Am sustinut o prezentare Sambata, in cadrul evenimentelor din seria Lumea SEO PPC – organizate de Ionut Muntean si Olivian Breda la Orange Concept Store, despre optmizarea conversiilor. Pentru ca am vazut ca blogul este de interes, citit si uneori copiat pana ajunge intr-o carte tiparita, fara a se obosi cineva sa ma adauge macar la bibliografie, si care apoi se declara expert.. am sa inlesnesc deci copierea textelor respective si am sa pun prezentarea aici.
Glumind putin, situatia de mai sus e reala, si nu rad ci rasu-plang, prezentarea este pentru cei ce vor sa invete mai multe despre subiect si nu isi propune sa va arate exact cum se fac anumite lucruri, pentru ca nu mi-ar ajunge nici 2 zile de curs, cum este iSell-ul, insa mai curand isi propune sa va aduca la cunostinta ca exista posibilitatea de a creste conversia prin 10 metode (m-am oprit doar la 10, ele sunt mult mai multe..), plecand de la reclamele PPC (dat fiind ca acolo am fost invitat, la o intalnire despre SEO si PPC).
M-am bucurat ca materialul prezentat a generat ceva intrebari in sala, sper sa genereze intrebari si aici pe blog, si sper ca macar va veti intreba echipa tehnica cum se poate face asa ceva, cat costa si daca va ajuta in acest moment. Optimizarea conversiilor tine mult de costul de oportunitate, nu intotdeauna este necesar sa faceti asta, desi sa cunoasteti ca exista tehnici pentru asa ceva consider ca este cumva.. de cultura generala.
Gata ajunge cu vorbaria, mai jos aveti materialul, si pentru cei ce vor sa invete, si pentru ce vor sa publice carti pe munca altora :(.
In curand o sa fiu in pozitia sa le verific daca nu pe toate, cel putin o parte din sugestiile facute in prezentare. Pana atunci multam pentru info si revin cu feedback.
Ok, sa incep eu cu 2 intrebari.
1. Ce parere aveti despre testele A/B facute fara niciun tool, doar analizand diferiti indici (CTR, Click Heat, Rata de conversie)?
2. Cam care este timpul (traficul) care trebuie sa treaca (sa-l avem) pentru a trage o concluzie obiectiva asupra testului A/B?
@Cristian Filimon
1. Nu conteaza tool-ul atat timp cat rezultate nu sunt viciate de erori prea mari.. si am sa explic asta, aici: daca testam 1 saptamana un buton, apoi testam alta saptamana un alt buton, sau un text, e posibil ca datele de intrare sa difere, daca esti magazin online intr-o sapt ai o promotie, in cealalta ai alta promotie, si tot asha, conditiile nu mai sunt aceleasi.. si chiar daca esti doar un scriitor de articole, intr-o saptamana scrii mai frumos, in alta mai putin bine, si conditiile nu sunt identice. Nu conteaza deci tool-ul atat timp cat asiguri “egalitatea de sanse” pentru experimentele tale.
2. Vezi ca GWO, Google Website Optimizer are un calculator, care estimeaza acest timp, si este un slide in prezentarea mea care surprinde acel calculator. Numarul de zile necesar unui test depinde de numarul de combinatii de testat si de numarul de pageviews al acelei pagini.
Multumesc pentru informatii, nu stiam de calculatorul din GWO
@Cristian Filimon
ar putea sa te intereseze:
– http://www.getelastic.com/testing-part-1/
– http://www.getelastic.com/why-test/
– http://www.getelastic.com/ab-or-multivariate/
Succes!