Primul post pe acest an… Au aparut deja online cateva sinteze (pe 2007) si predictii despre 2008 ca "an al industriei online". Ca de obicei comertul electronic e lasat la urma, se vorbeste foarte putin despre el sau chiar de loc.
1. Zona eCommerce nu s-a dezvoltat aproape deloc din punctul de vedere al site-urilor, dar cateva site-uri consacrate (din care iese in evidenta eMag) fac bani buni din vanzari. Miscarea eMag de a iesi si in offline a surprins pe toata lumea, dar se dovedeste a fi un succes, asigurand si ea parte din cresterea afacerii. Si inca ceva, desi PayPal a intrat in Romania nu s-au inregistrat mari ‘zguduiri’ in piata dupa acel moment, ne zice Mircea Scarlatescu.
Inclin sa-i dau dreptate lui Mircea si sa-l rog sa aibe rabdare, sunt semnale ca in 2008 se vor lansa mai multe site-uri noi, iar unele vechi vor intra pe piata cu bugete mai mari pe marketing. Despre miscarea eMAG de a intra pe offline, ea s-a vazut mai bine acum in 2007, dar inca din 2006 si-au dezvoltat showroom-ul, iar departementul de vanzari corporate este chiar mai vechi. Este insa o miscare care inclina balanta succesului catre magazinele offline, Altex, Domo, UltraPro etc… tragand practic un semnal de alarma: de ce a simtit nevoia de offline cel mai mare magazine online? se castiga mai bine in offline? Raspunsul se pare ca este afirmativ si asta reprezinta o palma data industriei comertului electronic: eMAG se transforma intr-un magazin offline mare, cu un showroom comparabil cu al hypermarket-urilor. LATER EDIT (09.01.2008 – nou venit in batalia preturilor, via Adi Zamfira, motiv pentru offline vs online)
( Ca o paranteza, imi permit sa pun un link aici: Online va fi mereu mai simplu – " 1 coada de la comenzi; 2 coada de la caserie; 3 coada de la ridicare produs […] 4 coada comenzi pt anulare; 5 coada caserie pt primire factura; 1 ora si 23 minute la magazinul online unde online este mai simplu LA PROPRIU!" )
Despre PayPal eu zic un pic altceva… desi pare ca valul PayPal a trecut peste comertul electronic romanesc fara sa lase urme, nu este deloc asa, si daca as avea timp, as face o analiza scurta pe numarul de magazine online care au implementat PayPal, as pune cateva intrebari bine cantarite, despre modul in care se finalizau comenzile inainte si dupa PayPal, as intreba ce solutie au avut inainte si de ce au renuntat la ea… Nu am acest timp, dar astept raspunsurile acestea de la redactorii de specialitate care sper sa aibe timp sa analizeze PayPal.ro. Parerea mea este ca nu trebuie sa avem o promovare agresiva pe PayPal sau o comunicare deosebita, fenomenul a fost declansat, tot mai multe magazine online profita de renumele si autoritatea acestui mecanism de plati, si mai ales de seriozitatea acestuia.
As spune ca e doar o chestiune de timp…
2. Cum vad specialistii romani in online anul 2008. Intrarea puternica de fonduri straine in Internetul romanesc, precum si "decolarea" organizarii de evenimente relevante pentru sector reprezinta doua tendinte importante ale online-ului local in 2007, urmand ca anul urmator sa aduca noi achizitii de companii romanesti si investitii ale grupurilor media traditionale in segmentul online. – via dailybusiness.ro
Un articol despre marketing si comunicare pe Internetul romanesc (iata ca bloggerii au deja un cuvant de spus), despre proiecte online si antreprenoriat, iarasi despre publicitate online, articol care lasa in urma un gust nu tocmai placut: concluzia este ca bine ca au venit Yahoo, Google si PayPal in Romania. Despre comertul electronic nici un cuvant.
A mai scris despre asta si Victor Kapra: ce a fost si ce va fi in online-ul romanesc
3. Adrian Boioglu ne zice pe blogul sau de rezultatele fulminante avute de Amazon, anume 17 comenzi onorate/secunda !!!
Doar pentru cei lenesi, o mica transformare in unitatea de masura cu care magazinele online romanesti sunt obisnuite: 17 cmzi/sec = 1.468.800 cmzi / zi, da e corect, vorbim de aproximativ 1.5 milioane de comenzi pe zi.. si de o cifra de afaceri probabil de ordinul miliardelor de dolari…
LATER UPDATE (10.01.2008) – emag a vandut 7 notebook-uri pe ora.
4. Fulgerica iar ma surprinde prin prezentarea unui produs interesant (Monitorul LCD ASUS Kalashnikov AK-47″),
Imi aduce aminte iarasi de bugetele mici de marketing ale magazinelor online romanesti, care nu au bani sa realizeze clipuri video (rusii deci sunt mult mai inaintea noastra), de talia celui facut de rusi, un magazin online.
5. S-a incheiat un concurs pentru bloggeri, concurs ce s-a vrut un inlocuitor la campania de blogvertising, al carei succes nu cred ca-l mai putem numi asa.. Aflu de aici: Review PNV via Bloggeri.ro, ca desi acum la final s-au facut publice criteriile pentru care un blogger primea un laptop dat de ShopIT, ele nu au fost publice de la bun inceput… " Unul dintre motive e ca sunt prosti si asta nu e vina lor (mama natura) ci e vina celor de la shopit.ro care mai nou au invatat ca se pot da si tepe la bloggeri. Ia pus sa scrie 200 de review-uri si din pacate nu au fost decat 35 … doar 35 , ce pacat numai 35 de articole de lauda si numai de lauda la shopit.ro".
Mai trebuie lucrat la capitolul imagine si transparenta in proiectele legate de blogvertising.
Incheind intr-o nota putin mai vesela, v-as propune ceva in categoria "din putul gandirii", mai ales pentru aceia dintre voi fani Academia Catzavencu: "Fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet; verificaţi întotdeauna dacă respectiva companie are un site sigur", sau cum nu trebuie tradus cuvantul secure. Articol publicat in Gandul – Cumpărături on-line, numai cu contract şi factură fiscală
No tags for this post.
Liviu,dupa ce intr-un post anterior ne vorbeai despre cele doua magazine online mari (emag si marketonline ) aflam mai nou despre primul mare esec din comertul online romanesc (emag) .
Flotarea logica nr 1 (exercitiu usor) : care este acum singurul mare magazin online romanesc in acest moment?
Flotarea logica nr 2 (pentru cunoscatori): cate articole va trebui sa scrie Liviu Taloi despre cel mai mare magazin online din Romania , in compensatia faptului ca nu i-a pomenit numele in acest prim articol din 2008 ?
Esecul nu este al eMAG-ului, ci al industriei de comert electronic, este un esec, caci iata nu este in stare sa convinga e-consumatorul sa cumpere, consumatorul online, si eMAG a trebuit sa se adreseze consumatorului offline pentru a-si creste cifra de afaceri…
Deci nu este vb de cine e singurul si unicul si cel mai bun magazin online!?!! Nu este vorba de nici un fel de clasificare acolo. Este vb de online versus offline.
Din partea mea oricine e liber sa faca oricate flotari “logice”.
stii cumva care este raportul vanzari online vs offline la eMAG? sau e inca o incercare fortata (si penibila ..pentru cunoscatori) de a lega un pretins esec (al industriei…cum spui tu) de unul din concurentii marketonline.
Il stiam la un moment dat, si chiar daca l-as stii acum nu l-as face eu public. Inca o data nu ma leg de eMAG, dimpotriva, miscarea eMAG-ului este una inspirata pentru ei, crescand cifra de afaceri datorita acestui tip de comert, sa zicem mai putin online.
Si da, consider ca este o palma data comertului electronic romanesc.
Nu este nici un fel de incercare (fortata sau penibila) de a scoate in evidenta numele marketonline sau al altor clienti ai mei. Este pur si simplu o parere de rau ca eMAG-ul a trebuit sa apeleze la mijloace offline pentru se mentine ca fiind cel mai mare magazin online.
Nu este exclus ca 80% din CA sa fie facuta de 20% din clienti, sau mai bine zis, de vanzarile corporate ale eMAG-ului, ceea ce e foarte bine pentru ei (au o baza solida pentru o dezvoltare durabila).
Si nu stiu cat conteaza titulatura pentru eMAG, sau faptul ca tu ai o logica tendentioasa, atat timp cat ei fac vanzari.. nu cred ca are vreun rost si vreo logica toata discutia asta..
Liviu Taloi
PS. Si eMAG-ul, pana una alta, a fost singurul magazin online (si de data asta componenta online a fost de 100%) care a avut reduceri masive in noaptea de Craciun si in noaptea de revelion
Nu stiu cine sunt clientii tai…dar este evident ca PCGarage nu se numara printre ei . Desi , daca ai fi obiectiv , ei ar merita mult mai multa atentie (macar din perspectiva faptului ca sunt un concurent suficient de serios pentru marketonline)
Asa este.. nu vad legatura totusi cu subiectul de fatza. Si da, sunt un concurent serios, nu numai pentru marketonline, ci si pentru emag.
Daca comertul (scuzati cacofonia) online ar fi o religie, atunci Liviu ar fi patriarh si acest blog ar fi biserica. Aceasta este imaginea pe care mi-o inspira postul de mai sus si altele asemenea de pe blog.
Fara suparare Liviu, nu crezi ca este totusi prea multa patima pentru comertul asta online neprihanit din viziunea ta ? Vezi ca asa s-a nascut si ‘sfanta’ inchizitie – din habotnicie si ochelarii de cal cu care unii au citit Biblia. Totusi …suntem intr-un secol in care cuvantul de ordine ar trebui sa fie ‘open-minded’ …
Btw, o metoda de a downloada produsele ca sa nu mai folosim firme de curierat ‘pagane’ offline exista ? 🙂
La multi ani !
Salut Radu, nu e vorba de nici o patima… e pur si simplu o parere. Dar nu asta conteaza. Mai bine ai cauta alt curier, pentru ca intr-adevar ai mari probleme cu cel actual.
Mi-ar place sa downloadam produsele.. ar fi poate cel putin interesant, hai sa vb cu Gates poate ne ajuta! 🙂
La Multi Ani.. si la o cifra de afaceri zilnica mai mare de 1.1 mil euro!
Sa fim seriosi. Sa spui ca emag e un esec pentru faptul ca investeste in offline e si exagerat si ciudat in acelasi timp. Acum sa ne gandim un pic: cate magazine online de la noi chiar sunt online? In continuare avem magazine unde nu poti plati online. Sunt “competitii” unde se anunta ca s-a eliminat dintre criterii plata online. Avem magazine unde poti comanda un produs, chiar daca magazinul nu il are, si apoi apar tot felul de confirmari telefonice. Daca Amazon, atunci cand a avut 4 sau 5 milioane de comenzi intr-o zi se apuca de confirmari telefonice, ce iesea acolo? In conceptia mea (poate gresita) magazin online inseamna ca aleg produsul, il comand si il platesc in timp ce sunt acasa in fotoliu.
La multi ani tuturor! Si celor mari, si celor mici…
Ziceam sa nu intervin, ca sunt, inca, in vacanta, dar ma mananca buricele degetelor.
Intrebare: oare ce poate insemna ca zona e-commerce nu s-a dezvoltat “din punctul de vedere al site-urilor” ?! Ca nu a aparut magazinul virtual cu scara rulanta?! Pai asta nici nu o sa apara vreodata…
Dimpotriva, in 2007 au aparut si magazine complet ajaxizate (Tape), si construite pe platforme de juma’ de milion de dolari (eFlamingo), cateva magazine mari au facut redesign, a aparut magazinul cu un produs pe zi (Ghelir) + clone, cel putin inca un domeniu (cadourile) incepe sa fie la fel de populat cu magazine ca domeniul IT & C… Eu zic ca anul 2007 a fost bun, interesant, si nu numai din perspectiva cifrelor de afaceri.
@raduh: Nu am zis ca eMAG-ul reprezinta un esec.
– preluat din textul de mai sus:
Este insa o miscare care inclina balanta succesului catre magazinele offline, Altex, Domo, UltraPro etc… tragand practic un semnal de alarma: de ce a simtit nevoia de offline cel mai mare magazine online? se castiga mai bine in offline? Raspunsul se pare ca este afirmativ si asta reprezinta o palma data industriei comertului electronic.
Ar fi interesant daca Radu (@emag), sau colegul lui Dan Savulescu, ne-ar zice care este procentul din CA facut prin showroom (nu de cei care vin sa-si ridice produsul acolo), comenzile date initial in showroom si livrate acolo, direct din stoc.
Nu a fost nicidecum la sfarsit spus ca nu se mai da laptopul, situatia a fost urmatoarea: dupa desfasurarea a cam 1/3 – 1/2 din concurs, organizatorii concursului bloggeri.ro, dezamagiti de numarul scazut de participanti la toate categoriile din concurs (deci si categoria sponsorizata de shopit), ne-au recomandat ca sa existe un minimum de 200 de articole, adica 100 de participanti x 2 articole de fiecare, iar in cazul in care in editia respectiva a concursului nu se intruneste acest numar, concursul sa continue si in editia urmatoare.
REPET: aceasta a fost propunerea/recomandarea celor de la bloggeri.ro! Toti am fost de acord ca acel concurs trebuie sa aiba rezultate proportionale cu investitia facuta, pentru ca si data viitoare sa putem sponsoriza fara sa ne ne gandim ca aruncam banii pe fereastra aiurea.
“de ce a simtit nevoia de offline cel mai mare magazine online?”
-se castiga si mai bine daca faci ceva si off-line, cand ai o imagaine asa de puternica online. Probabil au studiat atent cazurile Domo si Altex si au ajuns la concluzia corecta.
“asta reprezinta o palma data industriei comertului electronic”
-nu am inteles exact: emagul trebuie sa fie reprezentantul imaginii magazinelor online? se stie doar concurenta acerba de pe piata online, la capitolul e-commerce.
Din proprie experienta de cumparator, atat off-line cat si online (mai rar), pot spune ceva de strategia si psihologia cumparatorului:
-in principal omul se informeaza de preturi si caut review-uri, cand vine pe un magazin online; in caz ca preturile sun mai bune ca pe off-line sau produsul respectiv nu se gaseste la respectivul cumparator in orasel, atunci face o comanda.
-la produsele ceva mai scumpe, strategia se modifica un pic: adica de ce sa iau un produs scump (laptop) de pe online? daca mi se strica laptopul cumparat a doua zi de la achizitie si stau tocmai in coltul tarii? Mai bine dau 1-2 mil in plus, il iau de la mine din orasel, fiindca astia rezolva garantia prin preluarea produselor din magazin.
Ok, atunci cei din marile orase ce fac: vad preturile online de la principalii comercianti (domo, altex, mai nou emag) si se duc la primul magazin off-line si-l cumpara.
Banuiesc ca din cauza asta a schimbat emag strategia de dezvoltare, si mi se pare foarte corecta domnule Taloi, si putin imi pasa de asa zisele palme date comertului electronic romanesc. Strategia Emag este de admirat (nu discut aici de bani si cifra de afaceri).
PS nu am avut si nu am nici o tangenta cu firma Emag, decat ca simplu afiliat in trecut (am fost un pic dezamagit)
In rest, despre emag numai de bine:
-inca de la deschidere magazinul a beneficiat de cea mai buna optimizare a paginilor, fiind pe primele 2 pozitii in google, la cautari diverse, pe produse, categorii, etc.
-au inceput inteligent campania de promovare online, si extrem de ieftin: o imprimanta premiu acelor site-uri care se inscriu in concurs si aduc cel mai mare trafic lunar. Concursul nu a durat decat 3 luni, parca.
-au renuntat la un moment dat la comentariile exclusiv pozitive la adresa produselor, lasand mana libera utilizatorilor la comentarii ( desi aici se poate discuta, despre strategia aplicata)
-au avut un program afiliat care nu a avut rezulatatele scontate, motiv pentru care s-a desfiintat, in toamna nu stiu carui an…sau ma rog, nu stiu daca mai este functional…
-au schimbat strategia de publictate la un moment dat, cand s-au consolidat pe piata.
-au introdus un forum extrem de util oricarui vizitator care trece pe la emag (in primul rand ajunge sa vada preturi, si mai ales sa afle informatii despre un anumit produs)
Si ultima chestie care m-a socat in mod pozitiv:
-am deschis un director web, pe un subdomeniu al unui domeniu ce-mi apartine.
-am adaugat cateva site-uri de mare popularitate pt inceput, cateva link-exchange-uri cu cativa director, apar in google, totul pare ok.
-astept sa dea lumea buluc la inscriere site in director (vorba vine) si surpriza! al doilea site care se inscrie in directorul meu este site-ul emag!
Fara fitze ca “noi suntem aia marii si ne indexati voi la un moment dat”. E adevarat, directorul meu foloseste un script si plugin ce genereaza pagini seo friendly url-s, site-ul indexat apare in categorie si pagina proprie, este ok dpdv google (fara magarii de genul nofollow)
Felcitari Emag. Adevarati profesionisti. Felicitari adminilor emag, care au ramas in continuare aceiasi profesionisti desavarsiti.
Imi pare rau daca de aici s-a inteles ca am criticat eMAG-ul.. nu a fost asta intentia mea. Palma primita nu este a eMAG-ului ci a industriei comertului electronic, datorita strategiei semi-online sau chiar mai mult orientata offline a eMAG. Dar asta nu inseamna ca o critic. Am mai zis de mai multe ori, mai multor prieteni, fara eMAG nu am fi avut comert electronic, asa ca.. jos palaria.
Spune-ne si noua care e directorul tau, sa mai inscriem site-uri in el, Liviu.
“Spune-ne si noua care e directorul tau, sa mai inscriem site-uri in el, Liviu.”
Merci Liviu pentru aprecierea commentariului meu si faptul ca esti dragut si vrei sa-mi oferi in compensatie posibiliatatea de a face un fel de reclama mascata directorului meu web. Hai sa discutam putin mai mult despre acest aspect:
-in comentariul meu precedent cel mai nesemnificativ lucru a fost cel legat de faptul ca am un director web seo friendly. Meritul meu oricum este minim, din moment ce folosesc un script free.
-adevarata satisfactie mi-a furnizat-o webmasterul emag, care presupun ca in aceasta perioada a mai inscris emag-ul in vreo 20 de directoare la fel de seo friendly ca si al meu.
-oricum, daca nu pot dezvolta directorul in alt fel decat postand comentarii pe diverse bloguri si asteptand un moment prielnic sa fac un mic spam de promovare a directorului meu, inseamna ca nu am notiuni elementare de seo, si poate as scadea putin in ochii mei (fiindca am orgolii la capitolul promovare).
-am admirat performanta remarcabila a celor de la emag inca de la inceputuri, cand erau pe 1 si 2 in google la aproape orice produs din magazin si de pe atunci observam cum emag se dezvolta lejer pe o piata in care concurenta nu prea intelegea cu ce se mananca chestia asta.
De unde stiu toate acestea si de ce tocmai emag? De ce nu si alt magazin?
Pai sa intru putin in detaliu:
-cunosc aproape totul despre magazinele online si site-urile din Romania care au ales ca metoda de marketing programul de afiliere.
Am fost afiliat si la Emag, am avut chiar bunavointa in dezvoltarea si promovarea emag (recunosc, in principal de dragul meu, ca sa castig niste bani cinstiti si mai apoi de dragul emag care avea program super), afilierea fiind o solutie in care ambii parteneri aveau de castigat.
Numai ca aceasta n-a fost asa de win-win solution: nu stiu daca emagul a avut ceva de castigat de pe urma mea (nu le aduceam mai mult de 2% trafic), nici eu nu am pierdut mare lucru, mai degraba as putea spune ca am castigat nimic.
PS Apropo de site-uri care vrei sa le inscrii: am inteles ca te ocupi dintotdeauna si in ultimul timp cu solutii de analiza si audit magazine online . Mai e timp pt tine si pentru acea munca de uzura de inscriere site in director? Se merita?
Ok Liviu, sper sa ramanem prieteni.
PPS Poti oricand sa ma contactezi prin email, daca vrei sa dezvoltam subiectul OK?
Cu stima, un fost afiliat emag.