Fratii nostri din Moldova si magazinele online .md – emag.md, pcfun.md, marketonline.md

Azi discutam cu cineva despre un magazin online pe domeniul .md. Despre cum poate sa-si recupereze domeniul in cazul in care ar dori sa se extinda cu business-ul si la Chisinau. Situatia se prezinta nu foarte bine pentru cei care au inregistrat o marca pana in 2007, putin mai bine pentru cei care au inregistrat-o dupa 2007 si foarte bine pentru cine a avut grija sa isi rezerve domeniul pe MD TLD.

Pentru a putea ataca un nume de domeniu, conform regulilor ICANN (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy) trebuie sa indepliniti simultan trei conditii:

 1. domeniul respectiv trebuie sa fie identic sau sa creeze o confuzie mare cu marca pe care o detineti
 2. detinatorul domeniului nu are drepturi, marca pe respectivul domeniu
 3. domeniul este folosit cu rea credinta, in alte scopuri

Este destul de greu de atacat la ICANN detinatorul de domeniu pentru a va ceda numele. Cel mai greu este de dovedit aceasta rea credinta, acet mod gresit de a folosi respectivul domeniu.

O alta metoda mai simpla este aceea de a ataca detinatorul de domeniu la WIPO – The World Intellectual Property Organization. Aici este putin mai usor pentru detinatorii de marca, insa nici asta nu e solutie daca nu ati inregistrat marca dupa 2007, caz in care sunteti protejat pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Daca ati inregistrat-o inainte de 2007 atunci protejarea marcii nu stiu daca se extinde la nivelul UE, in mod normal ar trebui. Poate Bogdan ne spune mai multe. Insa vestea proasta este ca Modolva nu este inca membra a Uniunii Europene, deci marcile inregistrate in UE nu prea sunt aparate acolo.

Cu toate astea, pe calea atacarii detinand marca prin intermediul WIPO vad cele mai mari sanse de succes pentru magazinele noastre online sa isi recapete numele, daca ei considera ca este necesar, sau considera o extindere in Chisinau probabila.

Si la final, iata ce magazine online moldovenesti am gasit eu pe MD TLD, si pe net:

 • www.emag.md – nu au legatura cu eMAG.ro, vand acelasi tip de produse
 • www.pcfun.md – nu au legatura cu cei de la PcFun.ro, vand acelasi tip de produse
 • www.marketonline.md – nu au legatura cu MarketOnline.ro, vand produse de supermarket (alimentare si nealimentare).

PcGarage.md, FunGift.md , SigmaNET.md sunt libere inca… fratii nostri de peste prut nu le-au considerat prea importante. Imi place de Biomania.ro care si-a inregistrat si Biomania.md. Bravo lor!

In concluzie, nu ar strica sa va ganditi mai departe de criza si sa vedeti cum abordati marca si numele magazinului vostru online

No tags for this post.

Related posts

3 thoughts on “Fratii nostri din Moldova si magazinele online .md – emag.md, pcfun.md, marketonline.md

 1. Liviu, in primul rind faci o confuzie. UDRP sunt regulile adoptate de ICANN, dar nu ICANN este cea care le aplica.
  Exista mai multe Centre de dispute autorizate – http://www.icann.org/en/dndr/udrp/approved-providers.htm, dintre care celmai cunoscut este cel de la WIPO.

  Cum domeniul .md a aderat la UDRP, se poate apela la WIPO pentru aceste nume de domenii, desi vad ca pina acum a existat un singur caz – http://www.wipo.int/amc/en/domains/decisionsx/list.jsp?prefix=DMD&year=2002&seq_min=1&seq_max=199

  Cred ca cei care au o marca inregistrata in Romania au sanse de recuperare a domeniului (trebuie vazut insa de la caz la caz), dar trebuie sa actioneze repede si, mai ales, sa-si inregistreze marca si in Moldova daca vor sa actioneze si acolo.

  Asta spus pe scurt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.