Articol publicat in newsletterul Trafic.ro.
Uzabilitatea, termen inca neintrodus ca atare in limba romana, provine din englezescul "usability" si se refera la usurinta folosirii in mod eficient a unei pagini web sau a unei interfete (electronice) de catre un utilizator, pentru satisfacerea nevoilor acestuia. Uneori, scopul pentru care un utilizator acceseaza interfata difera de scopul pentru care a fost creata aceasta. Alte definitii ale termenului "usability" gasiti pe Wikipedia si aici. Usurinta cu care interactionam cu un site, datorita amplasarii elementelor (recall/memorie), diferentierii/evidentierii elementelor web (acuitate vizuala), fluxului actiunilor (invatare activa/learning) si reactiilor interfetei la actiunile noastre reprezinta o alta definitie a uzabilitatii.
Capcana afisarii a prea multe module si functiuni
Este normal sa vrei ca utilizatorul sa stea cat mai mult timp pe site-ul tau daca vinzi publicitate pe paginile respective, la fel cum este firesc sa vrei ca utilizatorul sa cumpere ceva din magazinul tau online. Pentru o experienta de vizitare cat mai placuta si interesanta, vei pune pe pagina web tot mai multe "module de marketing" sau functii care sa aduca valoare site-ului. Ai grija, insa, cate elemente suplimentare contine pagina respectiva, cum si unde sunt ele asezate – utilizatorul va trebui, la un moment dat, sa aleaga pe ce buton apasa, ce modul utilizeaza sau ce functie. Probabilitatea ca utilizatorul sa aleaga ceea ce te intereseaza – butonul "adauga in cos", de exemplu, daca e vorba de un magazin online – scade proportional cu cresterea numarului de butoane puse la dispozitie in pagina. Asadar, regula "Putin si bun" este valabila cu atat mai mult in cazul continutului online.
Directionarea userului catre actiune prin design si culoare
O alta problema intalnita atat la site-urile de continut, cat si la magazinele online este slaba evidentiere a butoanelor din site. Sfatul pe care il dau clientilor mei in ceea ce priveste butoanele de actiune sau link-urile importante este sa aleaga o culoare din paleta logo-ului proiectului respectiv. Este esential ca aceasta culoare sa fie folosita rar, doar pentru butoanele importante – de exemplu, acel "adauga in cos" dintr-un magazin online. Observati cum folosesc petele de culoare principalele magazine online nationale si internationale – veti constata ca butonul de actiune se remarca prin pozitionare si contrast cromatic fata de alte informatii din pagina. Utilizati, asadar, "culoarea de actiune" doar acolo unde serveste intereselor voastre de business.
Marimea fontului folosit in sectiunile importante
Iata ceva ce repet la workshop-uri, cursuri si training-uri de e-commerce – tineti cont de toate categoriile de public atunci cand "scrieti" un site. Nu ar trebui sa ai lupa la tine cand citesti sectiuni dintr-o pagina web, mai ales cand este vorba de informatii sau butoane importante. Sunt foarte putine site-uri, publisheri si magazine online care iau in considerare scaderea acuitatii vizuale pe masura imbatranirii utilizatorilor. Una dintre categoriile cele mai profitabile din punct de vedere al conversiei este cea a pensionarilor (in devenire) – au bani si timp de pierdut cumparand produse sau servicii din magazinele online. Nu-i alungati de pe site cu fonturi prea mici sau absenta din pagina a uneltelor de marire/micsorare.
Continutul, modul de exprimare, descrierile comerciale
O alta problema pentru foarte multe site-uri romanesti: traduceri incorecte sau un vocabular prea specializat. Nu folositi jargonul tehnic in prezentarea unui produs. Majoritatea utilizatorilor abia descopera Internetul, iar un procentaj important dintre acestia nu au un nivel de studii ridicat. De aceea, articolele sau descrierile de produse vor avea succes daca folositi un limbaj comun, uzual. Altfel, utilizatorii vor citi continut sau cumpara produse de pe site-uri mai accesibile si usor de inteles.
Atentie la marimea si pozitionarea celui mai important buton de pe site: campul de cautare interna
Publicul feminin prefera sa navigheze in site in cautarea informatiei, insa cel masculin va cauta garantat un camp de search. Daca target-ul site-ului vostru este predominant masculin, atunci este important unde amplasati butonul de Cautare, cat si modul in care il evidentiati. Incercati sa nu faceti un camp de 12 caractere, ci sa permiteti scrierea si citirea facila a 2-3 cuvinte-cheie.
No tags for this post.
interesant articol. mi-a fost de folos in cercetarea mea.
Un alt articol interesant despre influenta butonului de “cumpara” gasiti
http://www.webcopywriter.ro/2009/05/09/call-to-action/
Mai sunt unele articole interesante pe aceeasi tema scrise de Clement Nicolaescu.
Interesant, nu stiam partea cu cautarea