1% – cifra care guverneaza magazinele online, si nu numai…

Zilele trecute o conversatie nu tocmai calma mi-a adus aminte de procentul nemultumitilor care iau atitutine. Apoi, am discutat cu altcineva despre conversia pe magazinele online. Si iarasi am ajuns la comunitati online unde e vorba de aceeasi cifra magica. Azi am discutat constructiv despre situatia generala a pietei de comert electronic din Romania cu o persoana simpatica… toate cifrele au tins catre 1%. Si m-am decis sa le enumar putin in seara aceasta. Sa aflu si parerea voastra despre aceasta cifra.

1% – reprezinta conversia magazinelor online, adica raportul dintre numarul de comenzi livrate/onorate si numarul de vizitatori pe acel site de comert electronic

Destul de multa lume considera conversia unui magazin online ca fiind raportul dintre comenzile venite de pe site si numarul de vizitatori, caz in care procentul e putin mai mare, de aproximativ 2%. Eu intotdeauna am facut referire in toate contractele mele la comenzile onorate, cele livrate clientilor, nu cele generate de sistem. Pe de alta parte din blogurile amicilor aflu ca sunt magazine si cu rata de conversie mai mare de 10%: Top 10 magazine online in functie de rata de conversie pe luna iunie. Dati-mi voie sa fiu sceptic… Tot aceeasi amici de la FunGfit declara ca au o cifra de 0.7% – 0.9%, si ajung in sezon la 2%. E ok ce spun ei, insa cifrele prezentate in tabelul de mai sus, via Nielsen Media totusi, sunt putin trase de par. Tot de afara, din alte surse, am dat peste cifre care spun tot de 1%, si intr-adevar se poate duce pana in 5% in cazul celor de nisa. Cu cat magazinul e mai focusat si isi face treaba mai bine rata de conversie creste. Am descoperit un magazin online mic, de nisa, romanesc, cu o rata de conversie de aproximativ 10%. E cea mai mare cifra pe care o am verificata… In general nu am vazut cifre care sa-mi spuna "gresesti atunci cand consideri conversia de 1%". Nu m-a contrazis inca nimeni cu cifre concrete.. Nu pe magazinele online cat de cat generaliste…Poate ma veti contrazice acum. De asta fac acest post, sa aflu si parerea voastra

LATER EDIT 2 (16.08.2008): M-am gandit sa va fac o lista cu cei care au comentat vreodata ceva despre rata de conversie a magazinelor online. Marius Ciocan e printre cei mai virulenti cand vine vorba de rata de conversie

  1. Fat Frumos si rata de conversie
  2. Magazinele online romanesti cred ca cea mai buna modalitate de promovare este “word of mouth”
  3. Top 10 magazine online in functie de rata de conversie pe luna februarie
  4. Masurarea conversiei unei campanii publicitare online folosind Google Analytics Campaign Tracking
  5. Unde se duc peste 95% din potentialii clienti ai magazinelor online?
  6. Episodul 2: Taxonomia magazinelor virtuale de IT & C din .ro bazata in special pe trafic

Si s-ar putea sa mai fie si altele.. dar putina lume discuta (chiar si printre owneri cu blog, magazine cu blog, specialisti) despre rata de conversie a magazinelor online. De ce oare??

1% – reprezinta numarul de magazine online romanesti care stiu sa faca business din totalul celor peste 1500-2000 de magazine online..

Asa cum am mai zis acum cativa ani de zile, acum 2 ani mai exact,  15-20 de magazine online genereaza si acum peste 90% din cifra de afaceri a comertului online romanesc. Nu s-a schimbat inca nimic.. O cifra care ma ingrijoreaza de ani de zile, si pe care muncesc sa o stric.. in sensul imbunatatirii acestui raport.

1% – reprezinta numarul de membri activi dintr-o comunitate online, oricare ar fi aceea…

Si am sa ma explic. Din totatul vizitatorilor mei, sau al cititorilor de rss zilnici, doar 1%, spre 2% uneori sunt activi, comenteaza.. si cifra asta mi-o poate confirma si un blogger cu trafic, sa zicem zoso. Un forum cu 1000 de membri, o lista de discutii cu 1000 de membri, in general are in jur de 10 membri activi, cei care comenteaza mereu, cei care fac discutiile aprinse.. Cati membri mai posteaza activ pe lista marketing lider? Sau pe I-P-A?

1% – reprezinta numarul de clienti nemultumiti ai unui magazin online care iau atitudine

Adica cei care fac ceva pentru a remedia lucrurile, nu numai in interes personal, dar si pentru a arata acelui magazin online unde si cum greseste. Cat nu ar da magazinele online, si nu numai, ca toate nemultumirile sa ajunga la ele… aur ar da, pentru ca si-ar regla tirul, ar vedea cu ochii clientului care sunt problemele. Din pacate pentru ele, doar o mica parte dintre nemultumiri sunt exprimate public, sau ajung si la urechile proprietarilor…

1% – reprezinta cifra celor ce citesc blogurile, raportata la numarul total al internautilor din Romania…

Asta am adaugat-o ulterior, la cateva minute. Exista acum mitul vanzarilor de produse online, produse ale magazinelor online, prin intermediul reclamei pe bloguri. E ok, si am mai zis ca blogurile sunt bune, foarte bune pentru SEO si pentru campanii de marketing in esenta virale. Dar uitati-va pe pagina asta, pe alexa, sa vedeti cat la suta dintre internautii care viziteaza emag intra pe blog… au noroc ca intra 5% pe forum. Vedeti cifrele undeva in subsolul paginii. Asa ca sa nu ne amagim cu cifre care mai de care mai umflate despre blogosfera romaneasca. Cifra se aplica pana si aici. Blogosfera e cumva o comunitate mica, deschisa ce-i drept, dar mica…

LATER EDIT (16.08.2008): Se pare ca procentul bloggerilor care sunt clienti ai magazinelor online a mai scazut putin – Nu cumpăr de la magazine online

Cam astea ar fi numai o parte din interpretarile cifrei de 1% pe care eu le-am intalnit desi sunt sigur sunt mult mai multe. Voi ce credeti? Vor comenta aici 1% dintre cititorii acestui post? Sau nu??

Te crezi in stare?

PS: a.. si inca ceva, legat de Gala Premiilor in eCommerce 2008, probabil mai putin de 1% din totalul de magazine online se vor inscrie in gala.., chiar, putem numi magazin online un site de comert electronic cu 10 vizitatori pe zi? de la ce cifra incepem sa vorbim de un magazin online.. eu, bazat fiind pe cifra de 1% spun ca am magazin online cand am cel putin 2-3 comenzi onorate pe zi, deci undeva pe la 200-300 de vizitatori pe zi, sau in jur de 9000 pe luna. Voi ce ziceti?

No tags for this post.

Related posts

11 thoughts on “1% – cifra care guverneaza magazinele online, si nu numai…

  1. “putem numi magazin online un site de comert electronic cu 10 vizitatori pe zi?” Daca are macar o vanzare pe zi din cei 10, da, e un magazin, si inca unul bun

    Dar probabil ca tu te referi la cei care nu au o vanzare pe zi deci…. cam greu 😉

  2. Interesanta observatia ta legata de raportul intre nisarea magazinului si cresterea ratei de conversie.

    Citind asta m-am dus imediat sa vad care este conversia pe ultima luna la Flori in Constanta.ro: 2.34
    Deci peste FunGift.ro.
    🙂

  3. Pana la urma daca esti business de nisa este si normal sa ai o rata de conversie mai mare, dar dintr-o placinta mai mica. La fel de bine poti avea rata de conversie mica dar dintr-o placinta mai mare. E drept insa ca placinta mai mare inseamna si eforturi mai multe.

  4. Eu am rata de conversie cam de 0,5 si cum sunt la inceput consider ca este ceva gresit pe site-ul meu in prezentare produselor in modul cum este indrumat clientul spre finalizare comanda, acum ma straduiesc sa cresc rata de conversie.
    In acelasi timp am un client care are rata de conversie reala de peste 30 % si uneori ajunge la 50%, si asta pentru ca este bine pozitionat pe google la cateva cuvinte cheie care sunt folosite de cei care chiar vor sa caute acel produs.
    Asta este oi particularitate a nisei unde activeaza el, eu nu am astfel de cuvinte pe care sa le folosesc

  5. Daca va spun ca o afiliere aduce undeva la tot cca 1% din trafic ma credeti? 🙂 Nu bag mana in foc ca in toate cazurile e asa, dar ceva …adevar este.

    Intrebare:
    1. Exista doar anumite produse care se preteaza a fi vandute online? De exemplu, cauciucuri pentru tractoare ori piese de schimb la masini agricole ar “merge” online?

    Din cele observate de mine, majoritatea magazinelor online sunt pe produse IT. In strainatate stiu ca se vand si alte produse, dar am impresia ca tot produsele IT predomina. Intr-un fel este explicabil.

    2. Ce diferenta e intre profitsharing si magazinul propriu-zis ( detinut de aceeasi persoana, ma refer) ? Cu precizarea ca intrebarea mea nu vizeaza profitul ( evident diferit la profitsharing), ci ca sistem de implementare, eficacitate si cost.

    Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.