Din nou despre problemele magazinelor online la GPEC 2009, usability si castigatorii

S-a incheiat si editia din acest an a Galei Premiilor eCommerce 2009. Andrei a dat din nou Cezarului ce-i al Cezarului. Interesanta a fost abordarea GPEC de anul acesta, cu sesiunea de intrebari si raspunsuri de la inceput. Ca si anul trecut, mie mi-au revenit intrebarile legate de problemele din activitatea cotidiana a magazinelor online. Aveti mai jos prezentarea sustinuta de mine in aceasta seara.

Si ca bonus, am inclus aici filmuletul facut de mine, pentru Gala cu testele de uzabilitate. Sper ca toti cei care au aparut in acest film sa inteleaga ca intotdeauna apar probleme pe un magazin online, ca e loc si de mai bine, si ca de maine trebuie sa corecteze erorile semnalate aici de testerii de la Gala.

Teste de usability pentru GPEC 2009 – by SiteAudit from Liviu Taloi on Vimeo.

Pentru cine nu a avut timp sa ajunga la GPEC, iata si o mica lista cu castigatorii:

  • Magazinul anului in e-commerce: Vexio
  • Cel mai bun Start-Up: LiveMag.ro si Strollers.ro
  1. IT&C – LiveMag.ro
  2. Articole pentru copii – Strollers.ro
  3. Telecomunicatii – GSMNet.ro
  4. Articole de vestimentatie – FashionUP.ro
  5. Cadouri – FlorilaBucuresti.ro
  6. Acasa – Eco-Iluminat.ro
  7. Carti si reviste – LibHumanitas.ro
  8. Special/Sezonier – GPS-Auto.ro
  9. Sanatate-Frumusete – MamaNatura.ro
  10. Timp liber si divertisment – PeApa.ro

 A.. da, si era sa uit:  Premiul pentru cel mai prost magazin: Shop.netsport.ro.

LATER UPDATE: La rugamintea lui Andrei, am sa directionez toate comentariile ulterioare cu privire la GPeC catre locul potrivit, o sectiune speciala deschisa pe site-ul Galei unde se solicita feedback-ul participantilor: http://www.gpec.ro/noutati-si-opinii/noutati-gpec/spune-ne-parerea-ta.html

No tags for this post.

Related posts

56 thoughts on “Din nou despre problemele magazinelor online la GPEC 2009, usability si castigatorii

  1. Multumim pentru postarea prezentarii online, nu am apucat sa o vedem prea atent la Gala, unii din cauza pozitiei, altii din lipsa de ochelari.

    Intotdeauna este loc de mai bine, chiar daca in aparenta ne e bine 😉 Deci de maine dimineata ne intoarcem la treaba, nu de alta, dar iar trece anu’ si vine GPeC 2010 😀

  2. Felicitari pentru organizare, filmulete, etc. cred ca a fost un efort destul de mare organizarea unui asemenea eveniment.

    Ce mi se pare ciudat la un asemenea concurs, in special de magazine online, cum de castigatorul vexio.ro nu are plata electronica ? Poate nu am vazut eu bine si atunci imi cer scuze:

    https://www.vexio.ro/cum-platesc_I8

  3. Frumoasa ideea de a transmite online. O gala bine organizata dupa parerea mea, motiv pentru care pot transmite felicitari organizatorilor.

    Felicitari deasemenea Liviu pentru speech. Consider ca ar fi trebuit sa te lase sa vorbesti mai mult. Cred ca ai fi avut lucruri mult mai interesante de spus decat cei de la inceput care au venit sa-si laude afacerile… 😐 Mi se pare de prost gust ca intr-o astfel de gala sa fie prezenta atata publicitate mascata!

  4. Felicitari pentru munca depusa in organizare,
    Am vazut filmuletul, si sincer sa fiu nu ma asteptam ca unele magazine online suficient de mari sa aiba probleme importante la module importante pentru a putea finaliza cumparaturile.

  5. @Daniel – sa stii ca erorile gasite nu sunt de nerezolvat, iar daca ar fi sa testam toate magazinele online din .ro, chiar si cele mai mari, vom descoperi suficiente locuri unde userul obisnuit se poticneste.. nu trebuie judecate in acest fel magazinele inscrise, ci trebuie laudate, pentru ca stiau ca vor fi testate in acest fel, si mai mult trebuie inteles ca in acest fel au investit timp si bani pentru remedierea acestor erori. Altii ce fac? Cate magazine online crezi ca fac teste de uzabilitate in mod regulat? Cele care s-au inscris au ales sa fie testate si pentru asta eu le apreciez.

  6. Multumesc si eu pe aceasta cale in numele gps-auto.ro pentru premiul obtinut, asteptam sa vedem testele detaliate pentru a putea remedia greselile si nu in ultimul rand felicit organizatorii pentru o foarte reusita Gala.

  7. @ltaloi – m-am aprins pentru ca erorile prezentate mi se par erori de baza pentru un magazin online, pe care ar trebui sa si le verifice periodic orice magazin in bucatatia proprie nu sa le spuna altcineva 🙂

  8. Felicitari tuturor participantilor si premiantilor! Ma bucur daca Gala vi s-a parut interesanta si ca efortul meu, ca organizator, nu a fost degeaba.

    Cat priveste magazinele testate la usability, asa cum am spus si aseara – toate magazinele au erori si e inerent sa se intample asa. Dar asta nu inseamna ca ii punem la zid – in niciun caz -, ci le oferim un feedback (o parere din afara) asupra chestiunilor care pot fi remediate.

  9. Am apreciat modul in care gala a fost organizata. Nefiind prezent am urmarit-o online. Am avut ceva intreruperi, mai ales cand s-au decernat premiile. O fi fost reteaua sau numarul de accesari mai mare, nu stiu. Poate la anul mai putina publicitate din partea unora si mai mult timp de parola pentru Liviu Taloi & Co 🙂
    Per total, bravo!

  10. […] Echipa liveMag.ro multumeste clientilor cu aceasta ocazie si promite sa nu le dezamageasca asteptarile livrand in continuare solutii de calitate intr-un timp cat mai scurt si sa inoveze in permanenta magazinul pentru a veni in beneficiul clientului final si a imbunatati ecommerce-ul din Romania. […]

  11. Am facut update la gsmnet.ro in urma problemei semnalate.

    Acum utilizatorul care isi creeaza cont nou, este avertizat la fel ca inainte: “contul a fost creat cu succes”, dupa care este redirectionat automat (in 5 secunde) direct in cosul de cumparaturi, deja logat -> urmand doar sa finalizeze comanda.

  12. butcher a sesizat ca vexio nu are optiune pentru plata online cu cardul. am verificat si eu linkul si..are dreptate. as fi si eu foarte curioasa de un raspuns, aici nu mai este vorba despre o eroare..sunt totusi complet de acord cu dvs.: magazinele ”care s-au inscris au ales sa fie testate si pentru asta eu le apreciez.” felicitari tuturor.

  13. Problema platii online o stim cu totii foarte bine cred. Mananca din adaosul si asa mic al magazinelor de IT intre 3 si 5% din sumele tranzactionate, ceea ce este destul de greu de suportat pentru magazinele online din IT. Magazinele ce vand alte tipuri de produse practica adaosuri mult mai mari, care le permit sa cedeze acel 3-5% sistemului bancar pentru plata online.

  14. @daniel: greseala mea ca ma gandesc prea mult la clienti..n-as fi buna de om de afaceri. mie lipsa acestei modalitati de plata mi se pare un minus. as prefera sa platesc acel 3-5% decat sa pierd potentiali clienti neavand disponibila optiunea efectuarii platii cu card. posibilitati de a acoperi acel comision si de a te mentine competitiv exista. dar..asta e doar parerea mea si nu ar trebui sa supere pe nimeni.

  15. @alina Probabil ca exista o solutie, dar momentan nu se poate pune in aplicare pe piata romaneasca de e-commerce. Sa presupunem ca magazinele online ar mari pretul produselor cu aproximativ 3-4 % cat sa acopere acel comision pentru procesarea platilor cu cardul. Ce urmeaza? Din start, comenzi mai putine, vanzari in scadere. Intr-adevar exista si aici o solutie de mijloc dar atat timp cat majoritatea clientilor magazinelor online alearga dupa cel mai mic pret, acest lucru e practic imposibil. Cand piata va ajunge la un anumit nivel in care clientul sa spuna “Nu ma intereseaza ca e mai ieftin cu 5 lei acolo, cumpar de aici pentru ca sunt tratat cu respect si pot plati cu cardul, atunci da. Pana atunci insa… e drum lung din partea ambelor tabere. Asa ca majoritatea magazinelor online prefera sa nu includa aceasta metoda de plata pentru simplul fapt ca asa pastreaza marea majoritate a clientilor. Ai aici o statistica in mare a cardurilor detinute in Romania si un raport al retragerii de pe card/platii cu cardul. http://khris.ro/index.php/10/2009/de-ce-prefera-romanii-sa-isi-tina-banii-in-buzunar-si-nu-pe-card/

  16. @alina – Mi se pare foarte normal ceea ce spui. Asta ar fi cazul ideal, numai ca tine de disponibilitaea pe care o arata bancile in a oferi un cost mai mic acestui segment (IT online) pentru a incuraja cresterea si practicarea platilor online. Din dicutiile pe care le am cu magazinele online (cu produse IT), procentul cumparatorilor care doresc sa plateasca la livrare (ramburs) este foarte mare, din cauza neincrederii cumparatorilor in tranzactiile online. Acestia doresc sa vada mai intai produsele sosite si apoi sa plateasca.

    Tind sa cred ca am cunostintele necesare pe domeniul IT, avand in vedere job-ul pe care il am, si imi sustin ideea ca pentru multe magazine online din domeniul IT, acesti 3-5% inseamna foarte mult. Destule magazine online (cu produse IT) practica un adaos (nu profit !!!) de ~5% iar acel cost de 3-5% pentru plata online ar duce la vanzari in pierdere. Daca mai punem in calcul si acoperirea unor costuri care pot interveni in cazul rezolvarii unor garantii pentru aceste produse care deja au fost vandute in pierdere, magazinele acelea online (cu produse IT) nu ar face altceva decat sa aduca bani de acasa pentru a oferi pe site aceasta facilitate.

    Eu sunt convins ca orice magazin online poate integra in cateva ore pe site un modul ce ar facilita plata online (sub orice forma, chiar si PayPal), dar totul cred ca tine doar ce acest cost care este mare pentru magazinele IT cu rulaje mici si medii.

    Pe alte domenii (turism, incaltaminte, articole vestimentare, etc.) profitul (nu adaosul) sare de 10-15% lejer, si acestia isi permit sa ofere aceasta modalitate de plata.

    Eu sunt de parere ca sprijinul ar trebui sa plece de la banci, prin micsorarea acelui comision, iar daca acesta s-ar situa intr-un interval mai decent, 1-2%… as baga mana in foc ca mai toate magazinele online (din toate domeniile, inclusiv IT) ar integra aceasta modalitate de plata.

  17. @daniel: Este adevarat ca valorile comisioanelor sunt destul de mari, dar atata timp cat altii pot oferi acest lucru, de ce sa nu puteti oferi si voi ?! Piata nu este aceeasi pentru toti?

    Ne plangem apoi de ce suntem noi coada Europei in ceea ce priveste plata cu cardul… Eu in locul organizatorilor, nu ca nu as ar fi acordat niciodata un premiu ci as fi exclus un astfel de magzin din start. As fi pus acest lucru ca o conditie obligatie deoarece dupa parerea mea este de bun simt…

    Dar cum probabil si jurizatii fac parte din acea masa de oameni care considera plata cu cardul ca fiind “inumana”, este normal sa aiba veleitati si sa acorde punctaj maxim unui magazin ce nu detine plata cu cardul!

  18. @Andrei Vasile, @alina
    tin minte ca acum 1-2 ani vazusem la magazinele online de IT, la doua dintre cele cat de cat importante atunci, ca ofereau modalitatea de a plati online dar se marea pretul produselor cumparate cu acel comision bancar de 3-5%.
    🙂

  19. @A.Silviu
    Draga Silviu, iti dau un singur exemplu, si cel ma concludent.
    eMag este detinut de Asesoft, unul dintre principalii importatori de echipamente IT din Romania. Imagineaza-ti ca eMag primeste preturile cele mai favorizate din piata din Romania pentru ca apartine importatorului si isi permite sa faca ce vrea cu acele preturi, uneori vinde sub pretul de achizitie a multor firme de IT. eMag poate avea discounturi si cu 5-10-15% mai mari decat alte magazine online, iar acel 3-5% nu reprezinta mare lucru. Nu mai spun ca datorita numarului mare de vanzari pe care le are (pe buna dreptate), are sansa de a negocia acel comision bancar si cu siguranta nu este unul standard si unul preferentia, foarte mic.

    Cine pandeste cel mai mic pret, o face din cauza situatiei materiale pe care o avem, ca Romani. Daca am fi intr-o tara vest-europeana probabil am avea o gandire mult mai matura si am urmari calitatea serviciilor oferite si nu 2-3 lei in plus sau in minus.

  20. @ltaloi Says:

    “Vad ca v-ati incins putin.. pana una alta va mai propun urmatorul post, ce-i drept e de acum 2 ani de zile, dar e ok: http://www.manac.ro/2007/09/29/no-card-no-bull/ + comentariile de acolo.”

    Mai avem de mancat din pacate la nivelul educatiei 🙂 Cred ca mai trec lejer 5 ani pana o sa reusim sa avem un sistem sustinut de banci. Sunt de parere ca totul este infranat de avarismul de care dau dovada bancile prin acel comision. Daca ar sta sa analizeze posibilitatea scaderii acelui comision, poate ar avea surprinderea sa vada ca numarul transactiilor vor creste si de ce nu, si valoarea lor.

  21. @A.Silviu Says:

    “@daniel: …atata timp cat altii pot oferi acest lucru, de ce sa nu puteti oferi si voi ?!…”
    Care noi ? Eu nu reprezint niciun magazin online, si nici nu lucrez la un magazin online. Lucrez in domeniu doar, nu am nicio legatura cu ele.

  22. @Daniel
    Asa este, tin si eu minte acele modalitati si inca se practica. Vezi cazul livrarilor gratis al produselor. Verifica preturile inainte de lansarea acelei campanii si preturile de acum.
    @A.Silviu E adevarat ce spui. Dar acele magazine de care spui tu isi permit sa faca acest lucru deoarece sunt de ceva timp pe piata, au rulaje si automat reduceri foarte mari din partea furnizorilor de aproximativ 5-7% + adaosul lor de 5-7% ajungi la un adaos de 10-14%. Avand un asemenea adaos lucrurile se schimba radical si iti poti permite sa dai 2-3% pentru procesarea platilor prin card.
    Sa luam in calcul si varianta lui @Daniel. Ti-ar conveni ca magazinele online sa aiba aceasta facilitate dar automat cand optezi pentru ea sa ti se mareasca pretul produsului cu 2-3%? Probabil ca nu.
    In scurt timp probabil ca majoritatea magazinelor vor implementa acest sistem de plata dar sigur nu vor indemna clientul sa foloseasca aceasta metoda de plata.

  23. salut tuturor
    la gala s-a mai intamplat ceva. este vorba de lansarea procesarii cu cardul in cadrul serviciului mobilpay.ro, care pana atunci procesa doar plati mobile.

    in principiu ce am facut :
    1. toti comerciantii care se inroleaza in mobilpay.ro primesc acelasi comision indiferent de volum, vechime, etc. Consideram ca nu avem de ce sa ne amestecam, ca terta parte, in procesul de business al altei companii asa cum se intampla acum cu restul procesatorilor.
    2. comisionul unic este minim pentru toti 2.3% 0.10E
    3. in fapt sunt trei comisioane care se pot modifica de catre comerciant in functie de timpul in care doreste sa primeasca banii. nu exista nici o restrictie de cate ori poate sa faca acest lucru (cu exceptia ca acest fapt nu se poate face decat 1 data pe zi).
    4. platforma mobilpay.ro este completa, cu sisteme antifrauda performante, super automatizata si extrem de usor de implementat.

    daca aveti intrebari va stau la dispozitie.

    puteti gasi o explicatie mai detaliata aici :
    http://antonio.eram.ro/?p=660

    sau mai multe aici : http://www.mobilpay.ro

  24. @Daniel, @Andrei Vasile: Va dau perfecta dreptate pentru ceea ce ati spus. Dar totusi exista metode prin care se poate adauga aceasta facilitate, fara “a aduce bani de acasa”. Raman totusi la parerea ca un premiu intr-o astfel de gala, nu a fost corect sa fie acordat unui magazin ce nu contine plati electronice. Cu atat mai mult ca destul timp din aceasta gala s-a discutat numai despre asa ceva.

    La un concurs de “web design” pentru magazine online cred ca era ok, dar nu aici… Cer scuze pentru exprimarea “voi”, ma refeream strict la cei din domeniul IT&C.

  25. @Antonio Eram
    Felicitari pentru initiativa.
    Inca 2-3 ca voi si ajungem si noi mai aproape de normalitate.
    Daca se va dovedi o platforma in primul rand sigura, va voi sustine in totalitate.

  26. @A.Silviu: sunt total de acord cu tine. asta aveam si eu in minte atunci cand am sustinut comentariul lui butcher.

    @Andrei Vasile
    “Sa luam in calcul si varianta lui @Daniel. Ti-ar conveni ca magazinele online sa aiba aceasta facilitate dar automat cand optezi pentru ea sa ti se mareasca pretul produsului cu 2-3%? Probabil ca nu.”
    sincer, mi-ar placea sa imi ofere posibilitatea de a alege. poate ca nu sunt cumparatorul tipic din online-ul romanesc..dar de ce s-ar mai numi magazin online daca nu ar avea (si) plata online?

  27. Comisioane mai mici ar fi binevenite pentru jucatorii din on-line. Problema e la banci, ele nu sunt pregatite sa reduca marja de profit, chiar daca segmentul reprezentat de comertul on-line are un aport redus la totalul cifrei de afaceri si profitul bancii.

  28. @ Antonio Eram – Felicitari atat pentru initiativa cat si pentru prezentarea de la GPEC 2009. Cred ca in cel mai scurt timp vom discuta o posibila colaborare.

    @Alina @A.Silviu – “La un concurs de “web design” pentru magazine online cred ca era ok, dar nu aici…” Au fost totusi 96 de criterii de jurizare… nu cred ca e vorba doar de web design.
    Referitor la toata discutia cu sistemul de plata online prin card discutia asta este asemanatoare cu aceea despre furnizori si despre comportamentul clientului de comert electronic din Romania care alearga dupa cel mai mic pret. Cat timp vor aparea semne clare ca cel oferit de Antonio Eram si din partea bancilor probabil ca aceasta discutie va fi de prisos peste cateva luni.

    “sincer, mi-ar placea sa imi ofere posibilitatea de a alege. poate ca nu sunt cumparatorul tipic din online-ul romanesc..dar de ce s-ar mai numi magazin online daca nu ar avea (si) plata online?”
    Eu unul glumeam. Ar fi o prostie din partea unui magazin online sa adopte asa ceva. Cum spuneam si mai sus, probabil ca majoritatea magazinelor online vor adopta acest sistem de plata dar nu il vor incuraja.

  29. Iar Antonio a facut senzatie la Gala cu noutatile legate de mobilpay si de comision, lucru reliefat si pe blog. Probabil nici nu-l vor mai invita anul viitor, cine stie ce mai aduce on-line-ului. Concurenta face bine si cred ca solutia lui o sa prinda repede. Iar magazinele care vand produse cu valoare scazuta ar putea oferi chiar si plata prin SMS.

  30. @Antonio Eram: Felicitari. Cu aceasta ocazie nu vor mai fi oameni care sa se planga de comisoane mari 🙂 si fara sa fiu lipsit de respect, cred am inteles aceasta idee din seara galei.
    @alina: Cred ca nu este vorba de asa ceva. Eu nu inteles oricum de ce atata tevatura pe tema acelor comisioane, pentru ca in momentul in care cineva face o plata online, intr-adevar platesti acel comision operatorului dar scapi de cheltuieli pe alte parti. Spre exemplu nu mai platesti ramburs curierului pentru banutii care in mod normal ar trebui sa-i ridice de la client. Banii iti revin direct in cont.

  31. @A.Silviu
    cand ai sa cumperi un laptop de 3.000 lei, comisionul de 3-5% inseamna 90 – 150 lei comision bancar, in loc de o taxa de ramburs de 7-10 lei, deci mi se pare total lipsita de irelevanta afirmatia ta.

    @alina
    “dar de ce s-ar mai numi magazin online daca nu ar avea (si) plata online?”
    nu vad care e legatura directa dintre magazin online si plata online. plata online inseamna si efectuarea de operatiuni bancare direct din contul personal sau al unei companii pe situl bancii.

    Magazinul online inseamna ca nu te duci fizic la magazin, si comanzi prin internet. Daca nu platesti online si platesti prin ramburs inseamna ca nu ai cumparat online ci offline ?

    Este aberant ce sustineti. Probabil ca acel magazn online a fost depunctat pentru lipsa acestei modalitati de plata dar la restul de 95 de criterii de jurizare a fost cel mai bun. Punct.

    Ma repet: este absolut normal si firesc sa existe varianta platii online pe magazinele virtuale, dar nu toate ramurile economiei din Romania o permit, din cauza situatiei in care ne aflam, si din cauza lipsei de bun simt al bancilor prin putinul sprijin pe care il acorda in primul rand cumparatorilor pentru ca pana la urma aceste costuri tot in pretul achitat de client se regaseste.

  32. @Antonio Eram
    Ne poti scoate in evidenta principalele diferente intre sistemul vostru si sa zicem cel de la ecag si paypal ? o scurta comparatie…

  33. @A.Silviu, @Andrei Vasile: cand am spus ca sunt total de acord, m-am referit la primul post al lui A.Silviu. am postat cam in acelasi timp, nu il vazusem pe cel cu web design-ul. as fi spus mai multe dar nu am vrut sa se interpreteze ca as avea ceva personal cu cei de la vexio. s-a vorbit destul despre subiectul platilor, chiar si in cadrul galei, dar in final s-a dovedit ca nu a contat criteriul asta. m-as bucura sa ma inselat in privinta asta. poate daca s-ar afisa pentru fiecare magazin in parte punctajul obtinut pe fiecare criteriu s-ar clarifica lucrurile.

    @A.Silviu:
    “Cred ca nu este vorba de asa ceva. Eu nu inteles oricum de ce atata tevatura pe tema acelor comisioane, pentru ca in momentul in care cineva face o plata online, intr-adevar platesti acel comision operatorului dar scapi de cheltuieli pe alte parti.”
    in multe cazuri se merge pe justificarea alegerii si nu pe gasirea unei solutii..dar asta e o alta discutie.

    @Antonio Eram: viitorul suna bine 🙂 felicitari pentru initiativa

  34. Teste or fi ok dar cum ati reusit sa scoateti premianti magazine care nu vand?
    Nu credeti ca totusi e-commerce inseamana si vanzari?
    Pai voi comparati un site cu 40.000 – 50.000 de vizitatori pe saptamana cu unul care are 3.000 – 5.000? Si culmea cel cu trafic mic ia premiul…
    Poti sa ai un site care iti ghiceste gandurile si iti face comanda singur. Daca in 2-3 ani nu reusesti sa ai decat 3.000 – 5.000 vizitatori pe saptamana cu un bounce rate de 75%… cam cate comenzi finalizate crede Dl. Taloi ca are acel magazin?
    Sa va spun eu: cam 1 (una) pe zi. Si acel site reprezinta e-commerce-ul de la noi?
    Pai cine face atunci milioanele / miliardele de euro care se invart in mediul online? (Emag nu reprezinta 99% din piata).
    Ar fi frumos sa vedem si noi criteriile de jurizare si punctajele obtinute.
    Poate ma lamuresc si eu cum naiba am ajuns in aceasta situatie? 🙂
    Poate premiile trebuiau sa se numeasca altfel – “premiul pt. usability la siteul cu cele mai putine comenzi” – ca doar daca au putine comenzi au si mult timp sa testeze.

    PS. Nu am nimic personal cu castigatorii. Doar ca atunci cand deschizi alexa.com si trafic.ro vezi lucrurile altfel.

  35. @Daniel:
    “Este aberant ce sustineti. Probabil ca acel magazn online a fost depunctat pentru lipsa acestei modalitati de plata dar la restul de 95 de criterii de jurizare a fost cel mai bun. Punct.”

    eu nu am sustinut nimic, chiar am specificat ca nu vreau sa se inteleaga ca am ceva personal cu cei de la vexio. nu fac acuzatii nefondate. pur si simplu am spus ca ar fi fost frumos si mi s-ar fi parut normal ca punctajul obtinut de fiecare magazin pe fiecare criteriu sa fie afisat. atat.

  36. Scopul unui magazin online este vanzarea indiferent de modalitatea de plata.
    Nu consider ca lipsa optiunii de plata cu cardul este asa o mare greseala pentru magazinele online din Romania.
    Pe viitor va fi, dar nu acum. Acum este doar un plus.

  37. salut
    sincer cred ca nu este cazul sa fac o comparatie punct la punct cu restul procesatorilor. doresc doar sa precizez ca dorim sa ne diferentiem prin inovatie, abordare corecta a cerintelor pietei dar si prin servicii excelente. restul va veni de la sine. Eu sper ca vom fi si anul viitor pe scena, anuntand noi servicii si functionalitati.

  38. Salut tuturor,

    Am vazut ca s-a nascut o polemica aici vis-a-vis de plata online si de ponderea acesteia in criteriile de jurizare. Cum am spus si la Gala, imi mentin opinia conform careia nu doar plata online face dintr-un site sa fie un magazin online. Asta este o falsa problema si un motiv de carcoteala pentru nemultumiti.

    Cred cu tarie, ca internautii romani trebuie mai intai sa se obisnuiasca sa cumpere de pe Internet si abia apoi sa faca acest lucru cat mai comod/simplu. Indiferent de metoda de plata, romanii inca se tem sa comande online (desi nu ar trebui) – de aceea plata online nu este (in opinia mea) cel mai important aspect care ar trebui schimbat.

    Cum spunea cineva in comentarii, plata online este deocamdata doar un avantaj pentru cei care o ofera, dar nu este un element decisiv in a “judeca” daca un magazin online este mai bun decat altul. Important e ca tranzactiile se intampla prin acelasi canal – INTERNETUL – si asta inseamna online.

    Sigur, ideal ar fi sa platim prin card. Dar cum la ideal trebuie sa ajungem facand pasi mici, cred ca primul pas este sa cumparam de pe net.

    De aceea, in ponderea criteriilor de jurizare – plata online nu a contat foarte mult.

    @Alina: toate magazinele online participante la GPeC vor primi maine rapoartele detaliate pentru fiecare criteriu analizat. Acestea nu vor fi facute publice dintr-un singur motiv: nu oferim date care pot fi “speculate” de concurenta. In schimb, fiecare magazin primeste raportul lui pentru o analiza in-house a punctelor forte si a punctelor slabe.

    Astept sa imi indicati o alta competitie din .ro in care se ofera rapoartele jurizarii.

  39. @Andrei Radu
    “romanii inca se tem sa comande online”
    dar nici nu face nimeni nimic sa ii aduca pe drumul cel bun, desi reticenta asta s-a constatat de ani de zile. privim cu prea putina incredere consumatorii si generalizam o prejudecata. plus ca lasam pro tv-ul si alte mijloace media sa augmenteze si sa propage in continuare aceasta teama.

    “Cred cu tarie, ca internautii romani trebuie mai intai sa se obisnuiasca sa cumpere de pe Internet si abia apoi sa faca acest lucru cat mai comod/simplu.”
    nu s-ar putea sa se obisnuiasca direct cu confortul? plata cu cardul in 2009 nu ar mai trebui sa fie science fiction.

    “Cum spunea cineva in comentarii, plata online este deocamdata doar un avantaj pentru cei care o ofera, dar nu este un element decisiv in a “judeca” daca un magazin online este mai bun decat altul.”
    nici eu nu am insinuat asta, si am mai specificat asta de doua ori. eu pledam doar pentru transparenta rezultatelor galei si pentru faptul ca metoda de plata de care vorbim nu a fost punctata favorabil pentru magazinele care o ofera deja.

    “Acestea nu vor fi facute publice dintr-un singur motiv: nu oferim date care pot fi “speculate” de concurenta.”
    mi se pare corect, nu ma asteptam la publicarea datelor confidentiale (justificarea punctajelor). m-am referit strict la punctajul detaliat. adica cifre.

    “Astept sa imi indicati o alta competitie din .ro in care se ofera rapoartele jurizarii.”
    multe lucruri se intampla, dar asta nu inseamna neaparat ca sunt ok. ne-am cam obisnuit sa punem problema asa, si nu ne mai intrebam daca e ok doar pentru ca toata lumea (nu) o face, nu mai are nimeni initiativa si doar batem apa in piua.

  40. @Alina:

    1. Eu zic ca noi facem ceva sa-i aducem pe drumul cel bun: http://www.gpec.ro/sfaturi/cumparaturi-online/ Si altii fac: http://www.youtube.com/watch?v=NLrZP-Pmz0c. Tu?

    2. ai perfecta dreptate: plata online nu ar trebui sa fie SF in 2009… Cum nici nu ar mai trebui sa vedem carute pe sosele sau pluguri trase de cai in 2009… din pacate, toate astea se intampla dar va sosi momentul in care nu ne va mai fi teama sa platim prin card si vom percepe confortul/comoditatea platilor online. Cum spuneam: putin cate putin.

    3. plata prin card a fost punctata favorabil in cazul magazinelor care ofera aceasta metoda. Bogdan Manolea a oferit un punct in plus comerciantilor care accepta plata online si care explica procesul de tranzactionare pe site-ul lor.

    4. punctajul detaliat adica cifrele le vor primi astazi doar magazinele inscrise in competitie – asa cum am spus de la bun inceput. Nu se pot face publice cifrele ca sa vada magazinul X ca al sau concurent sta mai bine sau mai prost pe un anumit criteriu.

    5. Nu ne-am obisnuit asa… Vroiam doar sa subliniez faptul ca noi chiar oferim rapoarte celor inscrisi in competitie spre deosebire de altii care nu fac asta. Cu alte cuvinte, accept cu draga inima orice critica adusa Galei (si ma refer la critici constructive) atata vreme cat privim in ansamblu ceea ce se intampla in jurul nostru, cat suntem obiectivi si impartiali.

    Daca in cazul GPeC vorbesti despre lipsa de initiativa sau batutul apei in piua, eu incetez sa-ti mai raspund respectandu-ti opinia, dar intelegand ca nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Si asta nu pentru ca m-as simti ofensat, ci pentru ca exista niste eforturi vizibile in spatele Galei pentru incurajarea comertului electronic (vezi atestarea GPeC, sectiunea de sfaturi, spot video viral, spot radio Europa FM, spot Radio Lynx) si, in acelasi timp, teste de uzabilitate pentru magazinele inscrise, rapoarte ale punctajului obtinut – lucruri care ii ajuta efectiv sa vada unde se pozitioneaza si unde au puncte slabe.

  41. Oricat am vorbi de securitatea platilor online, frauda exista. In Romania ca peste tot. Pentru ca stau o parte a timpului in Franta (din motive profesionale) va pot spune cum teama (fireasca) a cumparatorilor pe net (prin card) a fost luata in cont de autoritati: legislatia franceza prevede ca o persoana care invoca folosirea abusiva a cardului sau la cumparaturile la distanta (deci inclusiv pe net) si a constatat deci ca o suma de bani a fost debitata din contul ei bancar, trebuie sa adreseze bancii ei o scrisoare prin care reclama debitul fraudulos in cauza. Deci fara a depune plangere in prealabil la politie sau tribunale. Banca are obligatia ca in termen de o luna sa recrediteze contul respectiv cu suma fraudata. Concret prin aceste dispozitii, legea franceza a instaurat o prezumtie de buna credinta in favoarea posesorului cardului bancar. Sistemul probatoriu este inversat: apartine atunci bancii sa dovedeasca ca posesorul cardului este efectiv cel care a utilizat cardul bancar. In acest caz posesorul cardului poate fi acuzat de incercare de escrocherie.
    Acest sistem este extrem de eficace si de simplu. Riscul de frauda ramane acelasi dar cumparatorul are aceasta siguranta, ca in cazul in care datele sale bancare au fost “furate” si utilizate el nu va avea in definitiv nici o paguba, iar contul saubancar va fi recreditat in termen de maxim o luna cu suma respectiva. Personal in Franta, ca posesor al unui card bancar francez nu am nici o emotie sa efectuez cumparaturi online.
    Sunt convins ca sistemul poate functiona la fel de bine si in RO. Tot ce este de facut este ca LEGISLATORUL sa ia masurile efective pentru ca teama de frauda sa fie atenuata. Din cate stiu eu, un astfel de sistem nu exista in Romania. Daca ma insel astept rectificari 🙂

  42. @Andrei Radu
    Citesc pe epayment.ro: “Inroleaza cardul in 3D Secure printr-o cerere la banca emitenta. 3D Secure este un standard de securitate dezvoltate de Visa si MasterCard care, concret, iti ofera posibilitatea de a stabili o parola suplimentara pe care o vei folosi doar la plata online. Astfel, chiar daca pierzi cardul, fara aceasta parola, el nu va putea fi folosit pentru a plati online”

    Deci acest sistem implica o cerere in prealabil (suplimentara) la banca emitenta a cardului pentru a fi inrolata in sistemul 3D Secure care prin urmare se foloseste cu o parola.

    Sistemul francez nu necesita aceste demersuri si nici o parola.
    Practic cu un card “normal” Visa, Mastercard, etc se foloseste numai numarul cardului si acel cod de securitate (Codul CVV2/CVC2) care figureaza pe verso-ul cardului, fara nici o parola suplimentara. (neavand card din Ro nu stiu daca si cardurile locale au acest cod in mod automat, dar presupun ca da)
    Si eu nu vorbesc de obligatia CONTRACTUALA dintre posesorul cardului si banca, eu vorbesc de o obligatie legala.

    Si acea parola prevazuta prin sistemul 3D secure poate fi si ea piratata.

    Intrebarea mea e alta: oricare ar fi sistemul de procesare al platii online (3D secure sau nu), prevede legea romana acea obligatie automata a bancii de recreditare numai pentru ca posesorul contesta prin scrisoare la banca suma debitata? Sau in cazul in care plata a fost efectuata prin sistemul 3D Secure se considera ca numai posesorul a putut efectua plata? In acest caz ar insemna ca ar apartine posesorului sa faca dovada ca i s-a furat inclusiv acea parola….greu

  43. Salutare tuturor.

    As dori sa fac cateva precizari in contul Vexio referitoare la plata cu cardul.

    Mentionez ca noi avem semnat contractul pentru implementarea platii cu cardul inca din 2008. Modulul este trecut de faza de testare si nu ar dura mai mult de 30 minute punerea lui in aplicare. Dar cum s-a mentionat anterior in comentariile de mai sus nevoia platii cu cardul este mai mult la nivel verbal, nu am avut clienti care sa solicite aceasta modalitate de plata.
    Ba din contra as putea spune ca internet banking-ul va capta o felie destul de mare in viitorul apropiat, in detrimentul platii cu cardul. Sunt convins ca marea majoritate a celor care detin un card bancar au si internet banking.
    In acest moment marea majoritate a platilor care nu sunt ramburs se fac prin internet banking si asta exclude din ce in ce mai mult nevoia de a implementa un sistem de plata cu cardul (cel putin in acest moment cand comisioanele bancare nu sunt favorabile comerciantilor).
    Sunt sigur ca detinatorii altor magazine online si din IT si din alte domenii pot confirma ce am spus mai sus. Statisticile noastre asa arata si ma indoiesc ca la alte magazine arata altfel.
    Intr-o piata dinamica (ex: IT-ul) in care incerci sa mentii niste marje decente pentru a gasi un echilibru intre a avea si profit si a asigura si servicii de calitate, dai piept cu cea mai nesanatoasa practica pentru comertul electronic: “DUMPING-ul”.
    Dumping-ul e singurul vinovat pentru comertul nesanatos din Romania, pentru neimplementarea platii cu card-ul in masa, pentru clientii nemultumiti de serviciile magazinelor online (si in ciuda faptului ca unii fac eforturi in a atrage clientii in online, altii ii alunga prin neseriozitatea lor), etc. Domnul Liviu Taloi va poate confirma cat de nesanatos este dumping-ul si care sunt efectele lui.
    Noi alegem sa mentinem acel echilibru intre profit si servicii de calitate. Exista o simbioza intre aceste doua elemente. Asa ca din partea nostra plata cu cardul mai poate astepta. Noi facem eforturi pe piata, asteptam sa faca si bancile acelasi lucru.
    Iar acum pe final ma simt nevoit sa spun ce am pe suflet, intotdeauna fac asta, spun ce este de spus. Nu am gasit corect ca in marea majoritate a comunicatelor de presa LiveMag (un start-up controversat) sa fie expus mai mult decat Magazinul Anului, poate mi se pare mie… voi ce parere aveti?

  44. @Adrian Am sa-ti raspund eu la ultima ta intrebare din comentariu.. poate nu e cel mai bun raspuns, insa:
    1. poate nu ar fi trebuit sa etichetezi tu un magazin concurent ca si start-up controversat, desi personal ai dreptul sa faci asta, cand o faci public implici insa si numele Vexio…
    2. aici Andrei poate sa-ti raspunda mai bine, insa cred ca in toate comunicatele de presa oficiale ale GPEC 2009, expunerea a fost egal impartita intre castigatori. Nu cred ca vreun magazin sau altul a avut vreo expunere mai mare, sau mai mica. Ce a preluat media e posibil sa fie un pic diferit de ce s-a transmis, insa dupa cum ziceam, Andrei te poate lamuri. Eu m-as fi bucurat insa ca tu sa fi pus intrebarea asta pe mail, direct catre Andrei. Acu daca ai pus-o public, e deci alegerea ta, si vei primi probabil fel de fel de raspunsuri…

    Apropo de preturile mici, si de canibalizarea lor.. nu pot decat sa spun ca nu e o practica sanatoasa, si asta se vede din numarul destul de mare de falimente in retailul online de IT&C. Sfatul meu e sa va tineti cat mai departe de marjele mici, daca se poate.

  45. Ca de fiecare data, exista multumiti si nemultumiti (lucru pe care il stiam de la bun inceput).

    @Octav: tu spui ca ar trebui premiate magazinele online care au vanzari multe, cifre de afaceri mari, trafic mare. Noi nu consideram asa dintr-un simplu considerent: cifra de afaceri nu poate fi masurata, cum nici vanzarile nu pot fi masurate decat daca fiecare magazin inscris la GPeC le face publice. Cifra de afaceri e irelevanta dintr-un simplu motiv: pot sa am firma X care opereaza 5 magazine online si o taraba in piata. De unde stiu eu cat face taraba din piata din acea cifra de afaceri sau magazinul Z din cele 5 magazine – care se inscrie la Gala? So… pana nu exista un criteriu clar care verifica cifra de afaceri, acest lucru nu va fi luat in calcul la GPeC.

    Mai mult decat atat, faptul ca cifra de afaceri nu este luata in calcul reiese exclusiv din criteriile de jurizare care au fost facute publice pe http://www.gpec.ro in timpul inscrierilor. Mi se pare ciudat sa ataci acum niste criterii pe care le cunosteai si la care ai aderat fara nicio problema initial.

    Revenind la numarul de comenzi care poate fi calculat in baza ratei de conversie general acceptata de 1% din trafic… si aici lucrurile nu pot fi masurate. De ce? Exista nise in e-commerce unde rata de conversie este mai mare si nise unde e mai mica. N u totul graviteaza in jurul IT&C-ului… comertul electronic nu inseamna doar IT&C – asta trebuie sa fie inteles foarte clar. Si, in plus, noi nu putem puncta la Gala niste criterii in baza unor estimari…

    @Adrian: comunicatele oficiale lansate pe website-ul Galei sau pe serviciile specializate de comunicate de presa nu au facut nicio discrepanta intre castigatori. Nici nu am vreun interes sa fac asta si vreau sa fie clar inteles ca, in opinia mea, cel mai important premiu de la GPeC este premiul pentru Magazinul Anului – adica Vexio. Personal, eu tin sa va felicit pentru reusita voastra si pentru munca pe care o depuneti pt a deveni tot mai buni. Rar am vazut o asa evolutie la un magazin online si rar mi se intampla sa browsez cu placere un site ca al vostru.

    @Liviu am sa te rog sa inchizi comentariile la acest post dintr-un singur considerent: exista o sectiune speciala deschisa pe site-ul Galei unde solicitam feedback-ul participantilor: http://www.gpec.ro/noutati-si-opinii/noutati-gpec/spune-ne-parerea-ta.html Consider ca aici ar trebui purtate toate discutiile le gate de GPeC.

    Multumesc tuturor.

  46. Nu am avut rabdare sa citesc toate comentariile, dar sa ii spuneti la ultimul tester sa isi schimbe ochelarii, acea adresa de e-mail nu era identica, era o rocada de litere 😉

  47. Am avut proasta inspiratie sa achizitionez un laptop HP de la MARKETONLINE (kelion SRL) l-am primit defect defect l-am trimis imediat inapoi iar ei de 3 luni refuza sa mi-l schimbe,a fost trimis de 5 ori inapoi la reparatii,cred ca nu are rost sa mai scriu ce va sfatuiesc…FERITI-VA CA DE DRACU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.