Putin despre ROI si monetizarea GOAL-urilor la magazinele online

Citeam zilele trecute despre "goal value" din Google Analytics pe blogul lui Claudiu Murariu: Care e cea mai importantă pagină din site-ul tău?. Si mi-am adus aminte de ce am citit relativ recent in cartea "Actionable Web Analytics" semnata de Shane Atchison si Jason Burby. Despre ROI si despre MONETIZARE.

Claudiu ne ofera in postul sau explicatia uneia dintre utilizarile acelui parametru, "goal value", dar oare este cel corect? Sigur ca poti pune acolo orice valoare pentru a estima care e cea mai importanta pagina a magazinului tau online (asta pentru ca mie imi place sa particularizez la comertul electronic), dar oare asta au vrut cei de la Google sa introducem acolo, in acel parametru??

Conform manualului online pus la dispozitie de Google aici cu privire la definirea unui GOAL, citim ca:

The value of the goal: Google Analytics uses an assigned goal value to calculate ROI, Average Score, and other metrics. A good way to value a goal is to evaluate how often the visitors who reach the goal become customers. If, for example, your sales team can close 10% of people who request to be contacted, and your average transaction is $500, you might assign $50 (i.e. 10% of $500) to your "Contact Me" goal. In contrast, if only 1% of mailing list signups result in a sale, you might only assign $5 to your "email sign-up" goal.

Ce vrea sa spuna acolo Google ne spune si Shane Atchison in carte, la capitolul 7 – Monetizing Site Behaviours. Anume ca acolo se pune valoare acelui goal, calculata din date reale pe cat posibil… nu inventata. Asa cum face Google mai sus, incerc sa dau si eu un exemplu tipic unui magazin online. Daca luam cel mai important goal, cel de comanda/cumparare, vom putea face o corelare intre numarul de comenzi pe site si profitul brut adus de acestea. De exemplu, daca am 100 de comenzi lansate si la fiecare comanda castig in medie 7% (sa zicem pe IT&C – asha ar fi bine) si comanda medie este de 850 RON cu tot cu TVA, atunci profitul brut per comanda este de aproximativ 50 lei fara tva, si asta e valoarea care trebuie trecuta la "goal value", nu altceva. E adevarat ca altor tipuri de site-uri poate le este greu sa estimeze un goal value, dar, si este un mare dar, trebuie sa o faca. Si pot alege sa puna acolo profitul brut pe care il obtin in urma vanzarii de publicitate online pe site sa zicem, e un model de monetizare.

De ce este util sa completam acel camp? Dintr-un motiv foarte simplu. Sau.. asta ar putea fi un motiv intemeiat. Cum luati hotararea de prioritizare a unor investitii legate de site, de magazinul vostru online? Pe ce baza argumentati in sedintele de lucru care din schimbarile propuse pe site se fac inaintea altora? Sa zicem ca vreti sa schimbati culoarea butonului de "adauga in cos" dar ca vreti sa si schimbati fluxul de cumparare de la 3 la 2 pasi. Pe care din aceste 2 schimbari le implementati mai repede? Amandoua pot fi la fel de importante, amandoua cer resurse si bani din partea voastra.. ce faceti?

Solutia este sa monetizati fiecare goal, sa monetizati tot ceea ce se intampla pe site, sa priviti prin prisma castigului si a pierderilor ce pot apare implementand o schimbare sau alta. Si la asta este bun acel goal value. Nu am timp sa explic acum mai bine.. promit ca revin cu explicatiile, dar cine are nevoie le poate gasi la pagina 91 – 92 in cartea mai sus mentionata, explicata foarte plastic si foarte pe intelesul tuturor.

O zi cat mai profitabila va doresc.

LATER UPDATE: Am sa explic de ce e necesar ca la Goal Value sa punem exact ceea ce trebuie.. adica valoarea, profitul brut estimat la realizarea acelei actiuni. Daca am o valoare reala, sa zicem estimarea profitului sau a castigului la actiunea numita "abonare la newsletter", atunci pot sa ma gandesc in felul urmator. Daca am o crestere de 10% a abonatilor la newsletter ca urmare a unei investitii de 500 de euro (un soft nou de trimis mailuri) atunci am un ROI de .. in masura in care fiecare goal, a se citi prin goal "business goal", este estimat si calculat cat de cat exact, pot face calcule cu privire la impactul economic asupra fiecarui element din site, asupra fiecarei investitii pe care trebuie sa o fac. Sunt mult cazuri in care investitiile in site, in business-ul online se fac dupa ochi, dupa flerul antreprenorului sau dupa cum dicteaza investitorul. Avand acest instrument, monetizarea goal-urilor, putem calcula ROI-ul pentru fiecare investitie, pierderile pe care le putem avea daca nu facem ceva la timp si multe alte chestii.. Sper sa ma fi facut inteles. Exemplul pentru magazine online mi-a venit la indemana, dar situatia e valabila pentru orice fel de site, pentru orice fel de goal, si este foarte folositor pentru cei ce vor sa aiba un venit de pe urma unui site. Investitorii vor iubi rapoartele legate despre castiguri si pierderi, mai ales daca prin prioritizarea unei investitii vor castiga mai mult.

No tags for this post.

Related posts

4 thoughts on “Putin despre ROI si monetizarea GOAL-urilor la magazinele online

  1. Atunci cand vine vorba de vanzari online Google ofera o alternativa pentru setarea valorii unei tranzactii/conversii prin eCommerce tracking. Fiecare conversie are repartizata exact valoarea cumparaturii (in USD sau EUR), iar in calculul importantei/valorii diferitor pagini intra si aceasta valoare.

    Eu folosesc Goal Value pentru actiuni care nu tin de tranzactii online. De ex. abonarea la newsletter. E drept ca se poate calcula si valoarea fiecarui abonat, lucru pe care il si recomand, mai ales daca pe un site sunt definite mai multe actiuni ca si conversii. La urma urmei nu putem da aceeasi valoarea abonarii la newsletter cu cererea unei oferte personalizate.

  2. LATER UPDATE: Am sa explic de ce e necesar ca la Goal Value sa punem exact ceea ce trebuie.. adica valoarea, profitul brut estimat la realizarea acelei actiuni. Daca am o valoare reala, sa zicem estimarea profitului sau a castigului la actiunea numita “abonare la newsletter”, atunci pot sa ma gandesc in felul urmator. Daca am o crestere de 10% a abonatilor la newsletter ca urmare a unei investitii de 500 de euro (un soft nou de trimis mailuri) atunci am un ROI de .. in masura in care fiecare goal, a se citi prin goal “business goal”, este estimat si calculat cat de cat exact, pot face calcule cu privire la impactul economic asupra fiecarui element din site, asupra fiecarei investitii pe care trebuie sa o fac. Sunt mult cazuri in care investitiile in site, in business-ul online se fac dupa ochi, dupa flerul antreprenorului sau dupa cum dicteaza investitorul. Avand acest instrument, monetizarea goal-urilor, putem calcula ROI-ul pentru fiecare investitie, pierderile pe care le putem avea daca nu facem ceva la timp si multe alte chestii.. Sper sa ma fi facut inteles. Exemplul pentru magazine online mi-a venit la indemana, dar situatia e valabila pentru orice fel de site, pentru orice fel de goal, si este foarte folositor pentru cei ce vor sa aiba un venit de pe urma unui site. Investitorii vor iubi rapoartele legate despre castiguri si pierderi, mai ales daca prin prioritizarea unei investitii vor castiga mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.