Interviu realizat de Sabina Cornovac.
Liviu Taloi este unul dintre prietenii Allegro Group Romania si un cunoscut consultant in domeniul ecommerce. Dornici sa aflam ce parere are despre acest subiect si viitorul lui, i-am solicitat un interviu si va invitam sa il cititi. Lectura placuta!
——
Allegro Group Romania: Buna, Liviu. Spune-ne te rog cu ce te mai ocupi in ultimul timp, pentru cei care nu stiu?
Liviu Taloi: Ma ocup in cea mai mare parte a timpului cu consultanta in domeniul comertului electronic acordata ownerilor de magazine online si cu ceva proiecte personale sau pentru industrie, cum ar fi recent incheiata Scoala de Vara GPeC 2012, unde am pus umarul la organizare alaturi de Andrei RADU si al doilea exemplu este un site de consultanta in ecommerce aflat in beta-testing numit www.cumimifacmagazinonline.ro.
Consultanta imi ocupa insa marea parte a timpului, pentru mine nu conteaza cat de mare sau de mic este respectivul magazin online, ii acord aproape acelasi timp pentru a reusi in ceea ce ne-am propus ca si obiective. Proiectele mele, prezentarile la diverse evenimente, cursurile si trainingurile sunt pe planul doi deocamdata.
Allegro Group Romania: Ai absolvit Facultatea de Inginerie Mecanica a Universitatii Politehnice din Bucuresti. Cum ai ajuns sa lucrezi in ecommerce si de ce ai ajuns sa iubesti acest domeniu?
Liviu Taloi: Esti prima jurnalista care ma intreaba acest lucru, eu spunand aceasta poveste doar catorva oameni din industrie. Cand am terminat UPB-ul stiam sa fac prelucrare digitala pe imagini. Stiam sa aplic niste filtre matematice complicate, cum ar fi transformata Fourier pe imagini. Deja facusem cateva pagini web in deplasarile mele in strainatate pornind de la pagina Romaniei tinuta de Tavi Ureche din Canada. M-am dus sa ma angajez ca web designer si am descoperit ca prelucrarea pe imagini insemna sa aplic filtrele din photoshop. Deosebirea dintre mine si ceilalti oameni care lucrau cu acel soft era ca eu stiam care sunt formulele matematice din spatele acelor filtre. A fost o experienta interesanta la ROLINK – IIRUC unul dintre primii ISP-isti din Romania. Ii multumesc lui Adi Rotaru si echipei de acolo, ii multumesc ca mi-a deschis ochii cu GURU – grupul utilizatorilor romani de unix si cu alte prime experiente pe care acum nu mai ai cum sa le replici. Multumesc si PC-Net pentru primele dischete de Win 3.1 cu Trumpet daca tin bine minte numele acelui utilitar care ma trimitea pe internetul de atunci, la 5600k si apoi la 9600k cred.
Am incercat la un moment dat sa infiintez o asociatie a webmasterilor din Romania – Aroweb ii zicea. Nu a iesit. In schimb in timp a luat nastere APTI desi eu nu am mai avut nicio implicare. Era, daca vreti primul efort de coagulare a unei industrii care era rejectata instant de catre clienti. “Ce nevoie am de pagina web? Pleaca dom’le d’aci cu d’astea!”.
In ecommerce am ajuns prin 2004 la eMAG desi eu il cunosteam pe Radu Apostolescu inca de dinainte de lansarea site-ului. Primele versiuni de eMAG au trecut si pe la mine, sa-mi dau cu ochiul si sa ofer feedback. Pe atunci nu stiam ca faceam un test de usability. Ii ziceam lui Radu cum mi se pare mie acel site. Apoi, mai tarziu, am ajuns la Radu in echipa ca si PR Manager dar am facut mult mai multe lucruri decat cele scrise pe cartea de vizita. Am pus la punct departamentul de documentare, acei oameni care introduc specificatiile la produse, am facut sedinte in departamentul de vanzari cu motivele de anulare a comenzilor si abandonul cosului, am lucrat la structura bazei de date si chiar la anumite sectiuni din soft. Asa am ajuns sa iubesc comertul online. M-am molipsit de la entuziasmul lui Radu si Bogdan.
Allegro Group Romania: La nivel international, care crezi ca este viitorul in comert electronic?
Liviu Taloi: Care comert electronic? Acum glumesc putin, insa viitorul va fi fara E. Vom uita de e-commerce, de m-commerce, de f-commerce si alte asemenea expresii. Va fi vorba doar despre comert cu mai multe puncte de contact: magazinul fizic, device-ul mobil – smartphone, tableta, un chiosc multimedia dintr-o gara, magazinul online, prezenta pe facebook etc. Va fi vorba despre user, despre customer journey si despre felul in care comerciantul va stii sa il convinga ca are cele mai bune si mai potrivite produse. Insa va trebui sa o faca multi-channel si multi-device. Un singur canal de comunicare nu mai este de ajuns.
Allegro Group Romania: Cum vezi stadiul actual de dezvoltare al pietei de comert electronic din Romania?
Liviu Taloi: Sincer mai avem mult de lucru, mai avem de convins publicul consumator sa vina si sa cumpere online. Insa suntem pe directia buna, pe drumul bun. Nu merg insa lucrurile asa de rapid precum ma gandeam eu acum 5 ani. Suntem la 2.5% din total comert traditional, sau cu alte cuvinte aproximativ doar 5 comenzi din 200 se fac online. Restul se fac inca pe canalele traditionale, la shopping clasic. Comertul online romanesc este inca in faza de crestere. Au fost ceva miscari in piata – si va felicit pentru ce ati reusit sa faceti pana acum, vorbesc despre achizitionarea pachetului majoritar la eMAG, insa piata va mai suferi probabil cateva mici concentrari cat de curand. Piata de comert electronic din Romania creste iar investitiile de capital impreuna cu un management adecvat sau cu o consultanta potrivita vor ajuta aceasta crestere.
Allegro Group Romania: Care este, in opinia ta, diferenta majora la ora actuala intre ecommerce-ul in Romania si cel din Europa de Vest, spre exemplu?
Liviu Taloi: Diferenta majora pe care o vad este una la nivel de resurse implicate in ecommerce. Lipsa de resurse pentru sustinerea unui marketing accentuat sau pentru cresterea intregului ecommerce ca si industrie, lipsa de resurse umane calificate suficient, lipsa de software specializat care sa se aproprie de specificatiile aplicatiilor de afara. Pe de alta parte lipsa aceasta de resurse, de orice fel, poate fi corelata cu lipsa apetitului consumatorilor de la noi fata de aceasta forma de comert. Din cauza consumului de online redus si investitorii sunt precauti in sumele alocate ca resurse. Si absenta consumatorilor din mediul online o putem pune pe seama economiei romanesti slab dezvoltate in toate domeniile. Asa ca probabil suntem unde suntem pentru ca nu crestem suficient de rapid nivelul de trai al consumatorului ce ar trebui sa fie fericit sa cumpere si de pe magazinele online.
Allegro Group Romania: Vezi vreo schimbare majora sau rasturnare de situatie pe piata de comert electronic din Romania in urmatorii 2 ani? Vor intra noi jucatori mari pe piata? Vom avea oare alti lideri in 2 ani?
Liviu Taloi: Nu cred ca vor fi schimbari majore desi ma pot insela. Piata va creste cum am zis, insa moderat, cu aproximativ 15-20% in fiecare an. Alti lideri pe piata de ecommerce? Da, asta cred ca se va intampla, am motive destul de puternice sa cred acest lucru. Sau macar vom vedea un challenger cum se ridica si va pune probleme actualului lider de piata. Vor mai fi concentrari de forte pe piata, se vor coagula in jurul resurselor si a investitorilor.
Allegro Group Romania: In ce domeniu i-ai sfatui pe antreprenorii din Romania aflati la inceput de drum sa isi deschida magazin online?
Liviu Taloi: Sincer intr-o nisa unde predomina publicul feminin. Un magazin care vinde fashion, sau articole de puericultura, sau orice altceva ce o femeie si-ar dori sa cumpere. Si pe IT&C mai este inca loc, insa e loc pentru cei care aloca bugete mari de marketing si care isi permit sa supravietuiasca 2-3 ani cu o margine mica de tot sau chiar inexistenta. Pe IT&C insa nu am vazut pana acum decat putine magazine online de nisa, cum ar fi un site care ar vinde laptop-uri roz sau colorate. Imaginatia si mai ales nevoia consumatorilor este mare, deci orice domeniu este acum propice pentru vanzarea online. Nu as vinde online in momentul acesta cuie sau produse specifice mesterilor care nu au timp sa intre pe Internet. Nu inca. Stiu ca sunt si magazine de bricolaj dar ce se apropie de B2B ca si model de business nu se bucura de un succes imediat. Treptat insa toate nisele, toate domeniile, inclusiv cuiele si utilajele industriale vor deveni profitabile pentru ownerii de magazine online.
Allegro Group Romania: Esti, printre altele, consultant pe zona de usability pentru magazine online. Cum arata din punctul de vedere al clientului un magazin online ideal?
Liviu Taloi: Nici eu nu cunosc un site perfect sau ideal. Cunosc doar procesul prin care un site – perfectibil prin definitie, isi poate creste rata de conversie si poate avea o cifra de afaceri mai mare. Si sa incepem sa facem aici un curs de usability pentru cititori ar fi prea plictisitor probabil, ar iesi articolul prea lung. Un exemplu de site bun este eMAG. Dar mai sunt si altele, in tara si afara. Mai ales afara. Eu personal invat foarte mult uitandu-ma si citind despre noile site-uri de ecommerce care apar oriunde pe glob. Imi place sa fiu bine informat si in general la orice problema de usability am un raspuns instant si un exemplu de cum se poate corecta acel lucru printr-un site. Clientii mei sunt uneori putin bulversati poate de cate exemple de site-uri am pentru fiecare element functional. Dar asta pentru ca sunt curios si pentru imi place sa fiu la curent cu noile abordari, noile tehnologii care simplifica foarte mult viata consumatorului.
Allegro Group Romania: Care sunt problemele cele mai frecvente si mai neplacute cu care se poate confrunta un magazin online?
Liviu Taloi: Revin cumva aici la lipsa resurselor necesare. Poate ca lipsa acestora genereaza un efect de plafonare. Sunt magazine online care se complac in a face ce trebuie pentru client si atat. Nu spun ca e rau ce fac ele, insa, pentru a deveni un jucator pe piata asta trebuie sa te expui, sa te promovezi, sa stie lumea ca existi si ca ai servicii minunate pentru ei. Putina agresivitate vis-a-vis de comunicare, sau mai corect prezenta comunicarii in media online, in media clasica, e mai mult decat benefica. Este obligatorie. Si cunosc magazine care nu au inca, sau nu pot sa aloce inca resurse pentru comunicare. Ele poate isi fac treaba dar nefiind prezente in spatiul in care userul alege ce comerciant este mai potrivit pentru el, pierd. Cele mai multe isi fac simtita prezenta doar pe Google. Fie ca vorbim de seo fie ca vorbim despre adwords. Oricum cei care au aceasta problema a resurselor se misca foarte incet. Mult prea incet. Si chiar efortul de seo sau de adwords este dramuit cu mare grija si este de multe ori la limita. Nu poti misca muntii din loc cu bugete mici. De aceea si obiectivele pe care si le propun aceste magazine online sunt mici, ceea ce e iar corect. Insa exista un moment in viata fiecarui magazin online cand prin plafonare, prin restrangerea in continuare a resurselor alocate promovarii sa zicem, acesta se prabuseste mai devreme sau mai tarziu. Consultanta potrivita si alocarea de resurse in acel moment de cotitura este singura solutie pe care eu am vazut-o functionand. Si credeti-ma am vazut multe magazine care au avut ulterior probleme mari sau chiar au dat faliment la scurt timp dupa ce au atins acel punct critic. Nu iti trebuie mult insa sa depasesti acel moment, si consultanta te poate ajuta sa-l depasesti. Acesta e unul din momentele in care multe magazine online relativ mici ajung la mine. Momentul de cotitura. Unii il recunosc, simt ca trebuie sa faca ceva, nu stiu exact ce anume ar trebui sa faca si ajung la mine. Mi se intampla sa reusesc impreuna cu ownerul respectiv sa facem treaba buna daca avem si ceva resurse alocate la timp. Si ca sa nu o lungim prea tare, plictisim audienta, aceasta este numai una din sutele de probleme ce pot apare in viata unui magazin online: lipsa resurselor si poate lipsa unui road-map, a unei consultante sau a unui drum stiut dinainte, batut de altii care au avut succes.
Allegro Group Romania: Daca vorbim despre eficienta crezi ca social media este un canal eficient de promovare pentru magazine online? Si daca da, in ce fel ar trebui folosit?
Liviu Taloi: Da, este eficient. Doar ca putine magazine online au sansa si priceperea sa il foloseasca asa cum trebuie. Exista si un element de noroc sau de nisa potrivita pentru social media. Produse care sunt mai aproape de zona de distractie, sau produse interesante care isca dezbateri sunt mai usor de promovat in social media. Este greu sa promovezi si sa vinzi cuie pe facebook dar nu cred ca este chiar imposibil. Este pe undeva in online o expresie rostita de Wade Gerten, CEO la “8th Bridge”, intr-un articol din Forbes: “The best way to monetize social media is to empower people to promote products to their friends not for brands to spam you on Facebook. Online shopping experiences are better when they’re social”. Cheia succesului se afla deci in mainile oamenilor de marketing care trebuie sa invete in primul rand dialogul nu monologul cu clientii.
Allegro Group Romania: Stim ca nu prea raspunzi la intrebari personale, dar trebuie sa te intrebam si ceva mai casual. Care este pasiunea care iti completeaza viata pe langa cea pentru e-commerce?
Liviu Taloi: As indrazni sa spun pasiunea pentru realitate, pentru instantanee. De ceva vreme plec in tolba cu aparatul meu foto si la evenimente fac sute de poze, sau chiar mai multe. Imi place sa surprind colegii din sala in varii ipostaze: ganditori, veseli, intristati. Nu intotdeauna imi place sa le spun ca ii imortalizez pe senzorul aparatului foto. Ies altfel pozele cand ii surprind. Si foarte mult imi place sa am chipuri in fotografiile mele. O alta pasiune de-a mea pe care probabil o intuiti este bucataria, nu atat efortul de a gati ceva anume ci mai ales acela de a consuma ce au produs altii. Sunt un pic gurmand, gust orice, imi place in calatoriile mele sa mananc ceva de prin partea locului, nu conteaza prea mult ce. Asa ma apropii mai repede de cei de acolo, la masa, la un vin bun, si prin fotografie. Imi place sa cunosc oameni noi, sa leg prietenii noi. Si intotdeauna aceste relatii se dovedesc folositoare, mai devreme sau mai tarziu, si in viata mea profesionala.
Allegro Group Romania: Un sfat de final pentru posesorii de magazine online?
Liviu Taloi: Sa aloce resurse pentru toate activitatile magazinului propriu. Sa puna intrebari caci ele nu costa. Sunt comunitati pe Yahoo groups, pe Facebook unde se pot ajuta intre ei. E suficienta o cautare dupa comert electronic pe cele doua platforme sociale. Sa stii ca ai ceva probleme si sa nu faci nimic e cel mai grav lucru. Este o munca grea, una care nu se termina niciodata, dar in acelasi timp comertul online este unul din cele mai interesante domenii din online. Eu unul sunt indragostit de el. Voi?