Doua exemple de marketing aplicat de magazinele online romanesti: ARIGO si eVINOTECA

Dat fiind ca maine ma vad cu o noua serie de cursanti la trainingul iSell de comert electronic, am trecut azi in revista ceva elemente de marketing aplicat de magazinele online romanesti. Partea de inovatie este intotdeauna cea care separa un magazin online de altul, desi la un moment dat ne vom sufoca in atat de multa creativitate.

De multe ori imi imaginez urmatorul scenariu, scenariu care incepe sa fie valabil pentru magazinele online de afara, in special la cele din USA: in X ani de zile toate magazinele online vor vinde aceeasi gama de produse (vorbind de un domeniu, de IT&C sa zicem), toate produsele vor fi la fel de bune (multe vor prelua modelul trendy-cool-apple de produse pentru formatorii de opinie – aici probabil va fi marea incercare a producatorilor), toate vor avea acelasi pret (daca va uitati in USA veti vedea, la acelasi produs, diferente de ordinul centilor pe diferite magazine), toate magazinele online vor fi la fel de uzabile, usor de folosit, toti vor avea servicii post-vanzare mai mult decat acceptabile, toata lumea va cumpara cu cardul online si va avea incredere in sistem.

De ce vor cumpara peste 10 ani utilizatorii de la mine? Ar trebui sa incercati sa raspundeti la intrebarea asta… e un exercitiu interesant. Daca lansati acum un magazin online si nu ati raspuns la intrebarea asta (poate fi si numai de ce ar cumpara acum de la magazinul meu online?) atunci nu veti avea nimic de oferit in plus ca experienta vizitatorilor vostri. Ajunge cu introducerea, ce vreau sa va spun este ca trebuie sa ramaneti in mintea utilizatorului cu o poveste, si nu oricum, cu o poveste remarcabila, unica, interesanta… Nu spun numai eu acest lucru, in discutiile pe care le am cu partenerii, cu clientii, cu mai tinerii cursanti… toata lumea o zice. Ca ii spune diferentiere, ca ii zice pozitionare, ca ii zice new marketing, ca ii spune oceanul albastru (mersi CartePremium.ro pentru excelenta lectura), toata suflarea marketingului romanesc si international cauta tocmai aceste elemente de poveste… Mai zice un coleg si prieten bun "magazinele online vand in esenta servicii, dar mai presus de toate ele isi vand povestea, vand nazuinte, vand aspiratii, nu produse, nu cutii".

LATER UPDATE: fara vreo legatura directa, acum citesc in reader si descopar acest post, de ieri al partenerilor de la PICANT: Povestea din spatele afacerii

Exemplul 1: Povestea ARIGO – magazinul online care va multumeste

ARIGO este inca un magazin online de IT&C sau asa pare vizitand gama de produs vanduta. Ce are el in plus fata de ceilalti? Pretul mai mic? Nu prea.. probabil ca are grija si de preturi, dar nu asta e principalul sau atu. Are o POVESTE… Ne spune cum a ales numele, de unde vine arigo – din limba japoneza arigato (va multumesc), construieste pe acest nume un set de reguli de conduita interna si externa, codul bushido aplicat in relatia dintre vanzator si client, apoi incepe sa comunice cu noi pe acest element, pe acest Va Multumesc. Vrea sa fie perceput ca cel mai politicos magazin online? Vrea sa fie un magazin online aproape de sufletul romanului, de cumintenia acestuia? Este Arigo un termen derivat din japoneza, dar bunele maniere au o indelungata traditie in cultura romaneasca. Sa fi uitat romanul bunele maniere si acum vine sa ni le readuca aminte ARIGO? Oricum el merge mai departe si zilele acestea mai scoate din palarie inca un comunicat de presa, ARIGO multumeste clientilor sai si le face cadou un produs, un obiect si asta pe baza lunara. ARIGO iti multumeste si te rasplateste pentru comenzile tale! Ce frumos suna… este o poveste de povestit prietenilor la o bere? sau la o cafea prietenelor? Eu zic ca este, si e interesant sa poti povesti cum ai cumparat un mouse sa zicem, si la sfarsit de luna ai primit in dar de la ARIGO ceva mai scump, ceva care ti-a folosit, sau mai aveai dar l-ai dat cadou.. e ceva sa simti ca cineva iti multumeste pentru loialitatea ta fata de aceasta poveste. Sincer daca eu as primi cadou de la cineva si m-ar surprinde acest fapt, as povesti despre el partenerilor mei, colegilor, prietenilor mei (acest lucru s-a intamplat deja, vb aici de moshul meu personal de la Fungift.ro).

Exemplul 2: Povestea eVinoteca.ro – vinul zilei

eVinoteca.ro, un magazin online care vinde vinuri?!? Si ce daca vinuri cumparam de peste tot, cu ce ar diferi acesta fata de concurenta lui? Daca suntem cinstiti si vizitam produsele din site vom vedea ca nu vinde numai vinuri, ci o intreaga experienta legat de consumarea acestor licori bahice. Mai face ceva acolo eVinoteca, educa consumatorii, le povesteste despre acele vinuri, te invata cum sa alegi vinurile. Si zilele acestea aflu despre un experiment online desfasurat de acest magazin online. Asta ca sa imi dovedeasca poate ca la un pahar de bere/vin iti vin cele mai bune idei de marketing… Au promovat magazinul in randul consumatorilor folosind twitter si organizand un concurs numit Vinul Zilei. Nu vreau sa divulg eu totul, ideea de baza este ca trebuie sa ai ce povesti, trebuie sa vinzi o poveste si vinul zilei este un inceput pentru eVinoteca.ro.

Mai sunt si alte magazine online creative, am dat azi doar doua exemple pentru ca actiunile lor au ajuns la urechile mele zilele acestea. Dar daca veti privi in jur veti observa cum vinde o poveste comparativ cu o cutie, un simplu produs. Diferentele sunt enorme. Nu va mai invit la iSell caci oricum inscrierile s-au incheiat de ceva vreme, si poate reusesc sa-mi iau si eu o scurta vancanta, dar vreau sa va invit la a-mi povesti POVESTEA magazinului vostru online, aici pe blog, la o cafea (cand am timp nu refuz, desi beau mai mult apa minerala..), la un suc, la o bere..

Te crezi in stare?

No tags for this post.

Related posts

5 thoughts on “Doua exemple de marketing aplicat de magazinele online romanesti: ARIGO si eVINOTECA

  1. “eVinoteca.ro, un magazin online care vinde vinuri?!?”
    Observ un pic de mirare in propozitia de mai sus (daca ma insel, scuze). Un magazin online de vinuri nu poate avea succes? Mie mi se pare un produs care poate fi vandut online, la distanta, nu trebuie incercat, probat, cautat defecte etc.

  2. Semnul era pus tocmai pentru a sublinia faptul ca nu vinde numai vinuri, ci vinde povestea vinului, vinde si accesorii, si alte produse asociate consumului de vinuri. Si nu am zis ca numai magazinele online de IT&C au succes, dimpotriva, am scos in evidenta, acolo unde am avut ocazia sa vorbesc, la traininguri, cu clientii, in conferinte etc, ca sectorul IT&C e abia pe locul 3 dupa turism si telecomunicatii. Asa ca raspunsul tau la intrebarea “un magazin online de vinuri nu poate avea succes?” este negativ, in sensul ca DA poate avea succes, si probabil eVinoteca se numara printre magazinele online non-It&C care au succes! E un exemplu pozitiv dat de mine in felul cum stie sa promoveze o idee, o poveste.. nicidecum unul negativ. Daca a sunat ca si cum as fi prezentat un caz negativ atunci imi cer eu scuze pentru cuvintele, sau semnele de punctuatie prost alese..

  3. M-am gandit ca semnele pot avea si aceasta semnificatie, pentru ca intr-adevar, nu vinde numai vinuri ci si accesorii. Am vrut sa fiu pe deplin lamurit. Multumesc pt. raspuns.

  4. Multumim pentru feedback . Intr-adevar povestile vand . Partea frumoasa este ca te costa mai putin sa creezi o poveste decat sa faci lucrurile asa cum te-au invatat altii, by the book

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.