Noutati despre finantarea prin fondurile structurale UE pentru proprietarii de magazine online

Pe data de 11.12.2007 am participat la o intalnire cu d-ul secretar de stat SOMODI Zoltán. Am pus pe hartie cateva din intrebarile pe care le-am adunat pana acum de la partenerii nostri, de la clienti si de la furnizori.

Concluziile pe scurt (voi reveni cu un material mai amplu la lansarea acestui program de catre minister – materialele in lucru sunt aici) sunt urmatoarele:

 • exista un ghid pentru aplicanti bine conceput, dar care acum e in varianta de lucru; cine doreste il poate studia si imi poate trimite intrebari, urmand ca la urmatoarea intalnire cu d-ul Somodi sa le clarificam; este draft pentru ca mai trebuie aprobata schema de finantare si dat un HG sau un OM
 • extragand putin din acest ghid al aplicantului (atentie trebuie documente, toate sunt justificate, pentru a se face selectia proiectelor, asa ca nu va plangeti) vad 2 mari directii pentru ownerii de magazine online:
  1. cei care au deja magazine online pot obtine finantare pentru: retehnologizare, lansarea de servicii noi, ceva nou oricum; atentie, ei, si firmele care acum isi deschid un magazin online si care sunt mai vechi de 2 ani vor trebui sa faca dovada profitabilitatii lor (+1 leu – pagina 4, penultimul paragraf din ghid: "Solicitantul are profit din exploatare în ultimii 2 ani financiari")
  2. cei mai noi, care acum isi fac o firma pe care vor rula operatiunile magazinului online, si care nu au cum sa faca dovada unui profit din exploatare in ultimii 2 ani, vor trebui sa prezinte o, citez, "garanţie eliberată de o instituţie financiară pentru cel puţin 20% din valoarea finanţării acordate", mai precis o scrisoare de la banca, care va sa zica banca va va cere sa contituiti acolo un depozit pentru a putea gira pentru voi – exemplu daca proeictul e de 100.000 de euro, MCTI va da maxim 50-70%, sa zicem 70%, adica 70.000 de euro, din aceasta suma e posibil sa trebuiasca sa blocati pe perioada finantarii de la MCTI suma de 20% din 70.000 adica 14.000 de euro; e mult e putin, eu zic ca nu este, daca porniti la drum cu un plan de afaceri bine facut
 • pasii de urmat sunt 3 dupa lansarea acestui proiect de catre MCTI, atentie acum toate documentele sunt "in lucru" (am inteles ca lansarea efectiva a programului s-ar putea sa dureze maxim pana pe 5 ianuarie 2008, termen la care si-au propus sa faca apelul de chemare pentru dosare, desi e posibil sa se intample si mai devreme), deci ziceam pasii sunt:
  1. verificarea administrativa a dosarului, ca e cererea de finantare completa
  2. verificarea eligibilitatii acestuia, conform crtiteriilor legale impuse de MCTI si UE, vezi in ghid
  3. selectia proiectului din mai multe puncte de vedere, si ca un punct pozitiv, pe masura ce proiectele sunt depuse, ele sunt selecionate si capata raspunsul asap putand incepe practic finantarea (va fi un prag de puncte obtinute din criteriile de mai jos)
    – dupa relevanta proiectului, scop, indeplinirea obiectivelor
    – coerenta si claritatea proiectului, cererea=plan de afaceri=proiect tehnic
    – rentabilitatea proiectului, ca profit din exploatare/valoarea investitiei
 • facturile ce pot intra in dosar sunt cele ale cheltuielilor eligibile si musai sa fie facute dupa data de lansare a acestui apel de catre MCTI ("call"); cine a platit servicii mai inainte nu se pot deconta in cadrul acestei finantari
 • atentie se pot deconta si cheltuieli cu consultanta si trainingul, acestea find 2 dintre componentele de baza ale cheltuielilor eligibile, restul le vedeti in ghid, la pagina 5-6, punctul 2.3

Ne-am propus sa facem o masa rotunda la mijlocul lunii ianuarie sau la inceputul lui februarie, imediat ce MCTI-ul va lansa acest apel pentru dosare, imediat ce schema de finantare este aprobata. Acolo vom discuta fata in fata cu reprezentantii guvernului si ei vor raspunde la toate intrebarile voastre.

Am promis sa fac tot posibilul sa strang pe acest blog, si prin alte mijloace intrebari care vor ajuta la clarificarea setului de documente si la modul in care acestea trebuie intocmite, asa ca va rog sa imi puneti toate intrebarile necesare. Cum am promis, imediat ce starea documentelor se schimba de la "in lucru" la "varianta finala" voi reveni cu mult mai multe detalii.

Termenul de depunere a dosarelor (de la data lansarii efective a acestui call – program) va fi probabil de 5 luni de zile, si perioada care initial era numai pana in martie 2008 probabil se va prelungi.

LATER EDIT: la cererea insistenta a vizitatorilor (printr-un numar constant de vizitatori, destul de maricel), am decis sa resubmit acest post inca o data, azi..

No tags for this post.

Related posts

3 thoughts on “Noutati despre finantarea prin fondurile structurale UE pentru proprietarii de magazine online

 1. Nu e vorba de profitabilitate, e vorba ca poti investi in servicii noi (daca esti deja magazin online mai vechi) iar o parte din bani sa-i iei de la UE, ma rog, via MCTI.
  Ideea e ca sper sa avem multe proiecte, multe site-uri pentru a creste concurenta pe acest sector.. E un program mai mult decat binevenit pentru multi dintre cei cu care am discutat.
  a.. si am informatii ca cine crezi tu ca nu va apela, va apela la aceste fonduri, stii, de obicei cei care stiu cel mai bine sa faca bani, aceia stiu si cum sa-i cheltuie mai bine, asha ca vei vedea vor fi mari surprize

 2. personal, treaba lor, dar pe noi ne intereseaza. te rog sa ne tii la curent si cu alte informatii, iar daca poti sa ne recomanzi si un consultant pentru proiect ar fi si mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.