Elaborarea proiectelor pentru Fonduri Structurale – curs organizat de Clubul Intreprinzatorului Roman (BT)

Azi intre orele 14:30-17:30 a avut loc la hotelul IBIS un curs sustinut de Project Consult si organizat de Clubul Intreprinzatorului Roman (BT). Am fost placut surprins cand in sala, bazandu-ma pe intrebarile puse, am descoperit trei magazine online.. Inseamna ca exista interes din partea proprietarilor acestora de a folosi bani europeni.

"Trainingul propus vizeaza acele aspecte care de obicei sunt numai pe masa de lucru a consultantilor, dar care sunt extrem de utile clientului atunci cand decide sa acceseze un program de finantare nerambursabila" si asa a fost.. numai ca intrebarile au fost multe si firul prezentarii a fost de multe ori intrerupt.

Am mai aflat cateva chestii interesante pe care pana acum nu le-am stiut despre finantarile din fondurile structurale:

  •  sunt noi reglementari dat fiind ca acestea sunt fonduri post-aderare si nu prea mai functioneaza aceleasi chestii ca la fondurile pre-aderare
  •  daca ceri finantare nereambursabila mai mult de 50%, sa zicem ceri sa ti se dea 51% atunci toate achizitiile le vei face dupa procedurile de achizitie publica, si nu prin selectie de oferte
  • furnizorii tai vor fi ei la randul lor verificati sa nu care cumva sa depaseaca 15% profit ca urmare a incasarilor de la tine, ca sa nu existe suspiciuni ca ai marit artificial anumite costuri
  • materia prima care se constituie ca marfa finala, in cazul magazinelor online e vorba de produsele achizitionate pentru a fi vandute, nu reprezinta cheltuiala eligibila, stiam deja asta, dar acum am aflat si motivul pentru care se intampla acest lucru, daca ati cumpara produse pe care apoi nu le-ati vinde sau inchiria, atunci ar fi eligibile.. sa zicem dotari in sediul vostru
  • sunt mari probleme legate de constructia de sedii sau de achizitia de terenuri
  • trebuie musai sa aveti un studiu de fezabilitate, care sta la baza proiectului tehnic, si ca toata chestia ar trebui sa porneasca de la o analiza SWOT, care sa indentifice problemele firmei, iara nu nevoile.. aici au fost discutii aprinse in sala.

Nu pot explica toate intrebarile puse, cert este ca exista interes mare pentru aceste fonduri, si magazinele online s-ar putea sa aiba mici probleme in a avea succes la aceste fonduri, nu pentru ca nu ar fi eligibile, ci pentru ca pana la urma s-ar putea sa nu rezulte ca e profitabil sa iei fonduri europene din cauza costurilor care nu vor mai fi in regie proprie… Consultantul de acolo vorbea de profitabilitate de la 300.000 de euro in sus, si nu stiu cate magazine online vor putea sa consume fonduri atat de mari, dar s-ar putea sa am surprize.

Si de aici am plecat cu informatia ca in martie e posibil sa fie aprobate ghidurile si sa se dea drumul la depunerea de dosare, so, fiti optimisti.

Voi incerca sa va tin la curent cu toate noutatile in domeniu. A.. si inca ceva, toate achizitiile trebuie sa fie de produse cu origine europeana, deci daca importatorul e din europa dar marfa e chinezeasca nu merge, nu tine. Bine in culise am auzit de trimis marfa chinezeasca in … nu spui unde, vopsit si pus brand pe ea, apoi emis certificat de origine europeana, so, solutii au si fratii nostri vestici pentru asta.

No tags for this post.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.