Astazi am avut o intalnire tete-a-tete cu un viitor partener in domeniul comertului electronic, un client potential. Am stat de vorba mai multe ore despre planul de afaceri, despre bugetele implicate si mai ales despre profitul lui la sfarsitul unui an de zile (durata medie a unui contract semnat de mine).
Am stat si am vorbit, despre bugetul de salarii… prea mare, pentru el, l-am redus…, apoi am vrut sa obtinem la sfarsitul anului un anumit numar de comenzi onorate, si deci avem nevoie de comunicare, pr, si promovare, so, am crescut bugetul pe acel sector.
Am luat apoi in considerare diferiti parametrii legati de domeniul in care va activa clientul, sa zicem produsle x, deci comanda medie y si marja z, apoi alte produse, cu alta marja medie si cu alta valoare medie a comenzii. Am calculat buget, fonduri de risc, luna in care magazinul ar putea scoate capul din zona pierderilor… o zona neplacuta, dar necesara.
Ne-am tot invartit in cerc, schimband intr-o foaie de calcul tabelar diversi parametrii si uitandu-ne la cifrele finale: profitul la sfarsit de an, pierderile, rata de conversie, traficul pe site, etc… Si am ajuns la o concluzie.
1. Nu se mai poate vorbi acum de lansarea unui magazin online cu numai 500-1000 de eur. Astept comentarii pe seama acestei concluzii de la voi.
2. Nu se poate sustine, nu se poate dezvolta un magazin online cu o marja de 2-3% (decat de la 200-300 de comenzi onorate pe zi) , aviz amatorilor. Astept reactii si aici…
3. Este bine sa vinzi produse cu valoare mare, cat mai mare… si daca ai si o marja (adaos) acceptabila, atunci ai in mana un magazin online de succes.
So, va adresez o intrebare, dragi proprietari de magazine online, sau viitori owneri de shop-uri virtuale, v-ati facut temele inainte sa lansati magazinul? Aveti bugetele necesare sustinerii magazinului macar pentru un an de zile? V-ati fixat obiectivele si felul in care le veti masura? Stiti ca bugetul depinde tocmai de fixarea acestor obiective?
PS. participand acum cateva luni la realizarea studiului facut sub patronajul MCTI in legatura cu acest domeniu, am remarcat o usoara ezitare in privinta raspunsului la intrebarea cu temele… 50% nu prea au fost la scoala. Scoala e-commerce-ului romanesc ii va pune la coltz pe repetenti. Amintiti-va ca orice pas pe loc, reprezinta de fapt un pas inapoi, si incercati sa profitati de ultimul tren punandu-va pe roate putin afacerea. Timpul nu iarta pe nimeni.
PS2. Incerc sa nu fiu decat un semnal de alarma, si nimic mai mult. Nu sunt eu cel care stie cel mai bine ce trebuie facut, dar, atat cat stiu, stiu bine.., si mi-ar face placere sa am o sesiune de toamna cu cei mai putin eficienti in ale comertului electronic, la scoala Galei Premiilor eCommerce. Voi raspunde intrebarilor (fara intrebari sub centura legate de colaborarile mele sau legate de contractele mele mai vechi sau mai noi) fara a mai prezenta vreun power point sau altceva.
No tags for this post.
Marja, asa se numeste mai nou adaosul, uite ca am invatat ceva noaptea asta 🙂
E clar ca nu mai poti porni un magazin online cu 1000Eur, din cauza abundentei de oferte trebuie sa investesti din ce in ce mai mult in imagine si promovare. Avand in vedere ca ofertele sunt in mare, aceleasi, doar publicitatea, seriozitatea, renumele si perseverenta pot face diferenta dintre o afacere online reusita si un fiasco.
Parerea mea…
O curiozitate personala, in masura in care raspunsul poate fi dat, cam care este investitia medie pentru inceperea unui magazin online in .ro? (da, stiu, sunt multe variabile aici dar ma intereseaza la modul cel mai general)
ps: linkul catre Gala Premiilor eCommerce e pus gresit.
Am corectat linkul, aseara l-am postat pe semi-intuneric, caci nu puteam sa deranjez sotia. Trebuie sa-mi cumpar o lampa mica pe USB, sa o atasez la laptop…
Referitor la intrebarea ta, parametrii principali sunt: domeniul in care vrei sa activezi, el iti va determina marja medie, sau adaosul mediu (lucrez cu ambii termeni), el iti va determina valoarea medie a comenzii, si tot el iti determina gradul de concurenta, deci cu cine te vei bate pe piatza.
Daca vorbim de domeniul cel mai concurential, adica de IT&C, investitia se ridica la peste 45.000 de euro in primul an de zile. Unul din principalele costuri este cel legat de oameni.. salariile, si am sa-ti dau un sigur indiciu, restul le voi spune la Gala, e vorba de un flux de cel putin 800-1000 de produse noi pe luna, daca vei lucra sa zicem cu o medie de 20 de furnizori.
Acest flux de produse noi pe luna iti da marimea si necesitatea unui colectiv destul de mare, si din experienta mea, cam 1/2 din costuri sunt cele cu salariile… din pacate.
Nu acelasi lucru se poate spune despre un magazin online pe jocuri-jucarii, sau cadouri. In primul meu post am dat exemplul lui Marius Ciocan, care sunt sigur ca a pornit cu o investitie minimala, si cel mai bine ar fi sa il invitam sa ne raspunda…
“Trebuie sa-mi cumpar o lampa mica pe USB, sa o atasez la laptop…”
Daca imi dai pe mail adrsa de livrare, iti trimit eu o lampa laptop cadou. 🙂
N-am inteles exact la ce intrebare trebuie sa raspund… legat de cum am pornit noi acum 3 ani… comertul electronic autohton s-a schimbat teribil. Categoric ai nevoie de un buget de peste 5000 eur pentru un magazin online non IT&C si de unul de peste cateva zeci de mii pentru unul din acest segment (Liviu zice 45 000).
Conteaza mult ce ai inhouse (adica gratuit):
– dispui de un ajutor PROFESIONAL in dezvoltarea magazinului?
– dispui de niste forta de munca platita la jumatatea concurentilor tai? (un magazin online poate activa cu succes si in al,ta parte decat Bucuresti, iar in anumite zone de provincie salariile sunt extrem de mici)
– dispui de cunostinte de marketing/webmarketing/ecommerce care te vor scuti de angajarea unui consultant?
– dispui (de la un magazinul tau offline) de un stoc de marfa si o retea de furnizori?
Este firesc ca mai bine ai comenzi de valoare mare cu adaos mare decat comenzi mici cu adaos mic… dah…
parerea mea de viitor CEO de shop online :))
– investitia initiala depinde in principal de segmentul abordat. Proiectul meu (nisa, foooarteee nisa) il voi incepe cu un buget de 2.5-3 K. Scopul principal e sa ma acomodez cu noul model de business (eu provin din cu totul alt sector) si sa inteleg toate aspectele procesului. Deci nu ma astept la profit in prima parte (a nu se intelege ca nu am ambitii), sint realist, in conditiile in care proiectul il voi incepe paralel cu actualul job.
– un proiect 100% profesionist + sector cum e IT&C mi se pare un cosmar in momentul de fata.
– marja se mai numeste si margine. Proiectul meu va avea o margine minimala, am nevoie evident de market share (daca se poate vb de asa ceva intr-un sector unde churn-ul lunar e de 80-85%, gresesc?)
ma bucur de participantii la discutia de mai sus. o tona de experienta si sfaturi pe gratis.
churn rate de 80% ? le vinzi apartamente sau ce ?? 🙂 sau pensii obligatorii ca sunt la moda 🙂
sa nu ai o mare supriza ca piata romaneasca nu este inca acolo unde te-ai astepta si ca acel 2.5 – 3k sa nu iti ajunga sa sustii magazinul vreo 3 ani in loc de 3 luni sau la cate te-ai gandit … mai ales ca esti pe o nisa si trebuie sa formezi probabil oamenii intai sa cumpere online acel produs/serviciu si apoi sa-l cumpere doar de la tine.
legat de 1: nu cred ca doar in IT e nevoie de bugete de ordinul 45k. daca vrei sa si traiesti din asta atunci nu te astepta sa investesti 2-3k si sa scoti 1000k decat daca ai doua avantaje esentiale in ziua de azi: comunicare/publicitate gratis si stocuri+logistica puse la punct.
si mai intervine si al treilea element si aici imi place sa citez o cunostiinta: “am un teren, as face un centru comercial sa bag 1 mil euro in el … da’ toata lumea are in ziua de azi un milion de euro sa faca centru comercial … n-am nici un avantaj “. probabil cand vei crea nisa va veni cineva cu 10k sa te concureze… marius/fungift a avut f marele noroc numit early start. si din cate stiu eu inca are partea de comunicarea asigurata sau macar subventionata (same early start). si au aparut o gramada de concurenti care incearca cu bugete mari sa-l concureze si inca nu reusesc …
Corect Adi. Si desi acum e mai greu, este mai fun. 🙂
Concurenta este buna. Si pt business si pt client.
@adiz
nu cred ca peste 20% din cumparatorii online revin LUNA de LUNA cu cel putin o comanda la acelasi site…la asta m-am refer/it cu churn LUNAR de 80%…acei clienti revin, dar nu te poti baza LUNAR pe o baza stabila…
cred ca asta (impreuna cu “educarea nisei” de care spuneai) e cea mai mare problema din e.
Dragii mei,
nu stiu in care economie marja (margine) = adaos ???!!!
Marja comerciala reprezinta diferenta dintre veniturile obtinute din vanzarea marfurilor si costul marfii vandute. In Contul de Profit si Pierderi se vor regasi doua linii care sunt denumite exact “Venituri din vanzarea marfurilor” respectiv “Cheltuieli privind marfurile”. Valoarea obtinuta ne arata care este plusul de valoare obtinut de firma respectiva, per total vanzari. Din aceasta marja comerciala urmeaza sa se acopere, mai departe, celelalte cheltuieli ale firmei (utilitati, transport, chirii, etc).
Daca valoarea acestei marje comerciale o vom imparti la valoare cheltuielilor cu marfurile vom putea obtine un adaos comercial mediu practicat pe firma respectiva de-a lungul anului (sau de-a lungul perioadei pentru care analizam acesti indicatori)
Cu respect!!! V
aloo… dnu grbvali … vezi ca pe site-ul pe care l-ai pus sunt date presupun confidentiale despre personalul farmexpert ….
ca postul n-are nici un sens… adaos e ce pui peste cheltuieli, marja e procentual din venit. valoric sunt egale in procente difera.
oricum – liviu – ar merita facut un post cu estimari de 2010 pe tema – mai iti faci magazin online cu 1k ? ca despre concurentii lui marius …. s-a rezolvat … s-au inzecit si apoi au disparut cu totii in ultimii 3 ani …
A mai scris cineva despe Concluzia serii… e mai bine sa ai marje mari si o
comanda medie la fel de mare…?