EuroStat face valuri in presa romaneasca – doar 3% din romani cumpara online

Nu vreau sa fac analiza statisticii prezentate ieri si azi in presa romaneasca, conform careia Romania (alaturi de Bulgaria) este iar la coada clasamentului acesta, al cumparaturilor online. Acest lucru ne indica nivelul de dezvoltare al acestui sector in economia romaneasca. A scris nerve, vor mai scrie altii, au publicat jurnalele (probabil in lipsa de alte stiri mai fierbinti).

Vreau sa ii indrept pe cei interesati nu in a cauta un vinovat, ci in a face ceva efectiv pentru a mari acest procent care site-ul ANEC – asociatia nationala pentru e-commerce.

Celor care asteapta vesti noi cu privire la fondurile structurale pentru domeniul 3, dezvoltarea e-economiei- operatiunea 3.2, sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comerţ electronic şi alte soluţii electronice pentru afaceri, le spun ca maine si poimane voi participa la un curs organizat de MCTI, iar apoi impreuna cu APTI si cu alti colegi vom organiza o mica sesiune de prezentare pentru cei din industria online, special pentru proprietarii de magazine online (dar nu numai pentru ei).

No tags for this post.

Related posts

One thought on “EuroStat face valuri in presa romaneasca – doar 3% din romani cumpara online

  1. Va rog sa imi permiteti sa intervin in discutia dumneavoastra. Imi voi exprima parerea din calitatea de director de marketing al ContentSpeed SRL.

    Lucrand ca marketer pot spune ca lipsa unor campanii de promovare a ecommerce-ului este evidenta si daca ne dorim sa crestem procentul de 3%, trebuie sa demaram un astfel de demers.

    Este la fel de evident faptul ca detinatorii de magazine online trebuie sa dispuna de software-uri care sa le permita o administrare cat mai usoara, real time care sa relationeze cu gestiunea stocului, facturarea sa se faca asa cum trebuie etc. Insa deja exista mai multe solutii atat autohtone cat si internationale, la preturi, as putea spune, neglijabile pentru un comerciant cu un volum mediu de vanzari. Experienta negativa de cumparare online apare de cele mai multe ori, insa, din cauza serviciilor aditionale, customer suport sau livrare si pentru a rezolva aceasta hiba cred ca magazine au nevoie de consultanta si de solutii pentru organizare, pe langa un software foarte bine pus la punct.

    Mergand mai departe as introduce in calcul si numarul magazinelor online din Romania, care in acest moment este destul de mic 2500-3000 de magazine, din care maxim jumatate au o activitate consistenta. Comparand cu numarul de companii care intreprind activitati de comert cu bunuri de consum, inclin sa cred ca o campanie de prezentare a avantajelor vanzarii online este la fel de importanta ca una de promovare a cumparatorilor pe Internet. Probabil rezolvarea volumului intr-o singura directie nu va creste piata cu viteza dorita.

    Cum spuneam si la inceputul postului, nevoia de campanii, sa le zicem sociale, de promovare a ecommerce-ului este vitala, chiar mai mult decat atat cred ca ar trebui create facilitati financiare (exemplul Poloniei, unde TVA-ul pentru produsele comercializate online a fost micsorat timp de cativa ani). Binenteles startul trebuie sa il dam noi cei implicati direct, furnizori, consultanti, magazine-online si chiar cumparatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.