Asa cum am promis la inceputul lunii decembrie, cand am lansat studiul de usability despre amplasarea principalelor elemente web ale unui magazin online, a venit vremea sa public rezultatele. Studiul a dorit sa afle care este perceptia utilizatorilor de comert electronic, a clientilor cu privire la amplasarea principalelor elemente web care definesc magazinul online ca si functionalitate. Nu stiu cat am reusit sa fac acest lucru, s-au strans ceva voturi, optiuni de amplasare a principalelor butoane si elemente web, insa dupa cum era de asteptat cele mai multe sunt ale oamenilor ce lucreaza in IT&online. De asemeni multi dintre cei care au participat la acest sondaj au votat primele linkuri din chestionar (link 1 = 250 voturi) in dauna ultimelor linkuri din sondaj (link 15 = 202 voturi). Si ca intotdeauna userii care au declarat ca sunt din Bucuresti sunt cei mai multi.
Si pentru ca numarul de voturi nu este suficient de mare, o impartire a rezultatelor dupa datele demografice, adica cei din provincie care au votat pozitia butonului de cumpara/adauga in cos, sau pozitia blocului de filtre in pagina de categorie votata de non-specialisti (non-IT si non-online) nu are sens sa fie prezentata. Daca studiul va capata sprijin din partea celor interesati si mai multe voturi de nespecialisti vor ajunge pe chestionarul respectiv atunci ar avea sens si o impartire pe demografice. Deocamdata, la aproximativ 250-200 de voturi pe link voi prezenta rezultatele centralizate pe link.
Destul cu introducerea, iata datele (locatia cu cele mai multe voturi este cea mai apropiata de negru):
- cea mai hotarata opinie in legatura cu vreun link, l-a capatat linkul catre home/acasa/pagina principala, cu pozitia stanga sus de 69%, si ele si cel mai votat link (avantajat ca era primul in chestionar)
- o amplasare la care nu ma asteptam sa iasa in pozitia respectiva, este cea a campului de cautare de produse, cautarea interna a unui magazin online, care in proportie de 38% a iesit in caroiajul dreapta sus. Eu ma asteptam sa fie undeva mai central, tot pe primul rand.
- interesanta este si pozitionarea termenilor si conditiilor de catre 28% dintre votanti pe centru, pe ultimul rand din caroiaj.
Toate rezultatele sunt publice (veti gasi cifrele si procentele pe fiecare caroiaj) si le gasiti urmand acest link. Astept comentariile voastre, si sprijinul vostru in colectarea de voturi ale userilor nespecialisti pe chestionarul respectiv.
No tags for this post.
Am studiat datele si toate se inscriu intr-un pattern clasic. Despre amplasare campului de cautare in dreapta sus parerea mea este ca se datoreaza interfetei folosite in browserele recente, lumea s-a obisnuit sa caute folosind toolbar-ul FF/IE amplasat default in dreapta sus.
Ar fi interesat de analizat si cum ar trebui sa fie pagina produslui mai in detaliu, aici sunt doar 4 campuri care tin de produs pe care le poti alege
Repartizarea elementelor in pagina se face in functie de prevederile e-mk ale proiectului. Sarcina de a le imbina eficient ii revine graficianului.
Pe langa “Termeni si conditii” care contine prevederi juridice, eu recomand si “Suport clienti” – amplasat in partea de sus.
Salut aceasta initiativa a ta de a demara studiul si ma bucur ca a avut un numar consistent de participanti.
Nu stiu daca e prematur facut sau nu, avand in vedere o piata romaneasca de e-commerce inca in formare si un consumator de online care inca nu a depasit problema oferirii datelor personale si a platii cu cardul.
Personal, tind sa consider acest studiu mai mult ca un sondaj de opinie in randul utilizatorilor de e-commerce, la modul “cum v-ar placea” sa arate un magazin online fata de cum arata el acum, nicidecum ca o linie directoare de usability care sa aspire la titlul de “regula” in construirea unui magazin online. Asta pentru ca, in momentul de fata, noi invatam online ca autodidacti de la altii, nu avem o scoala, o istorie in spate, nici macar cursuri specializate in domeniu. Deci regulile de usability le fac altii, iar noi le preluam, le aplicam, le invatam si stam tot cu ochii pe ei sa vedem ce mai e nou. Asta la nivel de profesionist.
La nivel de utilizator consumator, lucrurile stau altfel. Mai rau, evident. 🙂
@flaviusv: mersi.. sincer nu cred ca numarul de participanti e consistent. trebuiau sa participe mai multi oameni, in special din randul celor care nu au cunostiinte de online&it.
Scopul pentru care l-am facut nu a fost sa trasez niste linii directoare.. ci efectiv sa aflu opinia userilor de ecommerce, asa cum vad ei locul si amplasarea respectivelor butoane/linkuri. Insa am vrut niste date din .ro pentru ca date despre acelasi lucru pe .com exista.
E adevarat ca inca invatam, e normal sa fie asa. Cursuri au inceput sa fie, in zonele conexe comertului online, fie la universitati, fie precum cele pe care le sustin eu adresate mediului de afaceri romanesc (vezi in sidebar). Daca vrei sa inveti, gasesti resurse chiar si in .ro.
Este in acest moment o problema de incredere in folosirea acestui de comert, insa cu timpul lucrurile se schimba. Eu vad acest lucru.. sper sa vedeti si voi, si sper ca cei care au business-uri in acest domeniu sa reziste suficient de mult timp pentru a deveni profitabili.
Succes!
Cam cum a votat majoritar, asa am votat si eu. Explicatiile sunt cat se poate de simple. Site-ul este citit, in general, de la stanga la dreapta si link la pagina principala in stanga si search-ul undeva in dreapta…Mi-ar veni pe dos sa gasesc un search in stanga sau pe centru…Cat despre link-ul la termeni si conditii, eu l-as pune sus, langa link-ul de la prima pagina…Jos ajung mai greu:).