Insa ceea ce mi-a atras atentia pe site-ul proaspat lansat sunt 2 elemente, unul mare si unul mic, dar amandoua la fel de importante pentru a crea/a creste increderea vizitatorului pana la a-l face cumparator:
- prezenta sus in coltul din dreapta a unui buton de tipul livesupport (stiu, devine deja un element uzitat pe magazinele online romanesti)
- prezenta unui banner mare pe prima pagina care afirma urmatoarele: "Nu-ti place? Trimite-l inapoi! Ai la dispozitie 30 de zile sa te decizi. Noi o numim Garantie de Razgandire"
Oricum conform legii trebuie sa poti primi inapoi produsele returnate in 10 zile lucratoare de la achizitionarea lor… asa ca de ce sa nu faci din acest lucru o politica de marketing, mai ales daca ai produse bune?!??
Acu, este o mica hiba in cadrul politicii lor de returnare a produselor. Legiutorul nu stabilieste cum sa fie produsul in cazul retururilor, dar in nici un caz nu va fi de acord cu vreun rabat la denuntarea unilaterala a contractului, cum ar fi acesta: "Percepem o taxa de 50 lei pentru procesarea si returnarea produselor care nu au etichetele originale, au componente lipsa sau fara elemente din ambalaj sau intregul ambalaj.". Personal as recomanda prudenta cel putin in cazul produselor returnate in cele 10 zile lucratoare prevazute de lege.
Oricum, nu stiu daca e singurul cu un asemenea banner, dar e printre putinele magazine online care ridica politica de returnare la grad de politica de marketing. Din partea mea numai succes Dani!
PS. si poate ai timp sa-mi completezi si mie chestionarul
No tags for this post.
done chestionarul.
s-a corectat aspectul cu taxa de 50 lei deja – buna observatie.
Am si eu o intrebare referitor la returnarea produselor. Daca pe un magazin on-line se pot face produse personalizate si apoi clientul doreste sa o returneze, comerciantul e obligat sa-i inapoieze banii?
Mai exact dau ca exemplu urmatorul caz: Exista modelul X de poseta de dama. Acest model poate fi facut din orice fel de piele ii trazneste clientului prin cap. Sa zicem ca o vrea din piele culoare argintiu, care este o culoare nu foarte purtata si implicit nu este foarte vanduta. Ii se face special aceasta poseta si i se livreaza . Cand o vede , clientului nu-i place si vrea sa o returneze. Comerciantul e obligat sa-i returneze banii, avand in vedere ca produsul e facut conform specificatiilor acestuia?
Nu. NU se aplica in acest caz, caut legea sa o pun aici, paragraful respectiv.
“Art. 10. – Consumatorul nu poate denunta unilateral urmatoarele tipuri de contracte, cu exceptia cazurilor in care partile
au convenit altfel:
a) contracte de furnizare de servicii a caror executie a inceput, cu acordul consumatorului, inaintea expirarii termenului de 10 zile lucratoare prevazut la art. 7 alin. (1);
b) contracte de furnizare de produse sau servicii al caror pret depinde de fluctuatiile cursurilor pietei financiare care nu pot fi controlate de comerciant;
c) contracte de furnizare a unor produse executate dupa specificatiile consumatorului sau a unor produse distinct personalizate, precum si a acelora care, prin natura lor, nu pot fi returnate sau care se pot degrada ori deteriora rapid;
d) contracte de furnizare a inregistrarilor audio, video sau a programelor informatice, in cazul in care au fost desigilate de catre consumator;
e) contracte de furnizare a ziarelor, periodicelor, jurnalelor-magazin;
f) contracte de servicii de pariuri sau loterii.”
de aici
Conform art 10, pct c), legea va protejeaza la comercializarea acestor tipuri de produse, personalizate.
Trebuia sa fiu mai consecventa in cautare. Multumesc! Chiar imi faceam probleme…
Salut,
Ma intreb insa ce se intampla in urmatorul caz:
– cumparatorul comanda un produs cu livrare prin curierat rapid, plata ramburs
– cand ii vine curierul cu produsul refuza primirea lui (fara nici o motivatie, oricum legea ii da dreptul la denuntare fara motiv)
In acest caz mi se pare clar dezavantajat comerciantul care trebuie sa suporte niste costuri directe foarte mari (transport tur+retur). Nu ar trebui ca macar costul de retur sa fie suportat de cumparator?
merc de raspuns
Intotdeauna legea avantajeaza persoanele fizice, cele juridice se presupune ca se protejeaza singure prin contracte comerciale.. dar, intrebarea e buna, insa din pacate nu am cum sa dau un raspuns care sa convina.
Daca si in Romania comertul online ar insemna plata cu cardul atunci nu ar fi nicio problema in a implementa procedura descrisa de tine mai sus, ai putea sa pastrezi din banii clientului suma pe transport.
Ai discutat cu clientul sa vezi daca produsul corespunde scopului pentru care va fi cumparat?
Din pacate cu actualul mod de plata, cash on delivery, nu vei putea obliga in nici un fel clientul la plata vreunui cost.