Iata stirile care au sosit pe RSS feed-uri ieri si care au generat (unele din ele) discutii mai mult sau mai putin aprinse:
1. MarketOnline a realizat un sistem de preluare in timp real a informatiei de stoc de la furnizorii sai. Sigur s-au gasit voci care sa spuna ca MarketOnline descopera apa calda, sau ca fac doar marketing si demagogie. Pana una alta e singurul magazin online care a declarat ca face acest lucru, si chiar nu vad de ce inca mai exista probleme de stoc la alte magazine online IT&C daca "apa calda" ar fi fost inventata deja.
Stiti ca foarte multi utliizatori se plang de afisarea disponibilitatii pe magazinele online, de faptul ca una scrie acolo pe pagina si una se intampla in realitate. Cele mai multe magazine online mici isi actualizeaza informatia de stoc si pret o data pe saptamana, cele mai mari o fac probabil zilnic, dar e o mare diferenta intre a actualiza informatia o data la 24 de ore, si a o actualiza o data la 5, 10, 15 minute, sau "in timp real" cum au numit-o cei de la MarketOnline. Sincer cred ca acest lucru ar fi trebuit facut inca de acum cativa ani de catre magazinele online mai vechi pentru a creste increderea in comertul electronic, si probabil eMAG-ul are acest sistem cu 1 sau 2 dintre furnizorii sai importanti (ar fi ilogic sa nu o aiba).
Cu toate acestea nu am auzit inca de actualizarea la mai putin de 24h la nici un alt mare magazin online (exceptand eMAG). S-ar putea sa ma insel, si daca ma insel ii rog pe cei care au implementat un sistem de preluare a informatiei de stoc la mai putin de 1h-30min sa imi spuna, sa incercam sa gasim o metoda prin care utilizatorii sa nu mai fie atat de nemultumiti de faptul ca ei "vand pielea ursului din padure". Mai mult, ii rog pe toti cei care au stocul in "timp real" (sa zicem la 30 de min) sa incerce sa afiseze acest lucru pe paginile produselor, sa puna o bulina, un icon, prin care sa indice acest lucru, si sa incerce sa porneasca o campanie de crestere a increderii userilor in informatiile prezentate pe site-urile de comert electronic.
A mai scris despre asta, pe un ton neutru, si Chis Florinel.
2. eMAG a inceput constructia eMAG.Live. eMAG a anuntat marti ca in ultimul trimestru al lui 2008 va inaugura un spatiu fizic ce va oferi clientilor mai multe zone tematice de testare a produselor, alaturi de spatii dedicate de self-service online, pentru informare si comenzi. Spatiul, denumit eMag.Live! Concept Showroom, va fi situat in Grant Shopping Center Crangasi fiind descris de oficiali ai companiei ca un "upgrade al showroom-ului anterior".
Ce este de remarcat in comunicatul lor este faptul ca "eMag.ro isi va pastra in totalitate caracteristicile cu care a pornit, insa va veni cu noi facilitati pentru clienti, care vor promova comertul online si avantajele acestui mediu", spune Radu Apostolescu, cofondator si director de dezvoltare online al eMag. Asa ca desi offline este din ce in ce mai bine, totusi online este mereu mai simplu. Sper sa fie un concept cu adevarat indraznet si sa aduca intr-adevar un plus in efortul tuturor magazinelor online de a promova comertul electronic ca mijloc alternativ si eficient de a cumpara bunuri si servicii de orice fel.
3. Zaragoo.ro a renuntat la comanda minima online. O initiativa ok din partea unui magazin relativ mic si de nisa. "Acum, la Zaragoo se poate comanda orice produs, indiferent de valoarea acestuia. Managementul magazinului a decis sa renunte la comanda minima, a carei valoare era de 50 de Ron, ca urmare a politicii de imagine pe care Zaragoo a implementat-o inca de la lansarea sa pe piata de e-commerce. Zaragoo.ro este printre putinele magazine online care nu impun o comanda minima."
Nu stiu cate magazine online cunosc acest lucru, cei de la Zaragoo au aflat si au demarat chiar un proces "demagocic" daca ar fi sa ne luam dupa reactiile aparute din partea unora dupa comunicatul MarketOnline. Sa ma scuze cei de la Zaragoo, nu e vorba de a-i critica, dar poate asa ar privi concurenta lor faptul ca au comunicat ceea ce oricum legea nu da voie. Pentru ca da, conform legislatiei romanesti nici un magazin (de orice fel este el, offline, sau online) nu are voie sa impuna discriminari la modul in care cineva achizitioneaza un produs. Nu exista notiunea de comanda minima, mai mult e ilegala. Pe de alta parte eu consider ca declaratiile de tipul acesta prin care un magazin online intra cumva in normalitate nu sunt deloc demagogice, ci sunt incurajatoare, prin faptul ca vor contribui la cresterea increderii clientilor de e-commerce in acest tip de comert. Deci dragii mei prieteni de la Zaragoo, keep up the good work si mult succes in businessul vostru.
4. FunGift si Gecad ePayment – parteneriat pentru derularea tranzactiilor online. FunGift.ro si GECAD ePayment anunta incheierea unui parteneriat pentru derularea tranzactiilor online pe www.fungift.ro. La trei ani de la lansare, avand peste 400 de produse diferite in portofoliu, FunGift.ro este unul dintre cele mai cunoscute magazine online de cadouri din Romania. Platforma aleasa este BRD ePayment®, solutia integrata de comert electronic dezvoltata de GECAD ePayment care ofera toate functionalitatile necesare dezvoltarii unei afaceri online de succes: procesare plati online, antifrauda, servicii webmarketing, instrumente de marketing si vanzari, rapoarte, suport tehnic 24/7.
"ePayment este noul partener FunGift.ro pentru procesarea platilor online. PayPal a ramas si el. Astfel, de acum se poate plati online ePayment sau PayPal, ramburs la curier, transfer bancar.", ne zice Marius pe blogul sau. Era de asteptat aceasta miscare, dupa ce varianta PayPal a fost cumva testata si probabil ca nu e suficient de convingatoare. De altfel o discutie despre nivelul de comisionare si despre PayPal a avut loc si pe blogul celor de la nerve.ro, discutie unde practic nu s-au prezentat argumente prea convingatoare pentru PayPal sau pentru "micsorarea comisioanelor" la nivelul celor de afara, din tarile vecine. O discutie cel putin interesanta sustinuta cu cifre de catre cei de la ePayment. Am mai scris despre asta aici: De ce nu se plateste cu cardul in Romania? Din cauza comisionului?
No tags for this post.
Pentru a evita neintelegerile aparute ieri, am postat detalii si poze la noi pe blog 🙂
felicitari ! asta ar putea fi primul demers concret intr-o campanie mai mare a ANEC … sa determinati furnizorii sa dea informatii de disponibilitate live.
oricum imi place ideea – daca nu va convingem noi hai sa-i facem si pe altii sa ceara poate investiti (dr..cului odata !) in cele din urma intr-un sistem informatic si reusiti sa dati resellerilor aceste informatii 🙂 …