Bine ați venit la WordPress. Acesta este primul dvs. articol. Puteți să-l modificați sau să-l ştergeţi, apoi să începeţi să scrieţi propriile articole.
…
Imi aduc aminte de primul meu contact cu un limbaj de programare, da.. contactul meu initial cu lumea IT-ului s-a facut undeva prin anul 1988-1989, la cursul de rezistenta materialelor, cu minunatul limbaj FORTRAN. Printre primele instructiuni a fost WRITE(‘Hello World’). De atunci am mai avansat, la Pascal am salutat lumea, la C++ am salutat lumea, cand am invatat HTML in anul de gratie 1995, prin Spania si Italia (vazand pagina lui Tavi Ureche acum e un 404 not found…, singura pagina despre Romania la ora aceea), iar am salutat lumea, cand am trecut la PHP la fel, am salutat lumea, la MySQL nu e cazul sa o saluti… desi…
Desi programarea a fost prima mea alegere atunci cand am atins pentru prima data un computer mare cat un dulap, CORAL, si care avea un HDD cat o roata mare de cascaval (avea un diametru de cel putin 30 cm si o greutate de 1-2kg) si se monta intr-un cilindru unde erau mai multe asemenea roti… si lucram cu banda magnetica (acolo aveam programul de rezistenta materialelor, elemente finite, transformate Fourier), la un moment dat cand eram afara din tzara, m-am gandit ca stiu atat de multe lucruri interesante (sa fac transformata Fourier pentru o imagine, lucru folosit in recunoasterea de forme, robotica, armata, sa folosesc o retea neuronala, sa segmentez imaginile, sa vad cum se indoaie orice obiect cu elemente finite, sa vad curgeri de fluide, sa fac dintr-o radiografie medicala ce va superb pentru un doctor prin mai multe prelucrari industriale de imagine, sa detectez defecte pe piele sintetica cu o rata de 10-20 de defecte per mp per secunda prin procesare paralela… si cate si mai cate), cu toate acestea s-ar putea ca nimeni sa nu doreasca ceea ce stiu eu.
Am inceput sa-mi dau seama, era inainte sau imediat dupa caderea “regretatului”, ca trebuie sa vand ceea ce stiu. Asha am gasit prin anii 1993-1995 articole pe net despre marketing. Dar erau despre marketing online, despre promovare online. Asa am aflat ceea ce Tim Berners Lee facuse cu cativa ani mai inainte, prin 1988, facuse o platforma (WWW) prin care share-uise resurse variate intre cercetatorii de la CERN, Elvetia. Si cu ocazia aceea companiile si-au dat seama ce frumos ar fi sa publice si ele informatii comerciale… se nascuse Internetul (desi ARPA exista de ceva vreme), se nascuse goana dupa reclama pe protocolul HTTP. Tot mai mult companii angajau oameni sa le faca site-uri WEB, se lucra de zor la cladirea primului val de DOT.COM-uri… care mai tarziu s-a prabusit putin.
Asa am ajuns la concluzia ca WWW-ul, Internet-ul reprezinta o poarta, o cale de comunicare catre potentiali clienti, si am invatat ashadar sa folosesc aceasta unealta, trecand mai intai prin FTP, gopher, mail, liste pe mail, forumuri. Atunci era mult mai greu sa-ti faci o pagina web, trebuia sa inveti HTML… ceva greu cu multe <p>-uri, <b>-uri, si alte semne, care le-am asimilat relativ repede avand in background multe limbaje de programare. Si asta lucrand cu notepad-ul pe windows 3.1, instalat pe, cred… un 286 cu 64M ram.
Nu mai tin minte… au trecut ani de atunci, si cu toate acestea, discutiile pe HTML-Writers Guild, sau pe formului lui Sullivan, pe paginile W3C, sau din alte locuri care intre timp sigur au evoluat si au atins un grad de maturitate, demn de 20 de ani de internet, m-au facut atunci ca si acum sa declar peste tot ca aceasta noua perioada este cea a informatiilor, a cunoasterii.
Trecand peste cumplitul proces de instalare a unui modem de 5600, apoi 16000, apoi 33, si 56k, si ajungand la Palatul Copiilor unde d-ul Mihai Batraneanu impartea cu darnicie o discheta pentru TCPIP pe Windows 3.1 (v-ati intrebat vreodata de la ce vine PCnet.ro << nu dati click, e acum un “server not found” al .ro-ului romanesc >>? de la Palatul Copiilor, a fost unul din primii ISP-isti, sau furnizori de servicii internet), si ajungand la angajarea mea la IIRUC, mai exact la departamentul de Internet (ROLink) al acestui ex-mamut al industriei romanesti, trecand si peste incercarea mea de a uni, de a impartasi in grup experienta acelor catziva webmasteri de la inceputurile anului 1997, numita ARoWeb, care nu s-a concretizat… am asistat la dezvoltarea celui mai puternic sector al industriei romanesti.
Multumesc celor care au reusit pana la urma sa transforme aroweb, in arpi, si mai apoi in APTI – Asociatia pentru Tehnologie si Internet, o asociatie draga mie ce are ca scop promovarea acestui mediu. Cosmin Ghinea si Bogdan Manolea, au dus greul si au reusit sa infiinteze, sa faca sa functioneze una din putinele asociatii de profil din tara.
Intre timp de la IIRUC am ajuns o perioada la Vertico Multimedia unde am facut unul din primele CD-uri multimedia din Romania, si anume “10 ani dupa aceea”, un album extraordinar al celor de la Catzavencu, la care razi cu lacrimi, sau iti pui multe semne de intrebare… din pacate cei care l-au pus in vanzare nu au stiut sa faca acest lucru si s-a dovedit a fi o afacere paguboasa… deci probabil putini dintre voi il au acasa.
Apoi am trecut la Logic D&D Advertising, o companie dedicata proiectelor web (as aminti aici numai www.crestinism-ortodox.ro, un proiect de o avergura f. mare, dezvoltat in 3-4 oameni, facut prin 2000-2001), companie din grupul Logic Telecom, prin care a dat s.o. vantul… si la propriu si la figurat, in anul de gratie 2002 si binenteles s-a ales praful, eu ajungand dupa o scurta pauza sa administrez si sa pun pe picioare site-ul Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca, pe scurt, www.protectiamuncii.ro, unde am cunsocut oameni extraordinari, aici in tzara si afara la Bilbao, unde OSHA are sediul central.
Webmasterii din peste 20 de tari mi-au fost primii cursanti la cateva din lectiile despre promovare online, despre PR si Google, despre Altavista si DMOZ. Punctul focal Romania avea atunci cea mai mare rata de cresterea si cea mai bunat indexare in google… Si ajungem la google.. care este peste tot si in toate.
De acolo, si prin intermediul bunului meu prieten Radu Apostolescu, am aterizat in eMAG pe la sfarsitul anului 2003, inceputul anului 2004. Am invatat foarte multe lucruri acolo, am avut experiente placute, am fost solicitat pentru diverse proiecte in cadrul emag, si in general m-am simtit ca acasa… mai ales ca la inceput eram 12-13 oameni, apoi 50-60, apoi 100… si apoi nu a mai fost o mare familie fericita si unita, cel putin pentru mine. Am plecat de acolo in mijlocul unui proiect extrem de interesant, si anume profilarea automata si studierea comportamentului utilizatorilor pe site, in scopul servirii acestora de reclame si continut specific (modificat la cererea unui utilizator)… am avut 12G de date, date din incepand cu 2003 sau 2001 nu mai tin minte… frumos, dar.. eu nu sunt un programator eficient, chiar as spune ca am obosit sa tot zic <?php echo “hello world”; ?> Nu mai este scopul meu in viatza sa programez, desi inca mai fac accidental acest lucru.
Si am purces, cu ajutorul lui Bogdan Vlad caruia ii multumesc pentru sprijin si suport, la crearea lui SiteAudit.ro, mai exact SC WEB AUDIT SRL, o companie care initial a vrut sa faca audit de site-uri. Si inca nu face acest lucru asa cum mi-as dori eu, face din cand in cand mici evaluari.. pe diferite domenii ale vastului internet: html, legal, continut, usability, design, etc. Dar audit nu face inca din pacate, dar eu stiu ca intr-o buna zi voi pune la punct si o retea de auditori specializati in a evalua un site asha cum, in acest moment se apropie criteriile de la Gala Premiilor eCommerce, pe care le veti vedea in detaliu la gala.
Nici criteriile de la Gala nu sunt si nu reprezinta un audit complet al unui magazin online, dar se apropie de ele destul de mult. Poate veti incerca sa apreciati munca voluntara pe care o vor face, sau deja o fac, juratii acestui concurs organizat de Link2eCommerce, care au cateva saptamani de zile pentru a juriza 15-20 de site-uri, magazine online, pe baza unui sheet cu cel putin 100 de criterii. Le veti vedea.. si sper le veti aprecia.
Dar, am deja clienti pe consultanta in domeniul ecommerce-ului. Consiliez deja magazine online, unele au deja succes, altele sunt in curs de lansare, altele sunt in negocieri cu ele. Unul e deja printre magazinele fruntase, ce-i drept in esalonul 2, dupa emag, si se numeste unicul magazin online de sapte stele… idee care ne-a venit mie si lui Mugur citind interviurile d-lui Luc Delafosse, care afirma atunci si acum, ca niciodata nu spune NU ca si prim raspuns… si asha s-a nascut primul magazin online romanesc de sapte stele, MarketOnline.
Este foarte greu sa asezi un magazin online pe drumul cel drept, cel catre profit. Un drum presarat cu multe nopti nedormite, cu angajari sau concedieri, cu oameni disciplinati sau mai putin… si care necesita din partea dumneavoastra o deschidere in primul rand catre nou, catre o alta modalitate de a face afaceri, mai dinamica, mai nervoasa, mai aproape de client de si nu pare. Si nu in ultimul rand cred ca toata lumea a inteles ca nu poti ridica un magazin online cu 500 de euro, sau nici macar cu 1000 de euro. Exista un singur model viabil pe .ro, un model pe care l-am recomandat cu caldura, si cu drag, pentru ca intamplator sau nu, sunt prieten si cu Marius Ciocan de la FunGift.ro. Da, este magazinul .ro care a reusit cu o investitie relativ mica si cu putini oameni (intrebati-l pe Marius cati angajati are) sa atinga acel grad de profitabilitate care ii asigura nu numai un trai decent, dar si o evolutie constant crescatoare. Bravo lui.. Daca il veti intreba, sunt sigur ca la o bere vã va povesti cum a reusit.
Nu vreau ca prin acest prim post sa va plictisesc si sa explic ceea ce inseamna un magazin online.. Pentru asta va trebui sa veniti la Gala Premiilor eCommerce, unde voi incerca sa tin un mic discurs inedit.. sau de fapt nu voi tine un seminar, o prezentare in adevaratul sens al cuvantului, ci va voi ruga sa-mi puneti intrebari, cu si despre magazinele online, cu si despre secretele succesului in comertul electronic, nepretinzand ca am raspunsul la toate intrebarile posibile… dar, am trecut prin cateva experiente care ma fac totusi apt sa va raspund la principale voastre griji legate de magazinele virtuale.
So, asha cum incheie un alt bun amic al meu pe blogul sau, Madalin Matica, meet me there… la Gala Premiilor eCommerce, si intre timp, $alut lume!
PS. sunt putin speriat de contactul cu blogosfera romaneasca… cu transformarea mea in blogger, desi am postat deja pe diverse bloguri idei, ganduri, si mai mult asist chiar in acest moment la cel mai activ fenomen al blogului.ro, la Blogvertising, unde sunt pozitionat relativ central.. find consultant al castigatorului licitatiei respective, so.. urati-mi succes in acest nou demers. Am scris prea mult??
No tags for this post.
Ai scris prea mult si ai dat prea multe “inside info”, s-ar putea ca vreo 2 oameni pomeniti ca prieteni sa nu iti mai ramana prieteni.
In rest toate bune si bafta in blogat, articolele mult mai scurte evident.
Salutari si felicitari!
Sunt onorat sa pot spune ca il cunosc personal pe autor si ca am fost colegi la un moment dat.
sa va spun ca este un coleg grozav, un amic/prieten cum rar am vazut, un familist si un tata de luat ca exemplu sau nu?
mai bine va doresc sa-l cititi si sa luati aminte la cele scrise de el si poate sa aveti norocul si voi sa-l intalniti.
si acum, dupa toate aceste laude, ii doresc sa aiba spor in toate, pentru ca noi il vom citi in continuare
un membru al grupului dezemagitilor
salutare. multa bafta in continuare. 🙂
Impresionanta povestea, Liviu, si scrisa cu mult har. Bine ai venit in blogosfera. O sa te citesc cu placere.
Felicitarile mele pentru plonjonul in blogosfera. E cel mai tare first post pe care l-am vazut vreodata.
Pai daca ai fi avut blogul asta acum un an, as fi stat numai langa biroul tau! 🙂
Succes Liviu!
Pentru prieteni si pentru oricine doreste sa stea de vorba cu mine, am intotdeauna telefonul deschis… 0745 289 583, si YM: ltaloi, la fel e deschis tot timpul, so… multumesc pentru bafta.
Liviu Taloi
SiteAudit.ro – 0745 289 583
liviu.taloi@siteaudit.ro
Marturisesc ca ma intrebam de ce nu te-ai apucat pana acum sa comunici via blog.
Acum m-am linistit. 🙂
btw : nu am avut rabdare sa citesc TOOOOOOOOOOT postul tau.
Il iau ca tema pentru acasa.
Multa bafta.
O poveste cu adevarat interesanta si de ce nu impresionanta. La fel ca multe alte persoane, te voi citi cu mare placere deoarece stiu ca ai ceva de spus in online-ul romanesc. Sper ca atunci cand imi voi porni si eu blogul (si scap de blogspot-ul ala ) sa ma gasesc in blogroll-ul tau.
Multa bafta in continuare cu toate proiectele tale si … see you there … la GPeC (cum imi place mie sa le spun)
Welcome Liviu
Mult succes, Liviu!
Nu te speria Liviu, oameni pe care ii deranjeza posturile tale sper sa tot fie, asa e si la mine. Bafta la blogging in continuare si ne vedem la Gala!
Salutare, e-gazda si bine te-am gasit!
Sunt “dada”/”newdada” si de abia astept sa citesc articolele de pe acest blog, deoarece fac parte din sfera mea de interes!
Sara buna!