Citesc de ceva vreme mai multe posturi si idei legate de eficienta publicitatii online, sau intr-un sens mai larg a marketingului online. Zilele acestea blogosfera romaneasca s-a inflamat putin si s-a imbolnavit de "eficienta". Daca pana acum nimanui nu-i pasa de acest cuvant (aproape nimanui), acum e pe buzele tuturor.
Nu vreau sa declansez o polemica pe aceasta tema, dar privind numai in curtea magazinelor online, criza financiara aduce obligativitatea eficientizarii oricarui proces din spatele profitului. Am mai zis pe acest blog despre modul cum vad eu lucrurile apropo de dezvoltarea pe orizontala sau verticala (nisa), de cresterea conversiei, de importanta fiecarui instrument care te ajuta sa masori si sa iei o decizie pe baza faptelor… Sunt cativa care au citit si au inteles, altii care mai au inca de citit.
- Fapte: eMAG se muta intr-un sediu mult mai mic si da afara personal numeros, eMAG, MarketOnline si alte magazine online au probleme cu furnizorii, 24pc vinde si fuge din piata, PCFun isi revizuieste estimarea pe 2009, la fel ca FunGift, PcGarage sau eMAG, nu imi mai ajung degetele de la cele doua maini pentru a numara magazinele online mici/entry-level care mi-au cerut sprijinul in vanzarea domeniului/site-ului/baza de clienti/firma cu totul.
- Fapte: tot mai multi clienti isi doresc o minune.. sa creasca traficul, sa creasca conversia, sa creasca cifra de vanzari, sa creasca profitul, alegeti voi una din ele. Sunt cateva solutii la ce isi doresc ei, dar nicio minune. Minune ar fi fost sa isi puna intrebarea corecta inca de la lansarea magazinului online sau sa fi mers pe profit inca de la inceput. Si sunt cativa. Ei vor rezista.
- Fapte: de ani de zile publicitatea online a crescut in Romania pe seama multinationalelor, care fac reclama pentru ca asa face si concurenta si au buget de 0.x% stabilit de la centru pentru online si pe seama magazinelor online, a comertului electronic (poduse si serviciil online). De ani de zile micii intreprinzatori nu au avut nicio sansa (sigur sunt si exceptii) sa castige altceva decat branding prin advertisingul online clasic. De ani de zile ei au cautat eficienta cu lumanrea, pentru ca asa sunt construite procesele lor, vinzi si castigi din marja/adaos, uneori prea mica, si au cautat sa castige clienti prin advertising fara sa piarda bani. Daca la inceput lumea a fost entuziasmata de acest tip de reclama (CTR-uri mari, conversii ok), acum lumea nu mai vinde prin advertising, ci face doar branding, pentru ca la preturile prohibitive practicate de marile agentii online din .ro numai la asta poti sa speri.
In ianuarie 28 citesc un post interesant al lui Marius Sescu – Advertising (sau) Cum se arunca banii pe fereastra. In esenta un post care striga disperarea clientilor mici pe care probabil ii reprezinta. Clienti care cer cu disperare o solutie la inghetarea iminenta a afacerilor pe fondul crizei. Cauta un loc unde sa se faca cunoscuti, cauta sa se promoveze si intreaba in stanga si dreapta unde e mai bine sa cheltuieasca banii. Paradoxal in acest moment lumea face rost de bani pentru promovare dar te intreaba de rezultate, vrea sa garantezi rezultate.. cum zice si Marius la finalul postului sau. Interesanta este si opinia scrisa de Zvoner la final.. "Din pacate in Romanica publisherii se sufoca din lipsa de bani, regiile din lipsa de idei, agentiile prospera in ciuda ideilor proaste iar clientii se uita crucis la banii aruncati pe fereastra pe tot felul de campanii destepte."
Pe 5 februarie Zoso intreaba: Garantezi că vând mai mult dacă bag reclamă? si de fapt postul e o palma data unuia prezinta un dialog ipotetic cu un advertiser care doreste sa-l aiba pe Zoso afiliat dar care nu si-a facut temele inainte. Nu stiu cati s-au prins ca despre marketingul afiliat era vorba acolo. si nici cu Zoso nu am vorbit sa-l intreb cine a fost persoana care a raspuns negativ la toate intrebarile puse in acel post. Un ultim comment, al lui Vlad mi-a atras atentia: "Cine iti propune tie sa pui un banner in dreapta si sa iti plateasca la fiecare vanzare(affilite) e un idiot, nu stie nimic despre affiliate marketing. E ceva de bun simt sa iti dai seama ca nu asta e modelul. E mult prea putin inteles la noi si din cauza asta nici nu functioneaza inca." Si apoi raspunsul lui Zoso. Sincer raspunzandu-i lui Vlad aici, am sa-i spun ca e vorba de cerere si oferta iar marketingul afiliat e prins la mijloc in ecuatia asta. Si daca acum nu functioneaza bine e din cauza dezvoltarii reduse a comertului electronic care e asa din cauza dezvoltarii slabe a economiei nationale si a nivelului de trai ala care nu prea este.. Marketingul afiliat va avea succes si la noi, doar ca va mai trece ceva timp.
Pe 6 februarie Noro face si el o scurta analiza si ne spune de ce majoritatea agentiilor interactive nu prea recomanda eficienta. Sincer, raspunsul era evident si din pacate desi marea majoritate a intreprinzatorilor de pe net doresc ROI, doresc conversie si eficienta, din cauza efectului multinationalelor care doresc cu orice pret sa fie deasupra concurentei si nu se uita pe niciun raport nu vom avea pentru mult timp de aici inainte eficienta pusa pe primul loc.. Am speranta insa ca si multinationalele se vor trezi cu pantalonii in vine si vor cauta putina eficienta – luati aminte la un oficial Vodafone pe un blog de afara "The big attraction of conversion rate optimization is that it benefits both ourselves and our customers. Working with Conversion Rate Experts has been an absolute eye-opener. Getting started is surprisingly simple. Google Website Optimizer tells you which of your pages your visitors prefer. Your website’s visitors get a better service that’s aimed at their exact needs, which is great for profits." – de aici. Parerea mea despre CPM si bannere aici. Si de fapt tot despre o problema de cerere si oferta, tot despre o problema a degradarii preturilor pe fondul dezvoltarii lente a economiei in ansamblul ei este vorba aici..
Pe 7 februarie Dragos Manac are iesire la rampa pe blogul propriu in care descrie subrezenia datelor pe care se face ofertarea in publicitatea online. De fapt nu e singurul care o face, dar el are o voce mai puternica. Zoso spune si el in felul sau acest lucru in multe din posturile sale, dar nu-l baga nimeni in seama. Poate il vor asculta pe Dragos mai ales ca articolul e bine documentat. Ce nu inteleg publisherii care se preteaza la tertipuri de felul celor descrise de Dragos sau Zoso este ca in anul 2009 tot mai multi advertiseri se vor uita la cifre, si vor taia din bugete, si ca voci singulare precum acestea vor deveni grupuri mai putin singulare.. si ca desi nu toata lumea vorbeste si are blog sa articuleze o opinie multi citesc si trag invataminte. So, sper sa scapam de aceste practici ale publisherilor cat mai repede.
Astazi suntem pe 8 februarie si pentru ca am vrut sa scriu documentandu-ma si citind mai multe opinii, Krumel mi-a luat-o inainte si publica pe blogul sau o parere care valoreaza mai mult decat NIMICUL lui Krumel despre CPM spre CPC si afilieri, sau despre "in .ro nu mai e loc de barbologie despre "awareness", "branding", "prezenta online" si ne indreptam spre "conversie", "performanta", "profitabilitate".". Si are dreptate.
E timpul sa facem marketing pe bune citind poate si aceste 10 idei de marketing pentru 2009 scrise de Manuela pe blogul celor de la ePayment.
De ce este buna criza financiara? Pentru ca altfel discutiile de genul acesta nu ar fi avut loc acum…
No tags for this post.
Salut,
Sunt interesat de preluarea unei librarii online. Acum lucrez la dezvoltarea uneia de nisa dar ma intereseaza si ceva generalist. Se merita un start-up in acest domeniu, lunile astea?
Multumesc!
in masura in care ti-ai facut temele, si ai bugete pentru toate operatiunile de promovare si operare a business-ului, cred ca da. si ar fi bine daca poti sa consolidezi prin achizitii, sa ai deja o baza de clienti, sa nu pornesti de la zero, nu vad de ce nu ar fi bine. insa trebuie sa te astepti la o scadere a vanzarilor din cauza crizei.. deci sa fii pregatit si pentru asa ceva. cartea pentru utilizatorul de rand poate lipsi in aceste momente, insa cartea, informatia pentru micul intreprinzator s-ar putea sa se vanda mai bine acum. vezi si tu, studiaza putin piata.
Liviu, Branding inseamna mult mai mult decat expunerea logo-ului intr-un banner. Aia e cel mult notorietate.
Nici nu am zis altceva mai sus.. am zis ca bannerele nu sunt bune pentru conversii din cauza preturilor prohibitive si atunci rezulta ca tot ce poti sa speri e putina, stai ca-mi place cum se exprima Krumel, am sa ctrl-c ctrl-v de la el, “barbologie despre awareness, branding, prezenta online”. Nu am zis ca brandingul se rezuma doar la asha ceva.. departe de mine acest gand. Iarta-ma daca cumva asta ai inteles din text.
Sa fie doar o coincidenta ?
Cu ce seamana logoul site-ului de mai jos ? 🙂
http://www.mamut.com/nl/shop/productgroup.asp?gid=316