (am niste idei care ar usura procesul de testare). So.. in etapa de testare se ofera cineva sa ma ajute, si care sa fie neutru ca si mine (sa nu detina actiuni la vreo companie de dezvoltare platforme ecommerce sau sa nu lucreze acolo) pentru a publica mai repede studiul? 

Acestea fiind zise, astept sa vad cat de puternica este comunitatea noastra, si sper sa primesc ajutorul vostru fie in specificatii trimise, fie in timp voluntar acordat etapei de testare. Multumesc.

3 thoughts on “Comparatie intre mai multe platforme de e-commerce populare in Romania

  1. In primul rand, cred ca ar fi utila o clasificare/comparatie de platforme pt site-uri mici. E vb de cateva produse, maxim cateva zeci.

    Apoi, cat este de intuitiv procesul de checkout. Am vazut site-uri care sunt aproape imposibile de folosit, si culmea, se promoveaza si prin adwords.

    Cum se comporta fiecare platforma out-of-the-box, cu teme si plugin-uri free sau cu teme si plugin-uri premium. Pt un site mic, cu 10 produse, m-ar interesa mai degraba o solutie rapida, sa fie optimizata cat de cat out-of-the-box si sa aiba plugin-uri sau teme free.

    Apoi, restul caracteristicilor clasice: suport, securitate, usurinta modificarii codului, cat de complexe sunt setarile de baza/cand se adauga produs/categorie, eficienta cautarii pe site/filtre (am auzit ca unele platforme sunt f slabe, de exemplu daca ai un produs “xyz nume produs” si cauti “nume produs” nu-ti afiseaza “xyz nume produs”. Daca e asa, e f trist)

  2. Am uitat o chestie. Nu stiu daca toate platformele au by default, insa mi se pare f importanta integrarea pt ecommerce in google analytics. Probabil s-ar putea modifica codul pe pagina de thank you cu addTrans, addItem si asa mai departe, dar mi s-ar parea util sa fie deja implementata chestia asta

  3. Categoric e nevoie de Google Analytics integrat, poate pe magazinele online mai mult decat pe alte categorii, pana la urma sunt create efectiv pentru vanzari. Problema cea mai mare intalnita pana acum pe diverse magazine online este la motorul de cautare. Am dat peste nenumarate magazine unde daca nu treceai exact numele produsului cum il aveau ei in baza de date nu se afisa nimic. Cred ca este un punct in care se pierd foarte multi potentiali clienti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.