Despre Comertul Electronic Romanesc 2010-2011, interviu acordat pt Chetroni.com

Zilele trecute, chiar la finalul anului 2010 am raspuns catorva intrebari pe care mi le-a adresat Daniel Chetroni. Iata ce am raspuns…

Chetroni.com: Ce impresie aveti despre piata online din Romania din anul 2010?
Liviu Taloi: O impresie buna, se dezvolta. Creste si piata de comert electronic, creste si piata de publicitate online, si tot ce tine de online. Inclusiv numarul celor ce acceseaza Internetul.

Chetroni.com: Ce credeti ca trebuie schimbat ca lucrurile sa fie mai bune in anul 2011?
Liviu Taloi: In ceea ce prveste comertul electronic cred ca trebuie un pic mai multa promovare la nivelul intregii industrii. Trebuie ca serviciile prestate de magazinele online sa fie mai bune, deci trebuie marje mai mari astfel incat comerciantii sa-si permita servicii de calitate. Clientii alearga dupa cel mai mic pret, insa aceasta goana nu aduce nimic bun, nici pentru ei, nici pentru comercianti. Daca lucrurile se vor tempera in aceasta directie, si se va investi mai mult in servicii bune, de tipul livrare in cursul aceleiasi zile la client, atunci vom avea toti de castigat. Trebuie resurse insa pentru servicii bune, deoarece marjele nu pot creste brusc peste noapte. Si mai trebuie ceva, ca piata comertului online sa mearga bine in 2011. Sa avem servicii de curierat performante la preturi competitive. Stam foarte prost la acest capitol, si sincer aici este mult de lucru. Dar iarasi tine de resursele investite in infrastructura.

Chetroni.com: Ce credeti ca se va schimba in anul 2011 in bine pentru cumparatori si ce se va schimba in bine pentru magazinele online?
Liviu Taloi: Pentru cumparatori va creste numarul de magazine online si vor gasi din ce in ce mai multe produse pe care le pot cumpara in acest fel. Daca ma ajuta sponsorii cu resurse voi fi implicat in cel putin doua proiecte de anvergura ce vor creste calitatea serviciilor magazinelor online existente. Aceste proiecte vor contribui si la cresterea numarului de magazine online.  Pentru comercianti cred ca va aduce o crestere normala a cifrei de afaceri si o gura de oxigen atat de necesara. Spre toamna cred ca piata va incepe sa inregistreze din nou profit.

Chetroni.com: Sunt magazinele online din Romania destul de active pe retelele de socializare?
Liviu Taloi: Depinde cum definim „destul de active”. Retelele de socializare in Romania sunt inca folosite de cei mai tehnici, de cei care stiu ca nu implica niciun risc. In general cei care abia intra in online, cei care navigheaza pe internet de putin timp au o teama in a-si prezenta toata viata pe internet, ceea ce e firesc. Deci da, magazinele online sunt active si se adreseaza destul de bine celor care folosesc retelele sociale. Este loc insa de inovatie mai mult decat pe orice alt canal media. Probabil ca la anul vom vedea cateva proiecte interesante in directia asta.

Chetroni.com: Vor fi schimbari majore in anul 2011 in topul magazinelor online din romania?
Liviu Taloi: Nu cred. Se vor produce in continuare consolidari, poate ceva achizitii si preluari. In continuare este nevoie de resurse mari in acest sector pentru a fi mai competitiv. As zice ca piata se va aseza, se va cerne, proces care a inceput inca din 2009. Este insa posibil sa intre in piata jucatori noi desi in continuare ma astept la deschideri de magazine online administrate de companii romanesti.

Chetroni.com: Credeti ca isi vor deschide filiale in Romania mai marii retaileri online din Europa sau Statele Unite?
Liviu Taloi: Cum ziceam si mai sus, nu cred ca marii retaileri online din UE sau SUA vor veni in 2011 la noi. E cam devreme, desi niciodata nu poti sa stii dinainte. Asa cum a venit Groupon in tara, cum Google si-a deschis oficial un birou, se poate intampla orice.

Chetroni.com: Magazinele online mici, din provincie au puterea sa se ridice la nivelul celor din Bucuresti?
Liviu Taloi: Sigur ca au. Daca ar stii sa profite de numele si renumele pe care il au local ar fi extraordinar. Unul din proiectele de care vorbeam se adreseaza acestor mici intreprinzatori din tara, si sper sa pot ajunge in cat mai multe orase din Romania.  Este nevoie de putin curaj si de resurse. Insa ei cunosc foarte bine comportamentul consumatorului local, si ar trebui sa profite de acest lucru. Da, eu cred in magazinele online mici din provincie. Cred ca daca va fi la anul o crestere a cifrei de afaceri pe comertul electronic, cel putin 50% din aceasta crestere va veni din forta magazinelor online mici de provincie.

Chetroni.com: De ce anume va avea nevoie un magazin online nou ca sa reuseasca sa creasca in anul 2011?
Liviu Taloi: De foarte multe lucruri… In primul rand de putina strategie si resurse pe masura. Apoi de personal entuziast si disciplinat. Si nu in ultimul rand de inovatie, de un departament de marketing care sa aiba insomnii, in sensul creativitatii lui, desigur.

Chetroni.com:
Ce le recomandati cumparatorilor sa urmareasca sau sa verifice la un magazin online atunci cand vor sa cumpere produse de pe internet?
Liviu Taloi: Sa verifice daca magazinul online indeplineste criteriile de preselectie ale GpeC – Gala Premiilor eCommerce (http://www.gpec.ro/2010/ro/atestarea-gpec). Daca are un sediu afisat care poate fi si verificat, daca are un telefon afisat, daca are informatiile despre companie afisate, daca sunt afisate toate costurile si taxele in pagina de produs, daca scrie ce se intampla cu garantia, sau daca scrie cum poti returna un produs in cele 10 zile lucratoare conform legii.. si daca are deja sigla „Magazin de Incredere atestat GPeC” atunci ar trebui sa fie ok. Oricat am vrea sa avem un comert electronic fara probleme acestea vor exista, si ati vazut sper cu totii problemele mult mai mari pe care o cumparatoare din SUA le-a avut cu un magazin din NY. Oricat ne-am stradui sa verificam periodic magazinele online tot vor aparea probleme. Ce imi place insa, si asta o pot declara cu bold, in ultimul an numarul celor care au folosit forumurile si blogurile personale pentru a isi face dreptate singuri a scazut simtitor. Ceea ce inseamna ca serviciile magazinelor online care raman dupa criza vor fi mai bune, vor fi asa cum trebuie. Eu sunt increzator si-mi doresc ca si viitorii clienti ai magazinelor online sa fie la fel. De altfel pot sa-mi trimita email  daca simt ca nu au incredere in magazinul online de unde vor sa cumpere. Am sa-i ajut sa se decida. Spor la cumparaturi!

Voi ce credeti? Cum vedeti anul 2011?

Share Button
No tags for this post.

Related posts

2 thoughts on “Despre Comertul Electronic Romanesc 2010-2011, interviu acordat pt Chetroni.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.