Tendinte in online, in ecommerce si marketing digital, pentru 2013 #trends #ecommerce

Sunt multe de zis despre cum va evolua comertul electronic si mediul online in general in anul care tocmai a inceput. Ar trebui sa stau sa scriu un roman intreg. Sunt tendinte la nivel international care isi fac simtita prezenta si la noi, in mediul online romanesc. Economia digitala romaneasca reuseste sa copieze si sa transfere know-how din vest in proiectele nationale suficient de repede. Comertul online in particular este mereu in avangarda, fiind mereu primul in a experimenta noi instrumente si tehnici prin care sa aibe succes. In randurile de mai jos veti gasi parte din gandurile mele, ceea ce cred eu ca va fi important in 2013 aici la noi in online-ul marca .ro dar si in .com/.eu.

1. In continuare SoLoMo – Social, Local, Mobile – devine din ce in ce mai palpabil, mai adevarat si mai “comercializabil”. Daca pana acum nu multi i-au acordat atentie acestui concept, anul acesta nu mai au cum sa il ignore.

La noi Social Media a avut o expansiune mare in 2012 si aceasta se va intampla si in 2013. Vor fi mult mai multe campanii desfasurate in social medie iar comertul online romanesc nu va fi singurul care va profita de acest lucru. Stiu ca inca se cauta sfantul graal cu social media, sunt companii care inca nu si-au gasit locul corect printre bloggeri sau influenceri, dar stiu multe exemple de magazine online care au deja succes si vand efectiv cu ajutorul acestui “nou” (sau e deja vechi?) canal media. Social Media vinde, daca stii cum sa o abordezi, Social Media influenteaza SEO in mod major, Social Media influenteaza imaginea si PR-ul. Daca au mai fost companii care au ignorat acest canal media in 2012, in 2013 numarul lor se va reduce catre zero.

Tendinta de mai sus este una la nivel international. Cum tot la nivel international si national asistam la primii pasi mai importanti ai Mobile. In 2012 s-a vazut cat de puternica este forta de cumparare a celor ce detin tablete si smartphone-uri. Am prieteni in online care mi-ar zice acum “ti-am zis eu..”, si au avut dreptate. Mobilul si tot ceea ce inseamna accesorizarea cu tehnologie la purtator devine o importanta tendinta in 2013. Daca despre social media nu as putea zice ca in 2013 va exploda (oricum o va face mai bine decat in 2012), despre Mobile, cu tot ce inseamna marketing mobile, ecommerce pe mobile, advertising pe mobile, aplicatii pe mobile, pot spune la unison cu alti specialisti de afara ca anul acesta va fi anul exploziei in Mobile. Mai mult decat atat, si la noi marile magazine online cu sute sau mii de comenzi pe zi, vor asista la cresterea procentului de vanzari facute de posesorii de tablete si smartphones. Anul acesta la sarbatorile de Craciun ce vor veni procentul de cumparatori mobili va creste de cel putin 2-3 ori. Si credeti-ma cand spun ca deja este un procent semnificativ pentru aceste magazine online mai mari. Nu stiu daca sa ma hazardez sa spun ca orice magazin online din Romania va avea de sarbatori in iarna cel putin 1 comanda din mobile, dar cred ca nu sunt departe de acest indicator. Rata de conversie si comanda medie sunt mult mai bune pentru segmentul de mobile. Si vor mai fi inca 2-3 ani pana cand probabil se va ajunge la un echilibru intre mobile si desktop. 

Am mai vazut cateva statistici internationale cu vanzarile de tablete si smartphone-uri. Inca din 2011 numarul de unitati de  dispozitive mobile a depasit numarul de PC-uri: desktop si laptop. Este clar ca lumina zilei ca oricine poate face predictii pe aceste cifre, si ca magazinele online care ignora in continuare traficul de mobil vor avea mult de suferit in 2013. Vor pierde daca nu vor actiona ieri.

Cat despre Local, inca nu i-a venit vremea, cel putin nu la noi in tara. Sunt tendinte de localizare si la noi in ecommerce mai ales. La acest lucru contribuie major motoarele de cautare care ofera rezultate din ce in ce mai bune functie de locul unde facem interogarea. Probabil ca influenta acestui factor in tot ceea ce inseamna marketing online va fi mai mica, dar nu neglijabila. Cred ca SEO va fi cel mai ok motor de raspandire a componentei de local. La nivel international lucrurile stau altfel si cred ca vom vedea cum anumite servicii gratuite din zona aceasta vor gasi cai de monetizare. 

2. Marketingul online va deveni din ce in ce mai sofisticat. Nu vom mai vorbi de un funnel, ci despre un Customer Journey cu mai multe touch-points, nu vom mai vorbi despre ecommerce, ci despre multi-channel commerce. Si in orice caz peste tot la comanda va fi maria sa, Clientul. 

Abstractizarile simple de tipul funnel, palnie vor deveni partial incorecte si invechite in 2013. Am vorbit cu Andrei RADU la Scoala de Vara GPeC despre acest Customer Journey, am moderat un panel la IMWorld cu titulatura “The future of Retail: convergence of mcommerce, social commerce, ecommerce and traditional stores“, am vorbit anul care a trecut in prezentarea mea  “Feng Shui pentru site-ul tau. Maximizeaza-ti conversiile!” despre marketingul 1-la-1, despre ce inseamna sa fii Customer Oriented

Au aparut instrumente care sa ne permita sa fim alaturi de client in calatoria pe care o are de la intentie la decizia de cumparare, si cel mai important este tool-ul de Remarketing de la Google Adwords. Si nu e singurul instrument. Anul acesta cum deja v-am anuntat la o mica intalnire a Lumea Seo PPC cand am vorbit despre Universal Analytics, v-am spus despre Attribution Modeling. Impreuna cu remarketingul acest al doilea instrument, tot de la Google, ne va ajuta sa intelegem mult mai bine acest customer journey, vom aloca mai corect bugetele de promovare pe canale media poate vaduvite pana acum de “last click conversion”, atribuirea meritului ultimei campanii de marketing. 

Imi place mult expresia “There is no line between online and offline” si am vazut-o prima oara intr-o prezentare a echipei Google Romania. Si este adevarata. Cu cat penetrarea internetului in Romania creste, cu cat numarul de device-uri diferite cu care accesam netul creste, vom asista la redefinirea termenului de comert, de retail. Site-urile de ecommerce sunt cumva mai aproape de a adopta acest nou tip de comert, insa pentru ca la noi inca se cumpara putin online (2.5% din total retail), avantajul la abordarea corecta si cu resurse a acestui nou tip de COMERT va reveni probabil retailului clasic, daca va stii sa se adapteze rapid la schimbarile pe care Internetul le-a adus. Sunt semne ca piata de retail online si offline e in plina schimbare, se duc lupte in culise. Adoptarea tehnologiilor pe care le folosesc cu atata usurinta clientii pentru a calatorii offline sau online va fi calea catre succes. Departamentele de Programare/Dezvoltare sau acei CTO – Chief Technology Officer – vor avea mult de lucru in acest an, 2013.

3. Afacerile de familie cu produse deosebite care sunt de negasit in marile lanturi comerciale, Marketplace-urile ca platforme de marketing pentru producatori, si SaaS-urile din zona de ecommerce mi se par alte trei tendinte extraordinare de urmarit in 2013.

Prin natura afacerii pe care o conduc, accea de consultanta in online si ecommerce, am mult de lucru cu magazine online medii si mari la care problema resurselor umane si materiale e cea mai importanta. Pe de alta parte am si multi clienti care desfasoara afaceri de familie, mici si foarte mici. Anul 2013 va fi cred anul afacerilor foarte mici si foarte mari. Cei foarte mici vor deveni mai vizibili in Internet si vor aduce produse pe care nu si le permit marile lanturi de retail din cauza costurilor de marketing ridicate. Cred ca vom asista in acest an la nivelul tarii noastre la o revenire a numarului de mici magazine lansate, poate undeva ca la nivelul lui 2007-2008, insa de aceasta data ownerii vin cu lectia facuta, cu planificare, cu bugete, cu dorinta de a invata si de a se educa in ecommerce.  Cred in puterea acestor mici magazine online care isi vor gasi clientela prin natura produselor comercializate, prin creativitate si prin marketing de gherila. 

Pe de alta parte in 2012 spre final am asistat la noi lansari de marketplace-uri. Dupa succesul modelului de business in curtea liderului de piata de la noi, numai eu am numarat 2-3 noi marketplace-uri lansate spre final de an 2012. Acest mecanism va inghiti in timp micul intreprinzator care vinde produse main-stream, produse cu adresabilitate mare. Acum in acest moment micile magazine online care au intrat in hora se simt bine si vand probabil mai mult decat ceilalti. Acum daca privim la un marketplace existent si vechi cum ar fi cel de la Amazon, vom observa ca e dominat de producatori, de creatori de produse. Eu insumi am comandat de la Amazon si de fapt comanda mi-a fost livrata de producatorul X sau Y. Cred ca in timp producatorii vor capata acces direct la consumatorul final prin aceste marketplace-uri, chiar daca poate la inceput vor mai pastra parte din lantul de distributie. Insa e cert ca acesta se va scurta si vom asista la agitatie pe piata de distribuite in scurt timp. Am remarcat si o alta componenta a acestui nou tip de business care infloreste la noi in .ro: mica firma de tehnologie web care replica succesul in online pentru mai multi producatori. Un alt tip de scurtare a lantului de distributie catre consumatorul care cere preturi mici, din ce in ce mai mici. Nu stiu inca ce model va ramane in picioare peste ani, e cert insa ca marketplace-urile sunt o solutie viabila pentru orice producator care vrea sa fie mai aproape de consumator, iar micile companii super-tehnologizate vor oferi cred in prima faza layerul care face posibila integrarea producatorilor mai putin dezvoltati tehnologic in hub-uri precum marketplace-urile. E de urmarit.

Si ajungand la final de articol, sper sa nu-l fi facut prea lung, am sa vorbesc despre SaaS-uri in ecommerce. Nu degeaba am incercat sa grupez principalele idei expuse aici, pentru ca problema tehnologica este una din cele mai mari pe care trebuie sa le depaseasca comerciantul offline care intelege sa isi dezvolte si canalul de vanzari online. Pare ceva extrem de greu si de irealizabil uneori. Multe discutiii si pierderi de bugete in atingerea acestui obiectiv. La Cluj am discutat despre rolul companiei de dezvoltare web intr-un panel condus de amicii mei de la Netlogiq. Aici vor interveni SaaS-urile, pentru a duce acest risc catre zero. Si vreau sa va spun ca sunt platforme de ecommerce simple si gratuite in acest moment, sau la costuri foarte, foarte mici. Si la noi in tara si afara. Mai avem cred pana sa dovedim si in acest sector insa ce trebuie sa retina de aici managerul de companie ce cocheteaza cu mediul online este ca sunt solutii ce-i permit sa se ocupe de marketing si nu de aspectul tehnologic in continua schimbare. Nu de mult anuntam pe grupul de ecommerce de pe Facebook o noua platforma dezvoltata in tarile nordice si care estetextrem de usor de folosit si e gratuita. Sigur poate nu se preteaza acum pentru comerciantii din .ro, din considerente de limba si procesatori de plati online, insa se va dezvolta si va deveni accesibila si comerciantilor nostri. Avem insa cel putin 2 platforme SaaS in tara care nu implica cine stie ce costuri si in continuare cred in evolutia pozitiva a platformelor de ecommerce de tip SaaS – software as a service, platforme inchiriate. 

Cam atat am avut sa va spun, mai sunt si alte tendinte importante, poate voi mai scrie despre ele cat de curand. Succes in noul an si un profit cat mai mare va doresc!

PS. Voi ce credeti despre ce am povestit mai sus?

8 thoughts on “Tendinte in online, in ecommerce si marketing digital, pentru 2013 #trends #ecommerce

  1. Nu sunt foarte impresionat de creşterea pe Mobile. Poate că e mare creşterea procentuală dar în absolut încă mobile nu reprezntă o miză suficient de tentantă pentru a face investiţii/schimbări substanţiale.

    Noi la Katapulta.ro ne-am propus ca toate temele oferite de noi pt magazinele online să le facem responsive. Pentru noi e un lucru simplu de făcut, dar pt magazinele care deja folosesc soluţii pe care au plătit o căruţă de bani, nu cred că se justifică să investească foarte mult pt mobile având in vedere statisticile.

  2. De plata cu device-urile mobile ce parere ai?
    Se va dezvolta in acest an?
    Poti sa ne dai exemple de afaceri de familie mici pe care le-ai intalnit?

    Merci,
    Marius

    • @Marius: Da se dezvolta si in acest an. Exemple de afaceri de familie mici am, insa nu cred ca e momentul sa le enumar aici. Vino intr-o zi la Open Connect, la Mall Vitan – Starbucks si stam de vorba despre lucrul asta.

  3. Bun articolul insa sunt predominant tendinte de afara..din pacate in RO inca nu stim sa facem chestii mai basic precum email marketing sau landing page optimization, cu cateva exceptii ce le poti numara pe degetele de la o mana

    • @Marius Lazarescu: Mersi pentru aprecieri.. din cate vezi am argumentat cu exemple si vorbind despre situatia de la noi din tara. Social si Mobile este un trend de urmarit la noi, la fel ca in exterior. Sunt magazine online care castiga bine investind in cele 2 canale media. Banuiesc ca nu trebuie sa numesc lansarile de marketplace-uri ca sa iti dovedesc ca este un trend la noi in tara.. sunt sigur ca deja stii de ele. Remarketingul se foloseste deja pe scara larga la noi, si afara binenteles, insa eu am povestit in gand cu exemplele clientilor de care ma ocup, care nu e unul sa nu foloseasca acest tool. Si Attribution Modeling, da.. mai trebuie sa asteptam putin sa apara acel tab si in interfetele noastre de Google Analytics. Dar nu mai dureaza mult. Oricum se foloseste si la noi raportul din sectiunea Multichannel, sunt dese – cel putin in cazul clientilor mei, analizele plecand de la multi-channel. Asa ca sincer, eu am vazut tot ce am scris mai sus cu aplicabilitate la noi… Da, ai dreptate, sunt multi care inca nu stapanesc tehnicile de marketing online clasice, si mai este mult de lucru aici pe partea educationala. Voi mai reveni pe acest subiect (tehnici de marketing folosite), poate mai curand decat am planificat.

  4. Salut Liviu! Ce platforme ECommerce de tip Saas recomanzi?.. asta pentru mediul .ro … sau cel putin sa fie adaptabile functionalitatile pentru Romania…

    Oricum, apreciez articolul tau! Felicitari!

  5. Cred ca platile prin device-urile mobile cresc si vor creste in continuare intr-un ritm mai rapid decat a fost la inceput cresterea platilor online. Din simplul motiv ca principalele bariere au fost depasite o data cu platile online (tehnologia, riscul perceput ridicat). Platile prin device-uri mobile sunt o extensie care vin cu mai putine riscuri percepute si cu beneficiul flexibilitatii si mobilitatii.

  6. Nici in USA nu prea se fac plati de pe deviceurile mobile.Prin deviceurile mobile cumparatorul se informeaza si ulterior foloseste tableta sau laptopul pentru a finaliza cumparaturile.Cel putin asa functioneaza pe nisa in care lucrez eu(health).
    Am testat mult acest lucru pe adwords si nu am avut decat cateva conversii de pe tel mobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.