Obstacolele în calea comerțului electronic – raport prezentat azi de Meglena Kuneva

Consumatori: cumpărăturile on-line sunt din ce în ce mai populare în UE, însă dezvoltarea lor este încetinită de obstacolele în calea comerțului transfrontalier

Un nou raport privind „Obstacolele în calea comerțului electronic”, prezentat astăzi de Meglena Kuneva, comisarul UE pentru protecția consumatorilor, demonstrează popularitatea din ce în ce mai mare de care se bucură cumpărăturile on-line în UE, însă avertizează că obstacolele în calea comerțului transfrontalier frânează dezvoltarea acestora. Raportul publicat astăzi prezintă o analiză detaliată a tendințelor actuale în materie de comerț electronic în UE, inclusiv în funcție de țară, produsele cumpărate cel mai frecvent și tipul de obstacole cu care se confruntă consumatorii și întreprinderile on-line. Între 2006 și 2008, procentul de consumatori din UE care au cumpărat cel puțin un articol pe internet a crescut de la 27% la 33%.

Aceste valori medii nu ilustrează imensa popularitate de care se bucură cumpărăturile on-line în țări cum ar fi Regatul Unit, Franța și Germania, în care peste 50% dintre utilizatorii de internet au efectuat cumpărături on-line anul trecut. În țările nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda), procentul de utilizatori de internet care au cumpărat produse și servicii on-line a fost de 91% în 2008. Țări precum Italia și Spania reprezintă, de asemenea, piețe cu o creștere rapidă. În pofida acestei tendințe privind piețele naționale cu o creștere rapidă, procentul reprezentat de cumpărăturile transfrontaliere on-line rămâne scăzut, și anume doar 7% în 2008 (în comparație cu 6% în 2006). Raportul avertizează că numeroase obstacole – lingvistice, practice și de reglementare, precum și probleme importante privind lipsa de încredere – încetinesc dezvoltarea cumpărăturilor on-line în UE.

Raportul complet pe pagina oficiala a UE aici (PDF).

LATER EDIT: un studiu facut pe UK, FR si DE despre comertul electronic

No tags for this post.

Related posts

2 thoughts on “Obstacolele în calea comerțului electronic – raport prezentat azi de Meglena Kuneva

  1. Is chiar curios si nu am acces la date – mai tii minte citi dintre respondentii la studiul nostru de anul trecut au zis ca au cumparat si din afara, nu numai din Romania ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.