Am creat inca un pipe pentru magazinele online din esalonul 2, unde activitatea este mai redusa, dar trebuie si ea monitorizata pentru a fi la curent cu actiunile si reactiunile ce implica blogosfera si comertul electronic romanesc.
Magazine online monitorizate in acest pipe: 123gsm, 24pc, CadouriHaioase, DigitalWorld, eCost, eCumparaturi, eFlamingo (si Flamingo), Elanko, Esal, Evomag, F64studio, Kumparaturi, Librarie.net, MagazinulTau, Sigmanet, StilXXI, TreiUrsuleti.
In primul pipe, sunt monitorizate reactiile bloggerilor la adresa magazinelor: Cel.ro, DC-Shop.ro, Domo.ro, eMAG, ePravalie, FunGift, MarketOnline, Mediadot, MediaFun, Neomax, OneStop, PCFun, PCGarage, ShopIT, Shopix, UPShop.ro.
La un moment dat am creat si un pipe pentru monitorizarea aparitiei magazinelor online in presa sau in revistele online mai importante. Linkul catre el este:
Am mai creat cateva feed-uri si pentru site-urile de comunicate de presa care nu ofereau RSS astfel incat acum am mai multe surse unde fac monitorizarea.
De cand le-am publicat, pe acest blog, aceste mici instrumente au fost rulate/afisate de foarte multe ori de catre cei interesati:
magazinele online pe bloguri – 6863 de rulari
magazinele online in presa – 4264 de rulari
mag. online pe bloguri – 2 – 46 de rulari
O scurta analiza pe primul pipe (http://tool.motoricerca.info/keyword-density.phtml – 1738 de cuvinte, o lista de 180 de stop-words, primul post de azi, ultimul post pe data de 24-25 noiembrie 2007), cel mai activ si cel mai interesant, ne releva urmatoarele lucruri:
- emag apare cel mai des in bloguri, avand o aparitie de 79 de ori, adica 0.9%
- urmatorul pe lista este pcfun, cu 57 de aparitii, adica 0.71%
- next, vine pcgarage cu 42 de count-uri si deci o audienta de 0.52%
- urmeaza apoi marketonline cu 30 de aparitii in feed, si un procent de 0.37%
- mai incolo putin ii gasim pe cei de la fungift si onestop cu 23 de aparitii fiecare si un procent de 0.29%
- mai departe, sa vedem… dam peste zazazoo (desi nu e monitorizat in mod special, apare pe cuvinte cheie ca "magazin online") cu 15 aparitii si 0.19%
- printre cei din urma, se afla mediadot cu 13 aparitii si shopit cu 11 aparitii
Un alt element interesant, pe acelasi document, este o analiza mica pe branduri:
- cel mai interesant brand acum de sarbatori, e sigur mosul, craciun aparand nu mai putin de 77 de ori, adica 0.96%
- urmeaza brandurile de IT&C: asus – 27 de aparitii (0.34%) cu al sau eee – 24 de aparitii (0.30%), si mai incolo samsung cu 15 aparitii (0.19%)
- as vrea sa scot in evidenta si paypal, despre care se vorbeste de 21 de ori (0.26%) si epayment care apare de 13 ori (0.16%)
- Emagia Sarbatorilor – a atins un procent intre 0.15% si 0.25%, depinde cum calculam, la expresiile de 2 cuvinte sau 3 cuvinte
Daca aceste cifre sunt sau nu relevante pentru ownerii de magazine online vom vedea si dupa ce voi ruga un prieten programator sa-mi faca o unealta de analizat cuvintele cheie mai buna decat cea folosita de mine acum, astfel incat sa pot face mai facil analizele de mai sus, pe anumite branduri, pe numele magazinelor online, etc…
Un alt tool pe care il puteti folosi pentru a avea o dimensiune de ansamblu a luptei dintre principalele magazine online este alexa, si aici aveti un link catre o comparatie (imaginea este dinamica, se recalculeaza in momentul afisarii informatiilor) intre emag.ro, marketonline.ro, shopit.ro, pcgarage.ro si pcfun.ro. Se pot schimba parametrii odata ajunsi in pagina alexa pentru alte comparatii.
Interesant in aceasta imagine este evolutia, puteti alege si 5 ani ca fereastra in timp maxima, emag-ului comparativ cu ceilalti competitori: o crestere importanta se observa la pcfun si marketonline, in timp ce shopit si pcgarage cresc mai lent dar constant. Cu toate acestea se pare ca PLM-ul de la shopit a contribuit in septembrie la o crestere semnificativa… ramane de vazut daca va fi un loz castigator sau nu (personal nu am pariat pe acest tip de comunicare).
Va doresc o saptamana de vanzari cat mai buna, cat mai multe comenzi onorate si cati mai multi clienti multumiti.
No tags for this post.
asus a aparut din cauza concursului. eee-pc, cele 100 de bloguri inscrise au creeat buzzword-ul
nu apare nicaieri upc? “oferta upc” sau “clicknet”? cosmote?
Stiu. Sunt 3 conditii pentru ca un nume, un brand sa apara in lista aceea de cuvinte:
– sa apara in primul rand in posturile monitorizate de mine
– sa fie rostite de bloggeri in contextul comertului electronic romanesc, deci legate de magazinele online monitorizate
– sa intre in fereastra temporala de aproximativ 10-15 zile in care se incadreaza cele 300 de posturi are instrumentului mai sus mentionat.
LT.
de ce nu scrieti si despre gradul de informare corecta a clientului.
Primul exemplu : emag.ro – da copy-paste la caracteristici, indiferent daca sunt reale sau nu, iar cind iti trimit proforma, ai surprize ca este aproape dubla.
doi: ecumparaturi.ro – Ati sunat la ei sa vedeti daca raspunde cineva??? sunt 4 telefoane : 3 nu functioneaza iar al 4-lea nu raspunde.
Vreti dovezi? vi le trimit doar sa le studiati…ca sigur nu le publicati…
Deci??? Se pastreaza concluziile? 25%nu…
Cel mai bine ar fi sa le scrieti direct celor implicati. Apoi sa postati pe forumurile lor (sau pe forumuri consacrate) daca nu reusiti nimic. Si apoi daca doriti sa promovati cumva problema si daca credeti ca publicandu-le aici va pot ajuta efectiv in rezolvarea lor, o voi face cu mare placere.
Sincer nu cred ca este o solutie sa scriu eu despre diversele tratamente pe care le aplica clientilor magazinele online, desi m-ar tenta acest lucru, as creste traficul pe blog. Pe de alta parte aveti mecanisme normale si legale care reglementeaza problemele care apar intr-o relatie comerciala in care sunteti pagubit intr-un fel sau altul.