La ultima editie a Galei Premiilor eCommerce SiteAudit.ro si Link2eCommerce au venit cu o noutate pe piata romaneasca de comert electronic, supunand magazinele online la unul din cele mai dificile teste, testul de uzabilitate prin care utilizatori obisnuiti au fost rugati sa indeplineasca trei operatii, normale, pe site-urile inscrise in concurs.
Laboratorul de Testare SiteAudit.ro a fost unul din punctele de interes major in cadrul acestui eveniment, proprietarii magazinelor online putand viziona filmele inregistrate si observa care sunt problemele de functionalitate ale site-urilor jurizate.
De ce este nevoie de testarea uzabilitatii magazinelor virtuale romanesti?
Ce inseamna mai pe romaneste uzabilitatea? Care este definitia ei? Venind din termenul in limba engleza „usability”, putem defini acest concept ca fiind eficienta si usurinta folosirii unei pagini de web, sau a unei interfete electronice (fie ea un site de comert electronic) de catre un utilizator in scopul satisfacerii nevoilor acestuia din urma (uneori scopul in care e accesata o pagina web difera de scopul pentru care a fost creata aceasta) – definitie preluata din Wikipedia, si prelucrata.
Cu alte cuvinte, atunci cand intru pe un site de comert electronic, si dupa ce am identificat in mod corect scopul acelui site, care corespunde cu scopul meu ca utilizator, acela de a cumpara un produs sau serviciu, faptul ca voi gresi in folosirea lui, greseli care vor duce practic la o abandonare a respectivului site, nu este vina mea, ca nu sunt suficient de tehnic, sau suficient de versat in folosirea magazinelor online, ci este vina acelui magazin online ca nu si-a pregatit site-ul pentru o folosire cat mai simpla, de catre orice tip de oameni, mai mult sau mai putin literati.
Uzabilitatea este o cerinta obligatorie pentru un site de comert electronic. Un magazin online care nu isi indeplineste menirea de a vinde produse din cauza unei proaste uzabilitati nu se poate numi magazin online, sau site de comert electronic. Se dezice de scopul pentru care a fost creat, acela de a vinde! Pur si simplu da gres, iar uneori poate da si faliment! Citeste restul articolului pe SiteAudit.ro »
- http://www.andrei-radu.ro/video/fungiftall.wmv (20-40M)
- http://www.andrei-radu.ro/video/altemagazine.wmv (20-40M)
- http://www.siteaudit.ro/fungift_all.wm (google video)
- http://www.siteaudit.ro/alte_magazine_gala.wmv (google video)
Interesante filmuletele Liviu. Studiile de uzabilitate / experienta utilizator facute de voi ar fi fost mult mai concludente daca numarul “cobailor” era mai mare, insa si efortul vostru ar fi fost mult, mult mai mare.
O solutie relativ ok pentru un astfel de studiu este http://www.robotreplay.com. Cu ajutorul acestui tool, esti limitat doar la numarul de vizitatori unici pe care ii are site-ul si la timpul disponibil pentru analiza.
Un alt tool care cred ca eu merita utilizat intr-un test de usabilitate ar fi http://www.labsmedia.com/clickheat/index.html.
Desi am mai multa experienta in uzabilitatea desktop, consider ca in mare parte aceleasi reguli se aplica si pe web. O regula de aur in uzabilitate e sa nu faci utilizatorul sa gandeasca prea mult. Lucrurile cele mai tari dpdv al usabilitatii sunt cele extrem de simple si evidente. Un utilizator care cauta prea mult un feature, mai mult ca sigur ca pana la urma nu-l va folosi. Un utilizator care are de ales intre mai multe optiuni si nu-i este foarte clar care este responsabilitatea si efectul fiecarei optiuni, va renunta din start si va avea retineri ulterioare.
Cu putine exceptii, trendul in Romania inclina spre design & seo in defavoarea uzabilitatii. Dupa cum s-a putut vedea si in filmuletele tale, unele magazine nu pun nici un pret pe aceste aspecte… si probabil rezultatele lor sunt pe masura.
Filmele cele 2 din postul asta. Pornesc singure, nu se fac mai mari , nu sunt clare, etc. Eu cred ca intotdeauna e loc de usability.
Nice programul folosit si integrarea lui cu camera video. Insa dupa cele ce am citit un studiu eficient se realizeaza cu un numar de 8 participanti, alesi pe criterii un pic mai ample.
Eu ma declar un sustinator al laboratorului de testare si cred ca e un prim pas inainte spre un web mai organizat. Adica spre succes a unor companii care sunt dispuse sa investeasca in asa ceva.
Claudiu, partial ai dreptate, in sensul ca filmele puse aici sunt comprimate mai mult (iti putem da, si nu numai tie, oricui o cere) o versiune mai mare a acestui film (daca te uiti in sursa vei vedea linkul catre o sursa mai buna – http://www.andrei-radu.ro/video/fungiftall.wmv si http://www.andrei-radu.ro/video/altemagazine.wmv) filme care au aproximativ 20-40M si care ruleaza aici in browser printr-un embed.
In ceea ce priveste laboratorul de testare, numai timpul si resursele limitate ne-au facut sa testam acum, la Gala, cu 2 useri.. altfel metodologia permite foarte multe si e suficient de ieftina si de flexibila sa facem studii mai detaliate si mai aprofundate.. so, eu cred ca asta e viitorul laboratorului de testare, descentralizarea operatiilor de testare si impartirea eficienta a sarcinilor.
Liviu Taloi.
Stii ca sunt carcotas. Aceeasi treaba si la Andrei cu filmele. Mi-au blocat browserul. Mai bine le punem pe Youtube si se foloseste plugin.
Am tinut un training unde am lucrat cu 14 persoane care si-au exprimat disponibilitatea in a participa la astfel de operatiuni. Asa ca avem un punct de plecare if you need help.
Iar eu imi pun gratuit site-ul la bataie pentru a fi analizat. 🙂
Salut Liviu,
Doar o idee. Cred ca in selectia subiectilor pentru testare, ar trebui tinut cont si de profilul de activitate al site-ului si a segmentelor de clienti pe care le adreseaza. Ceea ce unora li s-ar putea parea evident si usor de utilizat, altora s-ar putea sa li se para pur si simplu inaccesibil. Sau sa se faca testarea cu cineva care nu ar cumpara niciodata de la magazinul respectiv.
Poti detalia putin pe acest subiect, te rog?
Regards,
Madalin
Ai dreptate Madalin, cum are dreptate pe site-ul lui si Marius… (vezi: http://www.fungift.ro/blog/2007/10/04/uzabilitatea-fungift-studiata-de-siteauditro/ ).
Dar a fost un exemplu de ceea ce se poate face in acest tip de studiu. Si ideea este ca se poate, avem arhitectura, avem proceduri, mai avem nevoie acum si de cazuri concrete, ce sper eu nu vor intarzia sa apara zilele acestea.
Deci, da, ai dreptate si selectia panelului de testare e o treaba cat se poate de serioasa. SI acum am tinut cont de cateva criterii, le-a mai explicat Andrei printr-un comentariu, le mai explic si eu acum: au fost 2 sexe, au fost 2 tipuri de oameni, unul obisnuit cu magazinele online (dar care nu era client pe magazinele testate) si unul deloc obisnuit cu magazinele online, si cu procesele de cumparare de acolo, si ca varsta au fost apropiati.
Sper ca am raspuns sunt suficient de clar daca nu, mai revin cu adaugiri…
Liviu Taloi
SiteAudit.ro – 0745 289 583
liviu.taloi@siteaudit.ro
Dap…fiind novice la capitolul magazine online am facut ceva teste pe propria piele referitoare la usurinta cu care clientii folosesc magazinele online. Pe o platforma oscommerce 90% dintre clienti ajung pe pagina de cumparare dupa care renunta…de ce oare?