Guest Post: Ileana Pop – un tanar antreprenor la pescuit in mediul online

Se spune ca unui om infometat ai voie sa ii dai o data peste, ai voie sa ii dai si a doua oara dar a treia oara ar fi mai bine sa-i dai o undita si sa-l inveti cum sa o foloseasca.

Am constatat pe propria-mi piele (de tanar antreprenor) ca in Romania sunt putini oameni dispusi sa impartaseasca din experienta lor de business, acumulata in ani de tranzitie capricioasa. Poate din lipsa cronica de timp specifica intreprinzatorului, poate din lipsa unui canal de comunicare sau din motive de focus permanent pe viitor si mai putin pe ce s-a intamplat in trecut. Sau poate nu am batut eu la usile potrivite.

Din punctul meu de vedere, documentarea inainte de a incepe un business este esentiala. Nu este un criteriu absolut necesar pentru reusita dar e important (si sanatos) sa stii unde te afli pe harta, sa ai la indemana busola, sa-ti cunosti pasii viitori ca sa poti face mai apoi o analiza a drumului pe care l-ai urmat. Stiu oameni care au pornit la drum pe bajbaite, fara o viziune clara, doar cu o idee de care, in timp, s-au legat ciorchine alte idei si tot asa s-au aruncat fara sa stea prea mult pe ganduri in vartejul actiunii. Au inteles pe parcurs ca fara repere sunt pierduti si s-au adaptat din mers. Si au reusit. E adevarat, si cu putin noroc. Sau mai mult.

Eu am inceput cu documentarea. Nici nu se putea altfel pentru ca analiza e o trasatura dominanta de caracter in cazul meu iar, in general, actiunile de amploare sau doar ceva mai importante sunt precedate de o lunga lista cu toti pasii de parcurs, cu explicatii in detaliu si chiar cu cateva scenarii cu situatii neprevazute. Dupa studii de Psihologie, dupa cativa ani de activitate in HR, dupa repetate dorinte nefinalizate de actiune catre antreprenoriat, a venit si momentul decisiv. Comert electronic. De ce comert electronic si nu HR? Asta e alta poveste. Si ca sa ma intorc la metafora de la inceput, am intuit unde este pestele, am intrezarit undita dar lipsea tocmai manualul de utilizare.

Prin urmare, in cautarile mele online care vizau manualul mai sus mentionat, am descoperit un grup de oameni, uniti intr-un proiect de mentorat ,,Tineri antreprenori’’, program in care poti beneficia de sfaturi si transfer de know-how din partea unor antreprenori cu experienta. Am aplicat, am fost la interviu, am fost acceptata si acum sunt mentee iar mentorul meu este dnul Liviu Taloi care a avut amabilitatea sa accepte un invatacel nu foarte familiarizat cu mediul IT dar dornic sa invete.

Am invatat deja multe de cand am inceput. Informatii tehnice, de strategie sau pur si simplu de atitudine. Printre altele am inteles ca nu am voie sa ma cramponez la stadiul de research si ca trebuie sa trec la actiune, ca trebuie sa ma adaptez rapid la dinamica mediului online.

In concluzie invat sa pescuiesc :). De la cineva care stie sa faca foarte bine acest lucru.

Ileana Pop – membru in cadrul programului TineriAntreprenori.ro al JCI Bucuresti.

No tags for this post.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.