Simona Dobre mi-a pus acum ceva vreme cateva intrebari despre ecommerce-ul romanesc. O parte din ele au aparut aici, pe incont.ro: Te gandesti sa-ti faci un magazin online? Greii domeniului iti spun ce "se poarta"!
Azi verificam mailurile, sa nu-mi scape ceva neraspuns, si am dat peste raspunsurile mele, varianta integrala, pe care va invit sa le cititi mai jos.
1. Care sunt cele mai cautate magazine online (de electronice, carti, etc.)?
Nu stiu daca pot sa fac o clasificare a magazinelor functie de numarul de accesari sau de vanzari, si apoi sortandu-le dupa categoria de produse. Cifrele puse la dispozitie de jucatorii de pe piata, fie ei magazine online sau procesatori, sunt totdeauna estimative. Cu aceasta retinere as spune ca, luand in calcul clasamentul pe categorii publicat din cand in cand de GECAD ePayment – cel mai important procesator de plati electronice din .ro – turismul online si serviciile de telecomunicatii sunt categoriile de magazine online cu cele mai mari cifre de afaceri platite efectiv cu cardul electronic, e-commerce real. Daca insa analizam si declaratiile de presa ale principalilor jucatori de pe piata de e-tail de IT&C nu putem sa nu vedem ca eMAG-ul este liderul de piata ca si cifra de afaceri. Apoi ar urma esalonul doi de magazine online, grupul Fit Distribution (PC Garage, PC Fun, Electro FUN, Toy FUN, FashionUP, ShopIT), grupul MarketOnline (MarketOnline, MediaDOT, Ghelir), Cel.ro, Oktal.ro, Neomax.ro, Sigmanet.ro. Imi cer scuze daca am omis vreun magazin, insa cele mentionate de mine sunt si cele mai active ca PR in media.
2. Care vand cel mai mult? Daca aveti ceva date sau estimari…
Am incercat sa raspund mai sus. Sincer nu as face si eu inca niste estimari, ale pietei sau ale unor magazine online. Ce stiu, discutand cu clientii mei, este ca anul acesta se asteapta o crestere moderata, de aproximativ 30%, dupa ce anul trecut majoritatea magazinelor online au inregistrat mici scaderi, unele ajungand si la scaderi de 10% fata de 2008. Au fost si magazine online care au crescut, insa nu multe. Exista un optimisim moderat in piata, si clientii mei sau alti jucatori din piata mi-au declarat ca spera sa atinga cifra din 2008. Le impartasesc acest optimism, sper ca se vor inregistra cresteri anul acesta, de aproximativ 30% fata de anul trecut. Pentru cei care vor sa cunoasca o cifra estimata pe anul 2008, aceasta a fost de aproximativ 250-300 milioane de euro.
3. Aveti statistici legate de tendinta de migrare a afacerilor clasice spre online pentru reducerea de costuri? Cat la suta din cele clasice migreaza pe net? Din ce domenii?
Statistici nu am, insa intrebari despre acest subiect sau lansari de magazine online se intampla intr-un ritm destul de ok. Nu mai avem lansari ca in anul 2008, cand aveam si 2 magazine online noi pe zi, insa anul acesta fata de 2009, tot mai multi proprietari de afaceri offline cauta sa eficientizeze costurile de operare. Una din solutii este comertul electronic, si cei care intra in hora langa noi sunt din toate domeniile. Daca as fi sa remarc insa o tendinta, as spune ca magazinele online cu public tinta femeile, mamicile, sunt cele care se lanseaza cel mai mult in acest moment. Dar nu as ignora nici numarul de magazine pe e-tailul de IT&C, desi acestea sunt lansate intr-un numar mult mai mic decat in anii precedenti.
4. Cat la suta din vanzarile de electronice se fac pe net?
Putine. Aceasta este realitatea cruda. Publicul din Romania inca nu s-a obisnuit sa cumpere online. Insa remarc o relativa instruire si macar acum oamenii de pe strada cunosc ce este un magazin online si ce inseamna comertul electronic. Este o realizare importanta pentru acest domeniu. Cu toate acestea, de la a vizita sau a stii despre un magazin online si pana la a cumpara efectiv, chiar cu plata ramburs – cea mai intalnita forma de plata in comertul electronic romanesc, este o distanta enorma. Raportul dintre cifra de afaceri facuta de comertul online si comertul offline este de aproximativ 20x – 30x in favoarea celui din urma. Pe de alta parte, cum cu electronicele lumea s-a obisnuit mai mult sa le gaseasca pe internet, procentul de 5% estimat de mine mai sus, nu cred ca este valabil. Cred ca un numar tot mai mare de electronice se vand pe internet, aproximativ 10-15%. Vad ca micile boutique-uri care vindeau IT&C si electronice dau faliment. Cred in modelul de business „magazin online cu show-room fizic”, cel putin in acest moment. Aceste mici boutique-uri nu vor mai rezista mai mult de 2-3 ani fara sa-si faca magazine online. Si asta ne spun si falimentele rasunatoare din retailul clasic de IT &C, electronice. Falimentul bate la usa celor care nu vor intra pe comertul online. Insa timpul pana la aceasta migrare integrala catre online poate sa nu fie deloc scurt.
5. Care este evolutia pietei de online? Ce potential are? Cum s-a schimbat in criza?
Piata online de servicii si bunuri, comertul online se resimte ca si piata offline. Insa nu la fel de mult. Daca in retailul traditional scaderile au fost mari, uneori au atins si 45-60%, pe e-tail scaderile au fost moderate, de numai 10% in medie. Cum spuneam mai sus, sunt si magazine online care au crescut chiar si in criza, sau tocmai pentru ca este criza. Potentialul ei este mare, insa intampinam mici probleme la tratarea sistematica a temerilor clientilor vis-a-vis de cumparaturile online. Eu cumpar des online, platesc cu cardul, recent am achizitionat un telefon mobil de la un magazin online de specialitate. Vecina mea insa nu cumpara deocamdata online. Si nu stiu cand o va face, desi are un nepot care stie, si sigur in casa se vorbeste de acest lucru. Mai avem de schimbat si de invins ceva mentalitati. Nu e deloc usor. Ce a schimbat criza in comertul online? Destule. In primul rand a scos in fata managerilor problema eficientei echipei de vanzari, eficientei campaniilor de marketing. Nu ca ma laud, insa personal mi-au mers bine cursurile de ecommerce si de analiza a eficientei anul acesta. Am cerere pentru cursuri dedicate si indreptate catre o mai buna eficientizare a proceselor in cadrul unui magazin online.
6. In ce domenii credeti ca va avea success comertul online in viitor? De ce?
In toate domeniile. De ce? Ma uit la fratii nostri de peste ocean, de peste Canalul Manecii, sau chiar pe continent dar mai la vest. Lucrurile nu au cum sa mearga decat intr-o directie. Nu stiu daca vom reusi sa inventam noi un alt model de business, insa e cert ca magazinele online romanesti copiaza cu succes cateva modele de afara, si mergem in directia care trebuie. Se va vinde orice pe Internet. Cand romanii vor cumpara aproape tot de pe Internet, ca in UK unde procentul comertului online este de aproximativ 30% din total comert? Nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare, dar acolo ajungem si noi.
7. Cum e mai bine sa iti faci un magazine online? Sa-l inscrii intr-un mall? Sa utilizezi pe o platforma specializata?
O intrebare delicata. Cel mai bine este sa-ti faci un plan de afaceri si sa vezi ce ti se potriveste. Nu pot da un sfat celor care vor sa intre in acest tip de comert, decat sa se instruiasca, sa participe la putinele cursuri de ecommerce si sa afle ce li se potriveste mai bine. Sunt raspunsuri pe care le dau noilor clienti si care difera de la caz la caz. Eu, prin natura activitatii mele de consultant, aleg totdeauna ce este mai bine si mai usor de implementat de catre client. Insa tendinta este ca magazinele online noul lansate sa fie facute de la zero, si folosind o platforma specializata. Sunt firme care fac asta si o fac bine, nivelul lor de expertiza a crescut de la an la an. Mi-aduc aminte cand am dat consultanta la crearea unor platforme acum cativa ani. Nu mai este cazul acum. Daca stii ce sa ceri obtii ceea ce-ti doresti. Chiar azi s-a declansat o discutie pe grupul de comert electronic – http://groups.yahoo.com/group/comert_electronic/messages (pe care il moderez) despre platformele de comert electronic. Invit cititorii curiosi sau potentialii proprietari de noi magazine online sa intre pe grup sa puna intrebari. Li se va raspunde. Ma mai intreaba lumea cat trebuie sa cheltuiasca pe o platforma de comert electronic. Raspunsul meu este: atat cat trebuie, nici mai mult, nici mai putin.
No tags for this post.
http://www.snec.ro/produse-comert-online-romania.html Aici este varianta BETA a nomenclatotorului de produse din Romania. Pentru anul 2010 numarul de magazine care vor fi analizate sunt undeva putin peste 2100 ca numar.
Cred ca vanzarile in domeniul IT si telefonie mobila vor continua sa detina o mare cota din piata, restul afacerilor ce vand online au o cota destul de mica si concurenta este mare. ce este drept in IT si marja de profit este mica si daca nu ai volum mare nu prea ai sanse sa fii rentabil. Am vazut si eu ca magazinele ce vand produse pentru mamici si copii au crescut c anumar, dar piata nu stiu daca a crescut, eu am si un site de continut cu acest public tinta si totusi nu sunt multi cei care doresc sa cumpere reclama de la mine
Interesant interviul. Multe lucruri de bun simt spuse cu masura. O sa urmaresc sa particip la unul din cursurile dumnevoastra.
Buna seara.
Am un magazin online si incerc sa introduc plata cu card. Problema intervina cand le spun ca eu am si export , deci incasari in valua Euro si $. Ei transforma totul pe platforma in RON … Ce ma sfatuiti ?