GPEC2012 – Voice of Customer – Ce cred consumatorii despre magazinul tau online? [video]

Asa cum deja stiti, in toamna acestui an am derulat un sondaj de opinie in randul clientilor magazinelor online inscrise in Gala Premiilor eCommerce. Scopul acestui sondaj de opinie a fost de a extrage vocea consumatorilor pentru a regla procesele de lucru in cadrul magazinelor online inscrise la GPeC. Participarea la sondaj a fost gratuita si nu a fost obligatorie, aproximativ 50 de magazine online au participat si au pus scriptul sondajului pe paginile lor.

Intr-un articol scris pe acest blog in luna mai a anului curent, ziceam de ce este nevoie de VoC – Voice Of Customer. Pe langa informatiile relativ clare din clickstream (analiza de trafic) si cele de outcome (venituri, ecommerce report) iti trebuie si informatia pe care nu ti-o poate da decat clientul, sau dupa caz vizitatorul site-ului de comert electronic.

Am facut acest sondaj la un nivel mai sus decat pe un singur magazin online, eu fac deseori acest tip de sondaj (4Q – de la 4 intrebari) pentru clientii mei, pentru a arata ecommerce-ului romanesc cat de importante si de utile sunt datele pe care le primesti de la vizitator. Si este foarte simplu! Nu trebuie decat sa intrebi clientul. Nu trebuie un software complicat, nu trebuie sa dai vreun cadou, totul este gestionat de client. El este cel care decide daca vrea sau nu sa te ajute. Si dupa cum ati observat, noi am strans peste 11.000 de raspunsuri valide la nivelul celor aproximativ 50 de magazine care au afisat sondajul. Eu sper ca de aici inainte tot mai multe magazine online sa foloseasca acest tip de feedback si sa implementeze sondajele tip VoC pe baza periodica pentru a masura evolutia parametrilor si gradul de satisfactie al vizitatorilor site-urilor lor. 

Zilele acestea colegii de la LTV.ro au pus la dispozitia organizatorilor GPeC inregistrarile video facute cu ocazia evenimentului din 30 octombrie, si daca nu ati reusit sa ajungeti in sala sa vedeti prezentarea mea cu rezultatele acestui studiu, acum aveti ocazia sa o vedeti in fata computerului personal. Multumiri inca o data LTV.ro pentru profesonalism, si magazinelor care au ales sa participe la acest sondaj efectuat pentru prima data la un nivel “aproape national”.

Stim ca nu am acoperit cate magazine online am fi vrut, si ca pana la 1 milion de raspunsuri ale cumparatorilor online mai avem, datele sunt totusi un punct de plecare, cel putin pe industriile unde am avut raspunsuri mai multe si mai multe magazine online participante. Acolo deja avem un benchmark ok despre ceea ce cred clientii despre noi ca si comercianti. 

Vizionare placuta! Si mai ales implementati cat mai des intrumente de tipul VoC la voi pe site! Nici nu stiti ce pierdeti!

Si mai jos aveti slide-urile cu informatiile prezentate la Gala.

One thought on “GPEC2012 – Voice of Customer – Ce cred consumatorii despre magazinul tau online? [video]

  1. chiar daca nu am un magazin on-line , ci doar un site care vinde un serviciu , nu stiu cum pot sa-mi implementez GPEC la mine pe site . Ideea este ca , pana sa ajung la nivelul dorit de noi o sa am timp sa implementez acest serviciu . Oricum foarte de folos filmuletul . Sarbatori fericite si multa sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.