iSell reloaded – vom avea doua “randunici” in vara aceasta pentru magazinele online interesate

Dupa cum ziceam in postul anterior despre iSell, cu o randunica nu faci primavara, dar cu doua? Zilele trecute organizatorii m-au anuntat ca au epuizat locurile pentru editia din 26 – 27 iunie si mi-au propus sa mai tinem inca un curs pe data de 3 si 4 iulie 2008. Am acceptat. Si iata ca in loc de o randunica pe cerul verii  comertului electronic romanesc, vor zbura de-acum doua.

Numai ieri ce am avut o discutie "moralizatoare" cu doi tineri antreprenori care doreau sa-si deschida un magazin online in domeniul IT&C. Sper sa nu ii fi descurajat complet, dar situatia este de asa natura incat fara niste calcule bine facute, fara costuri tinute sub control, nu ai cum sa reusesti. Daca in 1999-2000 iti ajungeau (nu foarte mult timp, dar suficient sa poti porni) in jur de 5000-10.000 de euro sa deschizi un magazin online, daca acum 1-2 ani o suma cuprinsa intre 40.000 si 60.000 de euro in primul an de functionare erau relativ ok, daca anul trecut un buget de austeritate de 70.000 de euro/an era indeajuns sa speri ca poti face fata acestei piete in plina dezvoltare, in 2008 costurile sunt putin diferite.

Si nu o spun ca sa ii descurajez pe cei mai noi proprietari de magazine online. Asa cum le-am spus celor doi tineri cu care am avut placerea sa stau ieri de vorba, si cum le voi spune si celor 12 cursanti ce vor veni pe 26-27 la hotel Caro sa afle mai multe despre comertul electronic, acest buget depinde intotdeauna de obiectivele pe care ti le propui. Admitand ca faci rost de aplicatia informatica perfecta in mod gratuit, ca lucreaza pentru tine fratele si sora si nu-ti cer bani in primul an, ca stai in apartamentul unui unchi si ca matusa iti da bani pentru o dubita mica sa faci livrarile in Bucuresti, nu trebuie sa te astepti sa ai un succes nemaipomenit daca nu investesti in advertising, in marketing, in promovare, in comunicare.

Daca ti-ai propus sa existi pe piata vreme de inca 2-3 ani de zile, si daca ti-ai propus sa ai vanzari sporadice astfel incat sa poti iesi cu prietena la un film din "profiturile" magazinului tau online, atunci poate nu e gresit sa investesti in magazin exact atat cat iti poti permite, si 1 leu daca nu poti mai mult. Dar nu te astepta sa castigi intr-un an de zile cat castiga eMAG, MarketOnline, PCGarage, PCFun, Shopix, OneStop, etc…

Tot zilele acestea am mai avut o alta discutie interesanta cu unul din clientii mei mai vechi, dupa o mica intrerupere de 2-3 luni de zile (fiind in pana de idei si eu si el), am decis sa mai incercam o revitalizare a comunicarii acelui magazin online. Discutand despre situatia pietei in general am ajuns la o concluzie cel putin interesanta, anume aceea ca desi exista si vede cu ochiul liber un potential urias al comertului electronic romanesc, suntem acum in stituatia in care si magazinele "mari" si "vechi" (2-3 ani), sau consacrate, sau cele care comunica cu clientii in mod constant, lupta acum pentru a exista pe piata inca 3-5 ani de zile, pentru a fi acolo alaturi de clienti atunci cand toti vecinii mei vor cumpara online (pe scara blocului unde locuiesc am inca 1 vecin care cumpara online, cu mine impreuna formam un target de aproximativ 5%).

Diferenta intre a intra pe piata acum si a te lupta sa existi, dand din coate si uneori la tibia adversarilor, si a intra peste 5 ani, este bugetul si campania de lansare. Acum aveti ocazia sa intrati pe piata cu bugete relativ mici, si pe IT&C buget mic inseamna acum 100.000-150.000 de euro. Peste 3-5 ani cand vecinii mei vor cumpara regulat online veti avea profituri consistente dar si costuri pe masura. Cand piata online va ajunge la maturitate si primul gand al unui client va fi acela de a cumpara online in loc de a se duce intr-un magazin offline, atunci orice shop online cat de mic ar fi el va avea un procent, mic ce-i drept, din cifra de afaceri mare a comertului online romanesc, va avea adaosuri decente si sisteme informatice normale si ieftine, va putea supravietui fara sa-si puna problema unui esec.

Toate magazinele online ar avea numai de castigat printr-o campanie de comunicare coerenta la nivel de industrie, si desi am incercat sa promovez o asociatie de profil, ANEC, nu am reusit. Asa cum am citit pe blogosfera zilele acestea, exista multe orgolii pe online-ul romanesc si inca nu se constientizeaza nevoia de comunicare la unison. Prin eforturi de tipul ANEC (daca ar functiona cum trebuie) distanta pana la eficientizarea unui magazin online oricat de mic ar fi el, distanta pana la atragerea tuturor vecinilor mei de scara pe magazinele voastre s-ar reduce simtitor.

Pana atunci, va invit cu drag la iSell reloaded pe 3-4 iulie pentru a incerca sa gasim o cale prin care cei care deja s-au aruncat in batalia aceasta a comertului electronic romanesc sa ajunga sa-si indeplineasca obiectivele intr-un mod mai eficient, mai simplu, si mai profitabil pentru ei. Ii rog pe cei 12 cursanti care deja au ocupat locurile primei editii sa ma contacteze pe mail si sa-mi spuna, fiecare, 1 intrebare legata de subiectul cursului.

LATER EDIT: vesti bune de la Visa Europe: Romanii platesc mai des cu cardul si pentru sume din ce in ce mai mici

LATER EDIT 2: alte vesti bune, pentru cine vrea sa faca economie la solutia informatica pentru un magazin online – "Daca ai o idee super de magazin online, trimite-ne planul tau de afaceri, iar EStores iti finanteaza primul an de activitate, fara nici o pretentie ulterioara asupra afacerii", citez de pe site-ul eStores.

No tags for this post.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.